Dr. Pasha sapun mak i cimet

13:28:00

Ono što me privuko Dr. Pasha proizvodima su ručno rađeni poroizvodi sa pažljivo odabranim sastojcima, 100 % prirodni i pored ovog još su i cruelty free. Upoznavanje je počelo sa sapunom za problematičnu kožu od maka i cimeta. Nemam problematičnu kožu, ali takvom ju je na dva mjeseca učinio nesretni puder koji sam nesretnica probala i gadno ostala razočarana. Prije ovog koristila sam  ovaj proizvod protiv bubuljica koji zaista djeluje, isto je prirodan ali ima manu. Veliku. Ne smijem nikako jesti čokoladu. Jednom sam uspjela, drugi put ne mogu. Osim ako se odlučim za dijetu bez čokolade :)


Nakon kupovine sapun je redovno bio pod mojim nosom. Ala miriše. Ako se pitate šta je ovo ovako malo i gdje je karakteristična ambalaža Dr. Pasha sapuna, evo odgovora. Sapuni se proizvode i u manjoj gramaži, simpatičnog pakovanja. Ukrasni papir i mašnica čine ga idealnim malim poklonom. Sapunčići od 25 grama meni su puno lakši za upotrebu od velikih. Lakše nanosim na lice, dok prava veličina bolje odgovara za tijelo.


 Dr. Pasha ovako kaže za sapun sa makom i cimetom za problematičnu kožu:
Umirujuće eterično ulje cimeta sa zrncima maka pospješuje cirkulaciju i pomaže pri otklanjanju mrtvih stanica kože. Sapun se preporučuje za liječenje mladalačkih akni i mitesera. Idealan je za svakodnevnu masažu prilikom tuširanja. Kožu čini elastičnom i mekom i pomaže u borbi protiv celulita.


Dan 1, upotreba 1 :) Nakon umivanja na vlažno lice nanosim sapun direktno na lice i lagano masiram, a zatim još malo na ruke i nastavljam sa masiranjem i uživam u predivnom mirisu. Nakon što sam posušila lice prvo što mi je palo na pamet bila je pjesma Zdravka Čolića "Gori vatra." I gorilo je moje lice koje je postalo zategnuto, peckutalo na sve strane, posebno na čelu i obrazima, a još se prošaralo crveno bijelom bojom. Ne trebam ni spomenuti da nisam bila nimalo lijep prizor. Posebno područje zahvaćeno bubuljicama koje je gorilo i gorilo i... Moju već osjetjivu kožu i dobro poznato popratno crvenilo istaklo još vise. Zapitala sam se, da li ovo čudo treba da smanji bubuljice ili da ih ističe?


Nakon možda pola sata lice se smirilo ali su obrazi i dalje imali jaču "obrazli" crvenu boju. Volim crvenu, ali ne na obrazima, da se odmah razumijemo. Peckutanje nestaje, zatezanje lagano popušta ali ne u potpunosti. Ovakvoj reakciji sigurno doprinosi moja izuzetno osjetljiva i suha koža, dok bi na ostalim tipovima kože sigurno crvenilo i zatezanje bili manje izraženi ili možda nikako. U početku nisam koristila kremu nakon umivanja sapunom, ali nisam mogla izdržati stvarno neugodnu zategnutost kože i morala sam nanijeti kremu da crvenilo ne bi bilo još jače. Nanosila bih na cijelo lice osim na bradu gdje su bili napasnici u crvenom, ali ne odmah nakon posušivanja ručnikom nego bih malo sačekala. Koristila bih jednom dnevno svaki dan ili dva puta dnevno svaki drugi-treći dan jer za svakodnevnu upotrebu po dva puta ipak je previše za ovo moje suho i osjetljivo lice.


Otkud ovakva reakcije kože?
Na stranici Dr. Pasha pronašla sam informaciju da se nakon tretiranja sapunom koža može zacrveniti u trajanju od 20-ak minuta, što znači da sapun djeluje i na taj način poboljšava mikrocirkulaciju, otvara pore i uklanja višak masnoće sa površine kože. Otprilike toliko je nestajalo crvenilo i smanjivala se zategnutost kože, ili možda samo malo duže. Da je privremena pojava crvenila normalna reakcija piše i na ovom malom sapunčiću.

