Dexter sanja mrak - Jeff Lindsay

14:49:00

Pretpostavljam da su mnogi od vas gledali seriju Dexter, slušali pohvale ili u kutu nekog časopisa pročitali nekoliko riječi o njemu, o Dexteru. Kako ja baš i ne volim filmove (omakne mi se ponekad), preferiram knjige, dnevne novine, časopise... čitam sve do čega dolazim pa čak i reklame. I da, novine čitam od-do, ništa ne preskačem. Tako sam dugo slušala o seriji Dexter i čudnom policajcu, kako sam tad shvatila u prolazu. Nije policajac ali jeste dio policijckog osoblja, tačnije radi u laboratoriji kao forenzičar specijaliziran za krv. Svoj na svom, moram dodati.


Serija me na prvu nije privukla, kao ni bilo koja ekranizacija knjige, ali nakon čitanja mislim da želim sve vidjeti slikom. Prva sezona rađena je prema knjizi dok su ostale epizode pisane neovisno o knjizi. Ništa ne može zamijeniti papir pod prstima, njegov miris, knjigu u rukama... ništa! Istinski uživam u knjigama koje imaju "miris papira" (ako me razumijete) ili časopisima čiji "mirisni" listovi mnogima smetaju. Ali kad ovom dodam još osjećaj papira pod rukama prosto ne mogu, a da ne uživam. Prijatelj mi je nedavno rekao da se ne sjeća kad je zadnji put pročitao knjigu, a da je ima u rukama, uglavnom na laptopu. Došlo mi je da ga spucam prvim tupim predmetom u glavu bez da ga pitam zna li šta propušta.


Da li ste ikada pomislili da serijski ubojica, psihopat može biti pozitivac, glavni lik knjige? Upravo je to Dexter, ubica koji u vama izaziva različita osjećanja. Na trenutak sam ga pokušala opravdati, a onda brže bolje povukla što sam pomislila. Ali ipak sam ga nastavila simpatisati. Čudan i baš takav privlačan. On je osoba bez savjesti, emocija za bilo koga osim za djecu za koju kaže da su mi draga. Draga i to je sve.  Jedina riječ koju ima da opiše osjećaj prema njima. I postoji još jedna osoba do koje mu je stalo onoliko koliko može nekom kao što je on, a to je Deborah, negova polusestra.

Dexter je usvojen sa četiri godine, nakon brutalnog ubistava mame što je ostavilo posljedice. Njegov očuh, policajac, saznao je da je on kriv za smrt nekoliko životinja iz susjedstva. Zatim ga je prihvatio kakav jeste i naučio ga kako kanalisati svoju potrebu za ubijanjem bez da bude uhvaćen. Prvo su to bile životinjem, a onda, pred smrt odriješio mu je ruke i ubistvom jedne osobe (ne želim otkriti koje, ako neko čitao) nastavlja se niz ubistava svih onih koje nije stigla ruka zakona.



A onda se pojavi novi ubica, koji svakim novim ubistvom sve više liči na njegovog imitatora. Savršenog i umjetnički nastrojenog imitatora kako Dexter o njemu misli.  Počinje slati poruke koje samo on može dešifrovati. Dexter će se naći između dvije vatre, pomoći sestri da riješi slučaj i napreduje u karijeri ili da sam pronađe imitatora i oda mu prizanje za njegova "umjetnička ubojstva". A pojava novog ubice navodi Dextera na razmišljanje, da li je njegov Mračni Putnik na neki način povezan sa ubojstvima i da li on gubi razum.

U posljednje vrijeme sve knjige koje sam čitala bile su ubojstva, a danas sam ipak kupila jednu drugačiju da malo promijenim i za iduću preporuku svakako će biti nešto veselije :)

Silna prašina oko serije nije bez razloga. Kraj je vješto napisan, zanimljivo kao i ostatak knjige i ovo su one knjige koje vas bukvalno ne puštaju od početka do kraja. I zanimljivo je od prve stranice gdje odmah počinje, bez okolišanja i uvoda. Pročitala sam je u dva dijela, za dva dana, a kraj je nagovijestio novu knjigu do koje želim što prije doći jer po onih nekoliko riječi šta očekivati u nastavku, znam da želim što prije početi sa čitanjem. Ali ne brinite, zaokružena je priča prve knjige.

