U društvu Agathe Christie i kiše

14:50:00

Prije svakog otvaranja banke/trgovine/zgrade/ovog/onog idu zahvale svim dobrim ljudima koji su pomogli da se sve realizuje i onima koji su odmogli jer smo zahvaljujući njima tjerali po svom i uspjeli. Znam, pretjerujem. Nego, samo želim da se zahvalim Mell na pomoći što mi objasni par stvari koje sama nikako ne bih skontala. Gracias kerida, biće čokolada čim se ponovo vidimo :D Sad prelazim na post. Prvi u ovoj novoj rubrici. O čemu? O svemu! će možda promijeniti ime ali sad za sad, neka bude ovako :) Šećerom laptope/mobitele/tablete :)



Kišni dani tjeraju me da donesem neku od dvije odluke: da se približim što bliže toploj peći u kojoj vatra pucekta i uguram uvijek hladne noge negdje do pola pećnice ili da prkosim kiši, tako što se zaputim na kafu (obavezno u kafić koji ima puno svjetlosti i gdje kiša klizi niz prozor) sa svojim starim, žutim kišobranom. I ne obazirem se na to što dvije klimave žice opasno prijete da mi naude negdje u predjelu glave. Ipak ja volim žuti kišobran.

Ako kao pravo žensko znam šta ću obući i da se osjećam jupi je, onda idem vani, ako mi je mrsko pidžamu ostaviti da se hladi od topline mog tijela, onda će prevagnuti druga odluka. Jučer je prevagnula druga odluka i počela sam sa čitanjem. Moj prijedlog za vas mrzovoljne zbog hladnog vremena i bilo kakvih padavina, nalazi se u ovom postu. Bar za vikend se toplo ušuškajte i uživajte u dobroj knjizi. Ako imate psa ili mačku koji zauzima prostor ispred peći, lijepo uručite deložaciju.


Nije baš da povezujem knjige sa vremenom ali nekako, kišno vrijeme je uvijek najbolje za čitanje knjiga koji se bave ubistvima, misterijama i slično. Bar meni. Dugi kišni dan i ponovo sam bila udubljena u knjigu. Izbor je "pao" na Agatu Kristi koja važi za najpoznatijeg pisca misterija i "kraljicu zločina".

Ona i njene knjige su mi nekako „kišni tip“ (kakvo samo poređene) i dušu dale da se s njima družim. Pročitala sam nekoliko Agatinih knjiga i ostalo poprilično ravnodušna. O mrtvima sve najbolje ali Agathine knjige baš i ne preporučujem kad me neko pita za preporuku. Kraj me ostavi ravnodušnom jer se previše dešavanja spoji u jedno, sve u nekoliko zadnjih stranica, kao da joj se žurilo da završi. Naravno, ne u svakoj knjizi. No dobro, dala sam joj ponovo šansu knjigom. Dvije nove šanse. Dvije knjige. 



Počela sam sa knjigom "Holtel Bertram", priča počinje u predvorju hotela koji, a atmosferu koja je vladala u potpunosti sam mogla zamisliti. Topla atmosfera starog hotela i čini se kao da se ništa novo ne može desiti. Jedan pogled preko ramena, svima dobro poznate žene i priča počinje. Od početnog pomalo dosadnog opisivanja običnog čavrljanja gostiju, opuštene atmosfera i kratkog razmišljanja da li knjigu vrijedi nastaviti čitati i želje za preskakanjem (što nikad ne uradim) malo dužeg uvoda, dolazim do konačnog početka prave priče. A onda sam se zadubila u knjigu i počela razmišljati ko je ovdje sve povezan u ovih nekoliko, na prvu, nespojivih događaja. Iako je u nekoliko zadnjih stranica Agata toliko misterija otkrila i povezala, što ja baš i ne volim, ipak mi se ova knjiga dopala. Ne pretjerano ali ipak dovoljno da preporučim.

