Tahirović Vitaminska krema za lice + zašto i kako vazelin?

18:48:00

Od svih krema koje sam probala za suhu i osjetljivu kožu, moje lice jako dobro reaguje jedino na prirodne kreme za lice. Zbog preosjetljive kože često se javlja crvenilo praćeno neugodnim zatezanjem, a ponekad i perutanjem. Jedina krema koju sam mogla koristit je Nivea Soft ali nakon 3 godine konstantnog korištenja kao da je slabije djelovala, tako da sam odlučila okrenuti se prirodi. A i sastojci joj nisu baš za pohvalu.


Pakovanje:
Dolazi u kartonskoj kutijici u kojoj se nalazi veoma jednostavna plastična ambalaža koja u sebi sadrži standardnih 50 gr proizvoda.

Sastav: 
vazelin, propolis, ulje kamilice, vitamin AD, E, eterično ulje kadulje, ruzmarina, divlje ruže i limuna.

Djelovanje:
Koristi se za njegu i dezinfekciju llica, obnavlja kožu i sprečava nastanak bora. Prirodna ulja vraćaju ravnotežu suhoj koži. Vitamin E štiti od štetnih utjecaja slobodnih radikala te tako prevenira prijevremeno starenje kože.


Kada sam otvorila prvo što sam pomislila je da će biti nemoguće nanijeti na lice. Na prvu, jako čvrst sadržaj ali koji se lagano topi u dodiru sa prstima. U početku sam trebala više puta preći prstima da bih dobila željenu količinu. Ali kada se potroši površina, krema postaje lakša za upotrebu i mazanje. Blijedo žuta boja i predivan osvježavajći miris limuna, ali ne jak. Krema je veoma masna i veoma lako se može pretjerati sa nanošenjem i zamastiti sve oko sebe, pa je sasvim mala količina potrebna za cijelo lice.

Koristila sam kao noćnu kremu jer je za upotrebu po danu zaista premasna, a kao podloga za puder nije baš najbolja. Najveća koncentracija je vazelina koji se ne može u potpunosti upiti i zato ostavlja masni trag na koži, a kao takav, stvara zaštitni sloj i sprečava isušivanje. Ujutro bih lice bilo glatko, elastično i sitne linije koje se ističu kada koža izgubi previše vlage nisu bile toliko vidljive ali nisu nešto posebno nestale što i ne očekujem jer mjesec dana nije nešto puno vremena, a i ne vjerujem da može ukloniti bore jer vazelin ne djeluje dubinski, nego samo stvara površinski sloj na koži koji sprečava isušuvanje. Iako zagladi kožu, ipak ne njeguje.
 Kao podloga za puder nije baš najbolja. Preko noći djeluje, ujutro se umijem i krema koju poslije nanesem nije potrebna u većoj količini kao što je prije bio slučaj, a i puder puno bolje izgleda.


Kako sam još koristila?

Ovo je isto jedan džinovski balzam za usne. Pravi spas biće u hladnim i vjetrovitim danima i čekam da potrošim balzam u maloj kutijici da preselim malo ove kreme u istu. Usne su njegovane, mekane i spremne za ruž. I prehladu sam odbolovala te sam kremu nanosila na nos i sprečavala je perutanje i pretjerano crvenilo nosa. Lijepo njeguje kožu ruku i područje oko noktiju. Kremu sam usput koristila i na trepavicama i primijetila sam da bih imala manje problema sa nanošenjem maskare, nekako bi ljepše izgledala. Možda umišljam :) Nikako da probam kako djeluje na stopalima ali planiram uskoro.

Kao što sam navela, najveća koncentracija u kremi je vazelin koji ima zaista širok spektar djelovanja. 

A zašto i kako baš vazelin?

Koristi se u medicini i kozmetici, a osnova je mnogih krema i losiona.
Vazelin je i više nego dobar za zaštitu i njegu kože cijelog tijela (ruke, stopala, usne, pete, laktovi, koljena) u hladnijim danima.
Pomiješan vazelin sa rozim rumenilom daje rozi sjaj za usne, sa kakom u prahu sjaj u boji kakaa, samostalno nanesen daje sjaj usnama.
Prije lakiranja noktiju nanijeti na kožicu okolo u slučaju da pogriješite lakše da skinete.
Pomiješan sa sjenama za oči učiniće ih masnijih.
Pomiješan sa karminom daje odgovarajuće rumenilo, a samostalno nanesen na jagodice daje sjaj i naglašava ih.
Trepavice čini gušćim, njegovanim i dužim, a obrve „drži pod kontrolom“ i "usmjerava" onako kako želimo.
Navodno Jennifer Aniston koristi vazelin za sprečavanje bora oko očiju.
Na mjesto na kojem želite da parfem duže traje, prethodno nanesite malo vazelina i duže će trajati.


