Bookworm time

12:51:00

Knjige i hladno vrijeme, knjige i jesen, knjige i zima, knjige i kiša... Idealna kombinacija za sve koji uživaju u pisanoj riječi, bez obzira za koji se žanr odluče. Mjesec koji je usporenim jesenjim tempom došao do kraja, bio je za čitanje časopisa, ali ni knjige nisu zaboravljene. Evo s kojim knjigama sam dočekala novo godišnje doba i koje sam pročitala dok je topla jesen boravila u gradu. Nije bilo baš toliko kišnih dana da upotpune atmosferu, ali ne zamjeram. Trenutno sam u fazi "laganih" i jednostavnih knjiga s kojima vrijeme mnogo brže prolazi.




Njeno ime Aylin - Ayse Kulin


Prvih nekoliko stranica bila sam jako razočarana jer je odmah otkriven veći dio knjige i nikad nisam voljela bilo kakvo otkrivanje sadržaja na početku. Čak sam razmišljala da li da nastavim s čitanjem ili ne.  Nastavila sam, zanimalo me šta je ova žena sve proživjela. Zato, ako odlučite pročitati knjigu, obavezno preskočite uvod i počnite od prvog poglavlja. Sigurno će biti zanimljivije :)

Aylin je od rođenja bila ružno pače u porodici, uglavnom u sjeni starije prelijepe sestre. Godine su učinile svoje, Aylin je odrasla u izuzetno lijepu ženu koju su osim ljepote krasili još i inteligencija, snalažljivost, šarm. Udavala se i razvodila, živjela život punim plućima, postala najbolja u poslu za koji se opredijela. Rušila je konvencije patrijarhalnog turskog društva i bila ravnopravna muškarcu. Uspjesi su se nizali, društveni život cvjetao, ali u Aylin je uvijek postojao nemir i želja za promjenom.
Iako je na kraju dosta toga dobilo svoj završetak, kao da je naglo prekinuta knjiga. Volim jak, jasan i upečatljiv kraj, bez ostavljanja tri tačke da malo razmišljam o knjizi. No, bez obzira na ovo, knjiga će dobiti preporuku. Život koji je Aylin imala, vodi vas u jedan drugi svijet, otjeraće dosadu, a možda na njenim greškama, ishitrenosti i inatu, naučite nešto. Ona je žena koja bez straha uživa u životu i radi baš ono što voli, baš ono što želi, bez obzira da li će okolina osuđivati. Nije jedna od onih knjiga koja me osvojila u potpunosti, nego od onih čiji sam kraj jedva čekala zbog burnog života glavnog lika, ali sam svakako uživala u čitanju.





Sidney Sheldon - Ispričaj mi snove


Knjiga zasnovana na stvarnim događajima jednog od najbizarnijih suđenja, odmah je imala svu moju pažnju, a Šeldon kao pisac jako mi je drag i uživala sam u svemu napisanom što sam imala priliku pročitati. Za ovu knjigu ne želim mnogo otkriti jer razbiću čar trenutka saznanja ko su ustvari te tri žene oko kojih se vrti priča i na koji su način povezane. Zaplet nije razočarao, rasplet se željno očekivao i dovoljno je dobra da preporučim, ali nije nadmašila prethodno pročitane Šeldonove. Ali ipak dovoljno intrigantnom čini je spona sa stvarnim svijetom koja izlazi iz okvira mašte pisca, pa nije bilo tolik prostora za Šeldonovu priču.



Golo lice - Sidey Sheldon


E ovo je Šeldon kojeg volim! Savršen uvod u priču, odmah na prvih nekoliko stranica, odmah ubojstvo, odmah napet zaplet, ali pomalo očekivan rasplet. Da li sam ovo uspjela uhvatiti nit Šeldona i skontati ko je negativan lik ili je ovo bila samo slučajnost?
 Nakon što je napustio ordinaciju uglednog psihoanalitičara, John Hanson je ubijen. Zatim počinje niz sumnjivih događaja, a dokazi upućuju na Judda Stevensa. Policija ga odmah sumnjiči, ali nemaju baš konkretne dokaze. Knjiga koja se ne ispušta tako lako, a ako ste kao i ja radoznali kakav je kraj onda knjiga neće dočekati drugi dan čitanja :)