Odlika Agatinog pisanja je da nas prvo upoznaje sa mnoštvom likova koji su, poprilično, nespojivi ali onda se odjednom počinju spajati i kada pomislimo da smo na tragu da shvatimo u čemu je bit, ona nas lagano udalji i zadrži na knjizi pa do nekoliko posljednjih stranica teško da možemo naslutiti kraj, a zatim, "nabaca" toliko riješenja misterija i zavrzlama i dobijemo kraj kakav sigurno nismo zamišljali.

 I dalje mislim da Agata nije najbolji pisac krimi romana i da joj mnogi mogu odlično parirati, te da sam pročitala mnogo boljih misterija. Ali eto, nekako nastojim shvatiti i Agatu i dokučiti njenu slavu najvećeg pisca misterija. No, svejedno moram priznati da odlično "razvije" priču. 


A onda, druga knjiga je bila potpuno otkriće. Nakon ravnodušnosti na nekoliko Agatinih knjiga, pročitala sam i "Servis za čaj - Arlekin", knjigu koja krije 9 odličnih priča sa odličnim porukama između redova. Za promjenu, toplo preporučujem Agatinu knjigu. Ja sam je pročitala za jedan dan pa ako vikendom ostajete kući, svakako dođite do ove knjige i uživajte. 

Još ću dodati dvije knjige koje sam davno pročitala ali kako je ovo Agatin post svakako zaslužuju da se pridruže ostalim knjigama.


Poslije sahrane je jedna od onih knjiga koje sam veoma brzo pročitala ali nekako i veoma brzo zaboravila. Ne kažem da je loša ali i nije mi baš "legla" ali ako želite baš da mozgate šta-kako, povezujete, analizirate i sl. onda  znate šta vam je činiti jer je ovaj slučaj pripao, nezaboravnom Herkulu Poarou. Smrt na Nilu sam jedva čekala da pročitam i konačno saznam kraj. I svakako bih preporučila, odlična knjiga koja vas uvuče u priču i ovdje svakako važi ono da zaboravite na sve oko sebe. Ukratko ne želim ni pokušati da opišem, upropastiti ću sve :) Na slici iznad se nalazi dovoljno da saznate šta knjiga krije. A kraj... sigurna sam da ćete žuriti da saznate.

 Ako vikend planirate samo za sebe i ako vas je zainteresovala neka od ovih knjiga onda imate dovoljno vremena da sutra posjetite knjižaru/biblioteku i pripremite knjigu za vikend. Ne važi "Nemam vremena za čitanje" jer se uvijek može malo vremena odvojiti za ono što volimo. Uvijek možete kupiti/posuditi knjigu sa malim brojem stranica i pročitati "sad pa sad".


A mene sad čeka Nulta tačka jer ovu knjigu još nisam pročitala, a čini se kao zanimljiva i mislim da je ovo zadnja od Agate što čitam. Neka, dosta :) Ovo su bile moje preporuke ako baš želite nešto od Agate da pročitate i upoznate se sa njenim knjigama, a ako je vas neka od istog autora oduševila onda javite, rado ću pročitati.


Družite li se vi sa Agatom? Da li je vama dobro društvo vikendom? 

You Might Also Like

29 komentari

  1. Preporucujem Harlana Cobena ako vec volis ovaj zanr. Puno, puuuuno bolji od Agathe Christie (bar meni), u jednom dahu sam procitala svaku njegovu knjigu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako ću potražiti dotičnog na policama knjižare/biblioteke. Kao što sam napisala, meni ima puno boljih pisaca ovog žanra ali ona ima svjetsku slavu, važi za najbolju i gotovo :) A žanr uopšte nije bitan, nemam omiljeni jer čitam sve, potpuno mi svejedno :)

      Izbriši
  2. U ratu sa nekih 6 godina sam citala Agathu i gutala sam svaku napisanu rijec. Meni je to bio mentalni spas a uz nju sam voljela F.Kafku dok mi Tolstoj ipak nikada nije "legao" do kraja. Taman sam ti htjela preporuciti da pratis Fb stranicu Agathe Christie kad dobro procitah da te nije najvise dojmila. Meni je krasna i dio je ne samo mog djetinjstva (kakvo god ono bilo) vec i sto bi se reklo "odraslog zivota" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mala Selma kao mini detektiv :) Jedini pisac koji me u potpunosti oduševio svakom knjigom je Sidney Sheldon. Odličan je i kada sam došla do kraja prve knjige... nevjerica, ima nastavak :D Onda pitaj-traži i sreća pa sam brzo došla do nastavka. Kažu da Agathu ili voliš ili ne voliš, a eto, ja sam ipak između. Jedna knjiga me oduševi, druga ostavi ravnodušnom. Ali kako god, ovdje sam toplo neke preporučila što znači da ima nade za Agathu i mene :D