You Might Also Like

16 komentari

  1. Hahaah :) ne biti nasilna prema prijateljima ;)
    Potpuno te razumem kad kažeš koliko te oduševljava miris papira, sam taj čin čitanja i okretanja stranica.
    I sama se radije uhvatim knjige i strah me ekranizacije dobre knjige. Uvek nešto uprskaju!
    Nisam čitala/ gledala Dextera jer me ne privlači takav žanr, ali hvala na sižeu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veliki pardon, biću draga i mila ubuduće :))
      Mislim da ekranizacija nikako ne može biti dobra kao dobra knjiga. Uvijek sam na strani knjiga :) Mogu dodati/oduzeti i onda moram negodovati. Ali, npr. nakon čitanja knjige Parfem i nakon gledanja trailera za fim, mislim da bi film mogao biti bolji od knjige koja ima mnogo opisa. Ali opet, mislim da se ovo rijetko dešava :D

      Izbriši
  2. Istina knjige su knjige i ništa ih ne moze zamijeniti mada se i meni desi da neke imam na laptopu pa sa njega čitam grrr šta da radim kad su mi neki naslovi dostupni samo na taj način :)
    Što se tiče Dextera hmmm ja volim takav žanr, ubojstva, trileri, misterije i sl rado bih je pročitala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh, dobro ako su samo tako dostupne ali mislim da bih ja prvo isprintala pa onda čitala :D U posljednje vrijeme oko mene samo knjige sa ubojstvima i raskomadanim tijelima, moram malo odmoriti. Često imam fazu čitanja knjiga ovog žanra :)

      Izbriši
  3. Gledaj seriju!!! Muz i ja smo nedvno krenuli da je gledamo tek. Evo bukvalno malo pre smo odgledali poslednju epizodu druge sezone. Bas je dobra serija :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da meni u petak počinjem prva sezona pa tako da vam se uskoro pridružujem sa gledanjem :D

      Izbriši
  4. Odličan post! Nisam čitala knjigu, ni gledala seriju. Zapravo serija me baš ni ne privlači nešto posebno, ali knjigu bih voljela pročitati. Inače jako volim čitati i slažem se s tobom koliko je divan sam proces čitanja i miris papira te ni jedan ekranizacija ne može biti dobra kao knjiga jer dok čitaš sam si vizualiziraš neke likove, opise događaja i tako razvijaš moždane vijuge :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Drago mi je kad pročitam da još neko voli knjige i miris papira, a ne kada kažu da smrducka, a to nikako nije tačno :)) Čitanje knjiga se nikako ne može porediti sa filmovima ili serijama i meni je ovo daleko zanimljivije od prave slike. Više volim sliku u svojoj glavi :)

      Izbriši
  5. Baš nedavno govorim sestri da nema ništa ljepše od mirisa starih ili potpuno novih knjiga. Nikako ne mogu čitati knjigu na laptopu, telefonu e-reader-u, niti mi je doživljaj tako čitati. Tek sam počela gledati Dexter-a, tako da ne mogu baš suditi, mada mi knjiga zvuči bolje. Vjerovatno ću je pročitati prije neg nastavim da gledam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda se u potpunosti razumijemo :) Nikad nisam čitala knjigu na laptopu i mislim da nikad neću moći, jednostavno nema uživanja. Prvo knjigu pa onda odluči da li nastaviti gledati seriju ili u potragu za novom knjigom :)

      Izbriši
  6. I did a tag Girl Power tag post and decided to tag you....Here is my post ---- http://glamorous-sweet-events.blogspot.com/2014/02/girl-power-movement.html

    OdgovoriIzbriši
  7. čula sam sve najbolje o ovoj seriji, puno mojih prijatelja ju prati,,, a ja nikako da krenem :)
    danas stvarno ima previše dobrih serija, puno boljih od većine filmova što izlaze :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oko mene su hvalili, a ja više nisam slušala šta pričaju :) E, onda dođem do knjige i sad i ja želim sve da vidim. Bez obzira koliko je dobra serija ili film, kod mene uvijek prednost ima knjiga :)

      Izbriši
  8. AAAAA, ovo mi je jedna od najomiljnijih i najboljih serija ikada :D
    odlgedali smo je celu, i nemam reči. to je tako dobro napisana priča,
    da ja ne umem da napišem utisak kako treba, jer ću ga umanjiti prostim
    rečima, a realno je da sam oduševljena u potpunosti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako i ja uvijek kažem kad mi se neka knjiga jako sviđa, bolje da ne pričam, neću moći opisati svoje oduševljenje i može neko pomisliti da i nije baš nešto kad se ja zapetljam u riječima :D Da, da, Dexter ima odličnu priču i baš sam uživala čitajući. Sad sam u potrazi na nastavkom knjige :)

      Izbriši