Najskrivenije Tajne - Sandra Brown


Aleksandra je zastupnica javnog tužioca i konačno je dočekala dan kad može ponovo pokrenuti slučaj ubistva majke koje je umrla prije 25 godina, ali i dalje pod nejasnim okolnostima. Ubicu su pronašli, proglasili psihički nesposobnim za suđenje i zatvorili. Aleksandra nije prihvatila ovakav završetak suđenja i vjeruje da se u trojici muškaraca bliskih pokojnoj majci krije ubojica. Vraća se u grad i počinje istraga. Do kraja knjige dolazi do zanimljivih otkrića, a da li je uspjela sve onako kako je imala u planu i da li je bila u pravu... knjigu u ruke i čitajte, ako sam vas zainteresovala :) Istražujte s Aleksandrom i uživajte u čitanju.


Vremeplovčeva žena - Audrey Niffenegger


Bajka koju odrasli mogu voljeti ili ne. Kler i Henri upoznaju se kad je njoj sedam godin, a njemu trideset osam. Zvuči čudno, ali i zanimljivo. Henri je jedan od prvih ljudi koji su imali dijagnozu hrono-poremećaja i koji može da putuju kroz vrijeme. Putuje u prošlost ili budućnost, bez mogućnosti da kontroliše putovanje, te svaki odlazak donoso novo iskustvo.
Kler je Henrija dugo čuvala kao svoju tajnu, čekala i brojala dane do njegovog pojavljivanja i tako godinama. Simpatična priča za koju moram biti iskrena i priznati sam razmišljala o onom "šta bi bilo, kad bi bilo," odnosno šta kad bi mogli putovati kroz vrijeme :) Početak simpatičan, nekako dječiji, zaplet napetiji i rasplet... a neću otkriti. Jedino ću reći da sam malo iznenađena, očekivala sam... ako čitali znaćete šta sam očekivala, sigurno.
*PR proizvod bloga Il Rossetto Rosso :D



Čudo u Poskokovoj Dragi - Ante Tomić


Prvo poglavlje razvezuje o desecima recepata za pripremanje pure, pogreškama u pranju šarene odjeće i juhi iz pepeljare. Dvojicu umalo ubiju, a jedan se poželi oženiti i ne znaš koga bi biše žalio.
Nakon čitanja uvoda u prvo poglavlje odmah sam znala da će ovo biti i te kako opuštajuća i zanimljiva knjiga, a nisam pogriješila. Jako simpatična knjiga o porodici Poskok koja je rijetko dolazili u grad i više su voljeli boraviti u svom ozloglašenom selu. Ustvari, Jozo Poskok je taj koji je insistirao da ne idu u grad. Pa kad jednog od njih, nevolja zvana žena, natjera na odlazak u grad, počinje niz simpatičnih događaja i njihovih dogodovština. Otac (kojem je žena na izdahu samo rekla "Govno jedno") je želio da sinovi pod svaku cijenu ostanu u planini, ali nije mogao vječno utjecati na njih. Ipak je njegov kompleks nižeg od svih presudio, a puška u ruci nije više bila tako djelotvorna. Batine nikako. Odlično štivo za razbijanje monotonije sivog dana s kojim će mali smiješak uvijek titrati negdje u uglu usana. Tako jednostavno napisano, tako čitljivo i tako dobro dočarana priča iz "tamo nekog sela."


Nekad prije dani su sporo prolazili, a danas se čudim kako godina već dolazi na kraj. Ne dozvolite da jesen prođe bez bar jedne pročitane knjige, pa neka to bude neka sa jedva 100 stranica, ali priuštite sebi odlazak u neki novi svijet, zavirite u živote glavnih likova i odmorite se. Za jednu knjigu mjesečno sigurno imate vremena. Jesen je na izmaku, rekoh li da brzo vrijeme prolazi, ušuškajte se, napravite mirišljavi čaj i... znate već. Lijep i ugodan ostatak jeseni.