      Izbriši
  3. još sam u osnovnoj školi gutala njene knjige, a dan danas volim kišnim vikendima gledat na tv-u ekranizacije njenih knjiga. I sve mi je tako blesavo i predvidivo, ali nekako isto volim... ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kasno sam došla do prve Agathine knjige, mislim da je to bilo krajem srednje. Onda sam u kratkom vremenu pročitala nekoliko, morala sam nadoknaditi :) "Blesavo i predivno" :D :D Ekranizacija knjige, uh, ovdje sam "teška" i ništa ne može zamijeniti papir pod rukom i čitanje :D

      Izbriši
  4. Obožavala sam Agatu Kristi kao mlađa, gutala sam njene romane. Meni je taj dugo iščekivani kraj, kada Poaro ili gosopđica Marpl okupe sve osumnjičene pa drže govor i otkrivaju tajnu po tajnu, uvek bio omiljeni deo. Jedna od prvih a i najdražih njehih njiga mi je bila "Božić Herkula Poaroa", pa baci pogled, preporučujem. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Više bih voljela da je kraj malo duži, da nije sve u posljednjih nekoliko stranica , ali ko mene pita :) Vidim svaki ovaj komentar voli Agatu i to svi počeli čitati kao djeca, a ja kasnim. Ako je na preporuku onda je Božić iduća Agatina za čitanje koju ću tražiti :)

      Izbriši
  5. Obožavam Agatu. :) Dok sam bila mlađa, nije mi bila zanimljiva, vratila sam joj se tek kad sam prešla dvadesetu. :) Definitivno su mi najdraže avanture Herkula Poaroa, mada nisu sve podjednako uspele, moram priznati, ali ne smeš da propustiš ni slučajeve gospodđice Marpl. :) Od pojedinačnih naslova moram da se složim da je Božić Herkula Poaroa jedna od uspelijih priča, Ubistvo Rodžera Akrojda ima odličan preokret, ali je, po meni, njen najbolji roman Ubistvo u Orijent ekspresu. E tu nikako nisam mogla da naslutim ko je ubica! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prešla sam dvadesetu prije tri godine, moraću onda ozbiljnije da čitam Agatu :D Sa gospođicom Marpl sam čitala samo jednu knjigu (Hotel Bertram). Druga preporuka za Božić znači samo jedno - da što prije dođem do knjige :) Iako si napisala samo za Ubistvo Rodžera Akrojda da ima odličan preokret, bilo je dovoljno da i ja želim da saznam o čemu se radi :) Drago mi je da imam preporuke od nekog ko voli Agatu pa da znam na koje knjige bih trebala obratiti pažnju.

      Izbriši
  6. Prepoučam ti "Neoprostiv grijeh" Hainsa G. Konsalika... Meni je odlična ! :)

    A što se tiče Agate slažem se s tobom... Ima ona nekoliko jako dobrih djela, ali ipak ne smatram da ima i najbolje krimiće...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ovu ću knjigu staviti na spisak i nadam se uskoro pročitati :)
      Daleko do tog da Agata nema dobrih knjiga ali ipak su mi se neke druge knjige, drugih pisaca, više dopale.