Samostalan vazelin moguće je kupiti u apotekama, supermarketima ali i dm-u. Balea košta oko 3 KM i sadrži 125 ml. Vitaminsku kremu kupila sam Interexu i koštala je oko 7 KM. U dm-u sam tražila drugu Tahirović za koju mislim da bi mi puno bolje odgovarala, koja je bez vazelina koliko se sjećam, (koja je također bila u Interexu i rasprodala se veoma brzo) ali kako mi reče radnica možda će doći uskoro i Tahirović kreme u dm. Vidjećemo.

You Might Also Like

18 komentari

  1. Hm, zvuči dobro ali nažalost, taj vazelin ti neće ništa posebno napraviti za dobrobit kože. On ti dubinski kožu ne hrani već samo stvara taj površinski sloj koji ti daje prividni osjećaj hidratacije. Smatram da je to pak loše jer dok ti koristiš takvu kremu, misleći da kožu njeguješ, dubinski ti može koža dehidrirati i tek onda ćeš imati veći problem :(
    Ali to je samo moje mišljenje :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš zbog takvog djelovanja navela sam da ga koža ne može u potpunosti upiti ali na kraće staze i što brže djelovanje svakako ovu kremu trebam imati. Zahvaljujući njoj nos mi nije bio kao kod klauna :D Slažem se s tobom i sve što kažeš pravo zboriš i stavljam like na tvoje mišljenje :D A što se mene tiče ovo će biti moj veeeliki balzam za usne :D

      Izbriši
  2. Super, imamo istu kozu pa volim citati tvoje recenzije:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda uskoro nađemo nešto za nas, a znaš kome da javiš ako nađeš :) Danas tražila Avene testere i nema (čitaj ne daju) jer ne želim više bilo šta da probam malo skuplje, a da nema tester i u sve sumnjam :)

      P.S. Trenutno testiram jedan proizvod koji mi na prvu djeluje kao dobar i obećavajuće :)

      Izbriši
  3. nedavno sam u dmu vidjela Tahirović gel za intimnu njegu, u sastavu su navedene sve prirodne tvari, nije mi bilo jasno što onda pere uz silna ulja i ekstrakte biljaka :) pokušat ću izguglat štogod o njoj kad budem imala vremena :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da je bolji od ostalih gelova za intimnu njegu, što prirodnije to bolje. Taj nisam vidjela iako sam "šnjuhala" šta sve Tahirović još ima :) Probala sam samo dva proizvoda za intimnu njegu i samo tako se napatila, muke su to bile :D A ono što bih ti savjetovala i što je sigurno dobro - mlaka voda sa kamilicom :) Jednostavno i jeftino.

      Izbriši
  4. Ja nemam dobro misljenje o vazelinu i mislim da u kremi za lice pravi vise stete nego koristi, da ne govorim o punjenju pora.
    To je ok za pete, laktove cisto spolja da zastiti, ili na snijegu, vjetru i sl. dok kao sto si pomenula dubinski ne igra nikakvu ulogu niti hidrira kozu.
    Cak kazu da vazelin ni kao balzam za usne nije ok vec da se treba okrenuti ka biljnim maslacima i uljima,kao shea, badem, ricinus i sl.
    Vidjela sam i njihov intimni gel i pise da je ph od 4.5 do 5.5 pa mi je malo cudno da nisu tacno napisali koliko je,a 5.5 je ipak po misljenju vecine doktora previse..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam kako sam preletila pogledom vazelin na prvom mjestu. Tek kad sam došla kući pročitala kako treba i šta ću, tad je već bilo kasno. Upravo ću tako da potrošim, stopala i laktovi. Znam da zubar koristi vazelin pa mi se uvijek sviđalo kako usne budu mekane :) Kako me sve više zanima prirodno, uskoro planiram da sama napravim balzam za usne pa ću što manje koristit ovu kremu za usne.
      Taj gel nisam vidjela, a svakako me i ne zanima jer mi ništa od proizvoda za intimnu njegu nije odgovaralo i to su bile muke bilo koji da probam :) Držim se provjerenog, čaj od kamilice ili med.