You Might Also Like

16 komentari

  1. Jako, jako mi se svidja tvoj izbor i mogu ti reci da imamo isti ukus. Mene je Tomiceva knjiga osvojila i citala sam je u jednom dahu. Trenutno mi je na listi dosta njih, a ove cu definitivno uvrstati na nju! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda se nadam nekom tekstu kod tebe s knjigama, pa da provjerim šta ima za mene ;) Tomićeva knjiga je tako jednostavno napisana, a ima ono nešto što mi nije dozvoljavalo da prestanem čitati. Slažem se, čita se u jednom dahu. Likovi su odlični!
      Biće mi drago ako uživala čitajući neku knjigu koju si ovdje otkrila :)

      Izbriši
  2. Podavno sam napisala post u kome sam preporucila par knjiga, mahom lako štivo, koje su me fino zabavile, pa ako te interesuje, zaviri : http://dodjoska7.blogspot.com/2014/06/so-many-books-so-little-time.html možda nađeš neku za sebe! A ja definitivno javljam utiske o ovima, najviše me zanima Sheldon! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Idem odmah tragom linka :D Ako tek počinješ sa Šeldonom, pokušaj doći do Gospodar igre, pa onda Gospodarica igre. Zaboravićeš na sve, osim na knjigu, sigurno ;)

      Izbriši
  3. Nadam se da ću i ja nekada pročitati Aylin :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sa željom za čitanjem je već na pola puta do tebe :D

      Izbriši
  4. Da ti i moja mama niste u rodu? :D ovo kao da je ona pisala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam, sve je moguće :D Ako čitamo slične knjige, provjeri šta čita zanimljivo pa javi :D

      Izbriši
  5. Tomić mi je odličan pisac, volim njegov humor i osim knjiga volim pročitati i njegove kolumne u Jutarnjem listu :D Kad mi je hladno ne da mi se ništa raditi, osim umotati u dekicu i čitati, tako da neće biti nepročitanih knjiga ove jeseni :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sviđa mi se Tomić, sad želim još nešto pročitati što je nastalo iz njegovog pera :) Ja baš volim hladnije vrijeme, a ako je u kombinaciji s kišom onda više volim kućnu varijantu uz dobru knjigu :)

      Izbriši
  6. Šeldona neću ni da komentarišem, jer i dalje tvrdim da mi njegove knjige nisu mnogo zanimljive. :P idući put molim da se ime mog bloga boldira i da se uveća font. Hvala
    nego, kada se idući put budemo gledale ponesi mi Najskrivenije Tajne, ozbiljno, zvuči zanimljivo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš da si zlo, vidiš! Šeldon je zanimljiv čiko i nemoj tako o drugu da pričaš :D
      Uvažavam prijedlog za boldiranje i veći font!
      Uskoro se gledamo, a dobićeš da čitaš u busu xD

      Izbriši
  7. Upravo čitam Sheldona. Idem po redu i čitam, želim pročitati sve njegove. Nije mi baš neki pisac, ali ajde, za razonodu, lagano štivo. Sandru Brown ne volim, a Žena vremenskog putnika mi je bila užasno dosadna. Ali Tomić, e obožavam Tomića. Čudo u Poskokovoj Dragi mi je fenomenalna :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako, Šeldon je lagano štivo i s njegovim knjigama u društvu nema mjesta dosadi.
      Ovo je prva knjiga koju čitam, a da je napisala Sandra i sasvim je ok, nisam oduglovlačila s čitanjem :) Kao što sam i napisala, Žena vremenskog putnika je knjiga koja se voli ili ne, ali meni je nekako dobro došla lagana i usporena radnja i došla sam do kraja :D
      Za Tomića se slažemo da je odličan! Baš sam uživala dok sam čitala i voljela bih još nešto Tomićevo pročitati, sviđa mi se :)

      Izbriši
  8. Prva knjiga mi zvuci zanimljivo i volela bih da je procitam, ali nazalost u Srbiji je izgleda nema. Citala sam vec od iste knjizevnice "Poslednji voz za Istanbul" i dopala mi se. Vrlo lagano, a zanimljivo stivo, preporucujem, ako jos uvek nisi citala. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam čitala, ali prijedlog za dobru knjigu uvijek dobro dođe. Lagano i zanimljivo - kombinacija koju u posljednje vrijeme volim, tako da ću pokušati doći do ove knjige, a nadam se da ćeš i ti doći do Aylin :)

      Izbriši