      Izbriši
  7. Nema na čemu! :D nije mi bilo teško :*
    Ja bih svakako trebala opet početi čitati...nekad mi je to bila rutina a sada... :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veoma ste ljubazni, lady :))
      Iako mi dosta toga vremenom dosadi, knjige su ipak uvijek tu i za čitanje uvijek nađem vremena. Ako nije knjiga onda je neki časopis, a ti ponovo počni sa starom rutinom, opuštajuća je :)

      Izbriši
  8. Gde me nadje:)))!
    Malo je reci da obozavam doticnu spisateljicu. Prvu njenu knigu sam procitala sa 12 godina. To je bila "10 malih crnaca". Da li zato sto mi je to bila prva njena knjiga ili sto sam bila poprilicno mlada i nezrela za taj zanr najjaci utisak je mene ostavila bas ta knjiga. Posle toga sam procitala dosta njenih dela, odgledala gotovo sve ekranizacije, ali ova prva mi je nekako najuzbudljivija. Kada se samo setim kako sam bila uzbudjena, najezena i uplasena dok sam citala rasplet bude mi bas simpaticno. Bilo mi je prosto nemoguce da neko smisli tako savrsenu pricu, da se svi delici sklope.
    Ali posle nekoliko njeih knjiga usla sam u semu i nekoliko puta cak naslutila ubicu i motiv, mada sve kockice je prosto nemoguce sloziti, posto ona u tih nekoliko poslednjih strana iznese mali milion novih detalja i podataka.
    Nema njene knige koja me se nije dojmila, tako da od mene preporuke nema. sve sto ti dodje pod ruku, citaj!
    Ivana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš ti hvala na ovako opširnom komentaru iz kojeg je nemoguće ne primijetiti koliko voliš Agathine knjige. Knjige, ekranizacije, sve si upoznala i sad lijepo možeš o svemu da komentarišeš, porediš... :))

      Dopada mi se način na koji počinje priča, pa se onda razvija, ali kad dođe do tih nekoliko posljednjih stranica, postajem poprilično ravnodušna jer previše toga "nabaca" :)) Ako bih morala izdvojiti jednu od knjiga koje sam pročitala, onda bi to bio "Servis za čaj Arlekin" knjiga kratkih priča koje su imale dobar kraj, bez milion novih detalja i podataka, kao što ti kažeš :)

      Izbriši
  9. Pozdrav, Jeste li u potrazi za niske kamate kredita po povoljnim cijenama ili nije u roku 2 do 3 radna dana, ti su dosljedno odbijao od strane banaka i drugih financijskih institucija, dobra vijest je da možemo posuditi novac od 10.000,00 kune u odnosu na 10.000.000,00 HRVATSKOM KUNA Max 1,5% kamata godišnje, proširiti kredita za razvoj poslovnih / tvrtke koje su konkurentne. Također možemo ponuditi usluge savjetovanja (glavnog izvođača radova) dobiti certifikat. Pouzdan i pouzdan Učinkovito, brzo i dinamično i suradnika nekretnina financija i svi oblici financiranja poslovanja, odgovorite na ovu poruku: businessloanforall@gmail.com

    Pružamo dugoročne kredite od jednog mjeseca do deset godina.

    Nudimo sljedeće vrste kredita i još mnogo toga.

    * Osobni Krediti (unsecured kredita).

    * Poslovni Krediti (unsecured kredita).

    * Ukupni krediti ukupnih kredita

    * Poboljšanje

     Molimo vas da ako ste sretni i zainteresirani za ponudu. Ne ustručavajte se kontaktirati nas. ako trebate naše usluge, morat ćete nam dati.
    Sljedeće informacije: Da biste započeli proces iznos Vašeg kredita po Molimo vas da ako ste zainteresirani za kredit hitno danas, napišite nam e-mail na ovu e-mail adresu: businessloanforall@gmail.com
    Hvala i ostati blagoslovljeni.

    OdgovoriIzbriši
  10. Jao, ja sam tek sad otkrila ovu tvoju ''rubriku'' i jedva čekam da je celu pročitam!
    Agatine knjige mi se sviđaju (neke više, neke manje), pročitala sam svaku koju sam uspela naći po bibliotekama. Najdraže su mi već pominjana ''Deset malih crnaca'', ''Večita noć'' i ''Zavesa'' (poslednji Poaroov slučaj).