      Izbriši
  5. Ja jako volim taj vazelin :) stvara zaštitni sloj i uvijek ga stavljam na usne nakon balzama

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nakon balzama, zvuci zanimljivo, posebno kada dođe hladnije vrijeme. E sad, koliko je dobar moglo bi se raspravljati :)

      Izbriši
  6. Slučajno sam guglajući, naletela na ovaj blog, pa evo da uputim komentar vlasnici istog. Vazelin je sve, samo ne prirodan (a propo tvog zaključka da ti prijaju samo prirodne kreme). To je naftni derivat, i nikako ne može biti dobar za kožu. Koristi se u jeftinoj kozmetici, jer je i sam jeftin, a ne samo što ne prodire u nju, nego stvarajući barijeru, ne dozvoljava ni da bilo koji prirodan sastojak iz kreme, dospe tamo gde treba. Prirodna alternativa bi bila shea ili kakao puter za telo, a bademovo, ulje od koštica kajsija, avokadovo, jojobino, i druga ulja za lice. Naravno, ova ulja se u kombinaciji sa puterima koriste i za telo.
    Ne znam koliko ti do sada prija vazelin na licu, ali čak i da ti ne smeta, sigurno ti ništa ne donosi.
    Pozdrav, Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada sam napisala u uvodu da mi odgovaraju samo prirodne kreme, nisam mislila konkretno na ovu, jer sam probala druge kreme koje su u potpunosti prirodne i na koje mi koža odlično reaguje te da u tom pravcu želim da tražim kremu. Također, nigdje nisam napisala da je vazelin prirodan i nigdje ne piše da je dobar za kožu, pa ovdje moram citirati sebe: "Najveća koncentracija je vazelina koji se ne može u potpunosti upiti...", u čemu ćemo se složiti da stvara barijeru te ne djeluje dubinski. U komentarima iznad stoji da je dobar na kraće vrijeme, npr. zaštiti nos prilikom česte upotrebe maramica ili kao što je LB napisala nakon balzama, i ono najvažnije, zbog vazelina nisam nastavila sa korištenjem na licu.

      Hvala na komentaru i lijep pozdrav :)

      Izbriši
    2. Hvala tebi što nisi obrisala komentar, te odgovorila na njega. Ja se nadam da imaš/ćeš imati pristup puterima tj.proizvodima na bazi prirodnih putera i ulja, koje sam pomenula (i balzami za usne se prave od istih) i da ćeš sama uvideti razlike.
      Svako dobro! (Volim nesujetne blogere)

      Izbriši
    3. Ne vidim razlog da izbrišem komentar jer uopšte nije zlonamjeran i lijepo si ukratko napisala o vazelinu i par korisnih alternativa, pa se neko može upoznati. Trudim se da vodim računa o sastojcima, pa pojedine nastojim izbjegavati, koliko je moguće.
      Hvala još jednom i sve najbolje.

      Izbriši
  7. Ovo zaista moram da prokomentarisem... ne znam zasto se tolika buka dize oko vazelina, parafina, petroleuma i slicno...pa njih ima i u najskupljoj kozmetici....cak i dr.coliceve kreme sadrze parafin....a evo i razloga...parafin je samo baza, a ostali korisni sastojci poput hijalurona su najvazniji.... naravno da kreme sa tim ,,nezdravim sastojkom,, deluje povrsinski, kao i kreme bez njega...da li postoji krema koja deluje dubinski, pa ne bih bas rekla, osim seruma mozda, ali ima efekta na kozi dok se konstantno koristi.... najvaznije je da lice nije suvo....i da je koza nahranjena... Htela bih da pohvalim kremu cera di cupra bianca, koja je savrsena...ima parafina u sebi, ali tako divno nahrani kozu....Jednostavno kozu ne mogu nahraniti dovoljno blage kreme, vec krema mora biti masna...pogotovo ko ima zrelu kozu...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Primijetila sam zaista veliku razliku kad koristim prirodne kreme i one koje imaju neke od navedenih sastojaka odmah na početku liste. Mnogo bolji učinak na moju suhu i osjetljivu kožu imaju prirodne kreme, za razliku od onih koje su krcate hemijom. Nakon što se umijem njega je i dalje pristuna, a uz svakodnevnu upotrebu ponekad i moja suha koža može proći bez mazanja. Ovo nikako ne mogu postići samo npr. s vazelinom, jer mi ne treba privremena kamuflaža suhoće. A na svom primjeru sam naučila da krema ne mora biti masna da bi djelovala jer sam probala nekoliko veoma laganih, a da zaista lijepo hidriraju kožu (Balea Ultra sensitive, La Roche-Posay Hydreane Riche, pa i bademovo ulje koje se na vlažnoj koži brzo upije). I mnogo sam zadovoljnija kožom otkako vodim računa o sastojcima.
      Malo kasnim s odgovorom, nisam prije vidjela :)

      Izbriši
  8. Cera di cupra krema ...je odlicna...

    OdgovoriIzbriši
  9. Cera di cupra ...proizvodi svi su odlicni..

    OdgovoriIzbriši