Osim brade, pod rukom sam mogla osjetiti sitne bubuljice na obrazima (koje nisu bile okom vidljive) ali nakon trećeg dana upotrebe sapuna, po dva puta dnevno, nestale su. Da, tako brzo i da, toliko me puder uneredio :) Nakon otprilike deset dana primijetila sam da su se bubuljice nešto malo smanjile, pojedine su ostale ispupčene dok su se ostale pretvorile u crvene flekice/mrljice koje se veoma lako prekriju puderom ali u potpunosti nisu nestale. Još uvijek imam i zaista sporo prolaze ali trenutno su samo slabe crvene flekice za koje vjerujem da će se uskoro povući i naravno da sapun neće učiniti da preko noći nestanu ali svakako utječe na njihovo nestajanje.

Za šta koristiti? Šta se nalazi u sastavu? Ko su distributeri? A rok trajanja? Tu je slika da odgovori :)



Pored toga što je namijenjen za kožu sklonu aknama ovaj sapun je odličan i kao piling, možda ne baš za čestu upotrebu na osjetljivoj koži lica jer je malo agresivniji. Ali jednom sedmično bilo bi dovoljno. Lice čini mekšim i daje onaj divni osjećaj čistoće lica. Zrnca koja sadrži uopšte ne grebu kožu. Iako se radi o prirodnom sapunu za koji sam mislila da neće nikako pjeniti, ipak pjeni u manjoj količini. Nikad nisam koristila sapune za umivanje, a Dr. Pasha ručno rađeni sapuni svakako me privlače i planiram kupiti jedan koji je baš namijenjen za moju kožu ali možda i ovaj nastavim koristiti bar jednom sedmično. 

You Might Also Like

28 komentari

  1. Imala sam ga, sa istom reakcijom i bas sam se prepala ali isto tako tek kasnije procitala da treba tako da bude :) ali prestala sam da ga koristim na licu, sad ga samo povremeno koristim na tijelu a posebno na podrucjima sklonim stvaranju celulita...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bila je to jedna jako burna reakcija, vatromet na licu, zatezanje na sve strane :D Za svakodnevnu upotrebu neće moći, previše je, ali s vremena na vrijeme može. Jedan treba imati za tijelo, što zbog mirisa što zbog fine kože nakon upotrebe :)

      Izbriši
  2. Ja sam sestri kupila neke manna sapune i dobri su imam ih i ja. Ali bas bih mogla i ovaj da isprobam kad potrosimo te koje trenutno koristimo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za promjenu, kod nas nema neki proizvod, a to je ovaj put manna :D (bar mislim da nema) Probaj prvo sa ovim malim sapunčićem da vidiš kako koža reaguje.

      Izbriši
  3. Probala sapun, i za moju osetljivu kozu, previse agresivan. Koristila ga par puta na licu, i nakon uzasnog crvenila, nikad vise, da ga ne bih bacila, masirala sam pete, dok se nije potrosio, nakon toga ga nisam ni jednom uzela vise, ali zato njihov Dr. Pasha zlatni melem uzimam stalno :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš je agresivan i čini mi se da bi najbolje bilo nanositi samo na problematično područje, nikako na cijelo lice. Čini mi se da je tebi baš bio agresivan čim je završio samo na petama :D Bacim često pogled na zlatni melem ali nikako da kupim, sve me manje privlači kada piše namijenjeno za osjetljivu kožu, razočaram se redovno :)

      Izbriši
  4. mene strah tog crvenila, ionako sam mu sklona, mislim da bih ga koristila samo kao anticelulitno pomagalo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da nema crvenila bilo bi puno bolje, zategnutost se može riješiti kremom ali ova crvena boja je baš previše :) Ako ovako zateže lice, možda će i noge da ne moram vježbati :D

      Izbriši
  5. Imam baš osjetljivu kožu i mislim da bih preskočila ovaj sapun jer sam se stvarno namučila s takvim neugodnim situacijama :/ ali mi je zato njihova argan krema super :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Crvenilo je bilo najizraženije prilikom prvih nekoliko puta, dok kasnije kako kad, ali nikad bez crvenila i zatezanja. Nemam iskustva s njihovim kremama ali možda uzmem zlatni melem :)