    OdgovoriIzbriši
  11. Jao, ja sam tek sad otkrila ovu tvoju ''rubriku'' i jedva čekam da je celu pročitam!
    Agatine knjige mi se sviđaju (neke više, neke manje), pročitala sam svaku koju sam uspela naći po bibliotekama. Najdraže su mi već pominjana ''Deset malih crnaca'', ''Večita noć'' i ''Zavesa'' (poslednji Poaroov slučaj).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ja sam zahvaljujući komentaru otkrila tvoj blog i vidim da i kod tebe ima knjiga :) Nadam se da će ti se svidjeti što sam piskarala. Da, upravo to i ja kažem za Agatine knjige, neke više, neka manje ali opet, poprilično me ostavi ravnodušnom. Mislila sam da sam završila s Agatinim knjigama ali kad se nekoliko puta preporuči "Deset malih crnaca", odmah želim da provjerim o čemu se radi.

      Izbriši
  12. Sehr geehrter Herr / Frau

    Sind Sie daran interessiert, einen Kredit zu einem Zinssatz von 3%, Sie

    brauche einen Kredit für einen Geschäftsvorgang, ein Auto zu kaufen, Haus

    Kauf schlechten Kreditkarte und andere ETC wir geben langfristiges Darlehen

    für fünf bis maximal 50 Jahre mit 3% Zinsen in
    Vielleicht haben Sie es mögen

    gut erklären uns die Menge, die Sie benötigen, damit wir Ihnen die Begriffe und senden

    vorausgesetzt, dass, wenn Sie wirklich daran interessiert sind
    Darlehen von uns,

    Darlehen in britischen Pfund und US-Dollar ausgegeben.


    Wir können Sie in einen Kredit bekommen von uns die besten Zufriedenheit. wie

    gegebenen Garantien und Versicherungen, dass Sie Ihren Kreditbetrag in erhalten Sie Ihre

    Persönliches Bankkonto in Ihrem Land. Was dauert 48 Stunden

    Bankprozess . Wir stellen auch Software und
    unbesicherte Kredite für

    Ihr Geschäft. Sie erreichen uns über Kleinholz

    OdgovoriIzbriši
  13. Trebate li hitan zajam?
    * Vrlo brzo i hitno prijenos na vaš bankovni račun
    * Otplata počinje osam mjeseci nakon što ste dobili novac u
    bankovni račun
    * Niska kamatna stopa od 2%
    * Long-term otplate (1-30 godina) trajanje
    * Fleksibilni uvjeti kredita i mjesečno plaćanje
    *. Koliko je vremena potrebno da se financirati? Nakon podnošenja zahtjeva za kredit,
    možete očekivati da pripremnom odgovor manje od 24 sata i
    sredstva u roku 72-96 sati nakon primitka informacije koje su nam potrebne
    od tebe.

    Kontaktirajte legitimna i licencirani zajam tvrtka ovlaštena
    da financijska pomoć u druge zemlje.
    Za više informacija i zahtjeva za kredit kontakt obrasca sad preko

    E-mail: cashfirmarena@gmail.com

    SIR EVA Demeter
    ravnatelj
    CASHFIRMARENA TVRTKA
    LONDON

    OdgovoriIzbriši
  14. Moje ime je gospođa Rita iz SAD-a, dobila sam zajam od 30.000 dolara od Heartland Financial USA, Inc. u roku od 2 sata nakon što sam se prijavio. kontaktirajte ih Heartland Financial USA, Inc. putem e-pošte> (trustloan88@gmail.com) ili WhatsApp broja: 1-443-281-3404

    OdgovoriIzbriši


  15. Već sam isprogramiranu i deklariranu ATM karticu povukao maksimalno 1000 dolara dnevno tijekom najviše 20 dana. Toliko sam sretan zbog toga jer sam prošli tjedan dobio moj i iskoristio sam ga za dobivanje 20.000 dolara. MR MIKE daje karticu samo kako bi pomogao siromašnima i potrebitima iako je ilegalno, ali to je nešto lijepo i nije poput drugih prijevara koji se pretvaraju da imaju prazne bankomatske kartice. I niko se ne uhvati kad koristi karticu. uzmi svoje od nje. Samo joj pošaljite e-mail blankatm156@gmail.com

    OdgovoriIzbriši


  16. Već sam isprogramiranu i deklariranu ATM karticu povukao maksimalno 1000 dolara dnevno tijekom najviše 20 dana. Toliko sam sretan zbog toga jer sam prošli tjedan dobio moj i iskoristio sam ga za dobivanje 20.000 dolara. MR MIKE daje karticu samo kako bi pomogao siromašnima i potrebitima iako je ilegalno, ali to je nešto lijepo i nije poput drugih prijevara koji se pretvaraju da imaju prazne bankomatske kartice. I niko se ne uhvati kad koristi karticu. uzmi svoje od nje. Samo joj pošaljite e-mail blankatm156@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  17. Dobar dan,

    Naša tvrtka je tu da vam pomogne, odobravamo zajam i pojedincima i tvrtkama, bez obzira na iznos ili vremenski odmak. Također nudimo ulaganje u bitcoin za one koji su zainteresirani za ulaganje kako bi brzo i jednostavno zaradili. Kontaktirajte nas putem:
    E-pošta: hopkinsonloan@hotmail.com
    Whatsapp: +1 978-792-4582

    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  18. Želite podići kredit, a ne znate gdje dobiti pravi kredit?
    Želite pokrenuti posao, ali nemate kapitala?
    Trebate podnijeti zahtjev za kredit iz bilo kojeg razloga?
    Trebate božićni kredit?

    Nada je konačno stigla jer Elena Nino pruža brze i pouzdane zajmove, njihova je usluga 100% originalna i jamči da ćete dobiti zajam kada podnesete zahtjev. Pošaljite e-poruku i odobrite je danas na elenanino0007@gmail.com

    Hvala vam i Bog vas blagoslovio
    POVJERENJE
    Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  19. SVJEDOČANSTVO KAKO SAM DOBIO KREDIT OD 2% KOLATERA. Trebate li kredit? Jeste li u dugovima? Da li želite da pokrenete posao i potreban vam je kapital? Trebate kredit ili financiranje iz bilo kojeg razloga? Ovdje imate pravu lokaciju za svoja rješenja kredita! Preporučujem (kreditne kreditne institucije) svima vama. Nude zajmove svima koji su zainteresovani da dobiju bilo koju vrstu kredita. Pozajmili su mi iznos od 36.000 dolara sa ILI bez kolaterala po stopi od 2%. Nude sve vrste kredita, čak i sa lošim kreditnim rezultatom. Njihove usluge uključuju kredite za obrazovanje, zajam za automobil, zajam za kamione, zajam za refinansiranje, osigurani i neobezbeđeni zajam, lični zajam, zajam za konsolidaciju duga, poslovni zajam, hipotekarni zajam, stambeni zajam, studentski zajam itd. Molimo Vas da nam pišete na Whatsapp broj: +393512640785 ili : +393509313766
    ili :+393512114999. email: loancreditinstitutions00@yahoo.com
    ili email: loancreditinstitutions00@gmail.com
    molim vas, ja sam referent koji uzima moj kredit od njene kompanije.

    OdgovoriIzbriši
  20. SVJEDOČANSTVO KAKO SAM DOBIO KREDIT OD 2% KOLATERA. Trebate li kredit? Jeste li u dugovima? Da li želite da pokrenete posao i potreban vam je kapital? Trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga? Ovdje imate pravu lokaciju za svoja rješenja kredita! Preporučujem (kreditne kreditne institucije) svima vama. Nude zajmove svima koji su zainteresovani da dobiju bilo koju vrstu kredita. Pozajmili su mi iznos od 36.000 dolara sa ILI bez kolaterala po stopi od 2%. Nude sve vrste kredita, čak i sa lošim kreditnim rezultatom. Njihove usluge uključuju kredite za obrazovanje, zajam za automobil, zajam za kamione, zajam za refinansiranje, osigurani i neobezbeđeni zajam, lični zajam, zajam za konsolidaciju duga, poslovni zajam, hipotekarni zajam, stambeni zajam, studentski zajam itd. Molimo Vas da nam pišete na Whatsapp broj: +393512640785 ili : +393509313766
    ili :+393512114999. email: loancreditinstitutions00@yahoo.com
    molim vas, ja sam referent koji uzima moj kredit od njene kompanije.

    OdgovoriIzbriši