      Izbriši
  6. Zaista mi se vise svidjaju ove prirodne kombinacije, i sapuna i melema, uvek bolje od sve one hemije!
    Odlican post! Pozzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne tako davno nisam uopšte obraćala pažnju na sastojke, dok je sad sasvim druga priča i više sam za koliko toliko prirodno. Ponekad, nešto me privuče da kupim ali sastojci odbiju.
      Hvala :)

      Izbriši
  7. Niste cule za Petit Medecine rucno radjenu kozmetiku biljaka iz Hercegovine? Kupila je moja sestra sapun za tipicne akne i sad ih nema. Obavezno potraziti te sapune i kreme jer su skroz dobri.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvi put čujem za Petit Medecine, a voljela bih provjeriti šta imaju u ponudi. Tražila sam stranicu na fb, ali potraga nije završila uspješno :)

      Izbriši
  8. ovaj ću morati probati ako kažu da je dobar u borbi protiv bubuljica i mitesera :) oni su mi česta pojava s obzirom na mješovito lice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda napadaj ovim sapunom divnog mirisa :D

      Izbriši
    2. a cimet inače obožavam :D stavljam ga u sve slatko pa i kavu :D i u diy maske, ma voljela bih imat brdo praha cimeta samo da se mogu uvaljat u njega hahaha

      Izbriši
    3. E onda sam skoro pa sigurna da ćeš miris sapuna baš voljeti :)
      Hahaha onda tebi za rođendan treba kupiti brdo cimeta xD Kad pravim kolač s jabukama, naravno da uvijek dodam cimet i naravno da uvijek prvo pomirišem. Ali, naučila sam lekciju: nemoj da nos bude previše blizu :D

      Izbriši
  9. Doktor mi je savjetovao ovaj sapun dok sam imala jos poblematicnu kozu,,istu reakciju je izazvao,,cim sam rekla doktoru za crvenilo,,prekiunuo mi je treapiju sa ovim sapunom i presao na sapun od lavande isto dr,pasha,,i cudo je ,,nista ne izaziva,,smiri kozu,,ocisti,,koristim ga i ujutroi navecer,,i namjenjen je osjetljivoj kozi,,svakako puno blazi od ovog :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iako je navedeno da je crvenilo normalna pojava, meni je ipak ono bilo previše, a još mi je koža osjetljiva. Lavanda je poznata po umirujućem djelovanju i vjerujem da je velika promjena nakon sapuna mak i cimet :)) Mogla bih probati :)

      Izbriši
  10. Sapun sa cimetom i makom pomaze li kod masne i problemaicne koze :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moja koža je daleko od masne, a iako ne mogu sa sigurnošću tvrditi mislim da bi masna koža mnogo bolje reagovala na ovaj sapun od suhe i osjetljive kao što je moja :) E sad, koliko će pomoći kod problematične kože, to je već individualno, ali ako probaš ovaj mini sapun nećeš mnogo potrošiti i žaliti za novčićima sve i da ne dođe do poboljšanje :)

      Izbriši
  11. Ja sam koristila ovaj sapun i nije mi izazvao nikakve reakcije,koza mi se super cistila i dermatolog mi savjetuje da ga dalje koristim,jer ja imam pretezno masnu kozu i odlicno uklanja bobuljice i oziljke od njih ��

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da se na masnoj koži ponaša mnogo bolje nego na suhoj i osjetljivoj. Moja je veoma osjetljiva, pa zato sapun ne mogu koristiti često. Drago mi je što je sapun pokazao dobre rezultate i da si zadovoljna :)

      Izbriši
  12. organic fat ...organska masnoća - imam informaciju da se radi o masnoći svinjskog porijekla, je li to istina i možda od toga nastaje crvenilo-reakcija ....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za ovu informaciju najbolje se obratiti proizvođaču kako bi dobili prave podatke o porijeklu sastojaka. Možda da kontaktiraš Dr. Pasha tim preko fb stranice za više informacija.

      Izbriši
  13. slao sam upit direktno ali nisam dobio odgovor, što ostavlja prostor za sumnju ....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šutnja uvijek ostavlja prostor za sumnju i nije lijepo od njih što izbjegavaju odgovoriti na pitanja o proizvodima.

      Izbriši