OmniaNatura - njega u skladu s prirodom

12:32:00

OmniaNatura je bosanskohercegovački brend  prirodne kozmetike, a bavi se organskom proizvodnjom bilja koje se koristi kao osnova za stvaranje proizvoda. Podrazumijeva se, ali nije loše spomenuti da njihovi proizvodi ne sadrže: hemikalije, životinjske sastojke, mineralna ulja, konzervanse i alkohol. Potpuno prirodni proizvodi za njegu kože. Drago mi je da prirodna kozmetika polako, ali sigurno napreduje u BiH i iskreno se nadam da ćemo u budućnosti imati mnogo veći izbor, kako brendova, tako i proizvoda - od glave do pete!

OmniaNatura asortiman sadrži cvjetne vodice lavande i smilja, nekoliko vrsta sapuna, sol za kupanje (matičnjak, lavanda, smilje) i kremu od smilja koju sam dobila na testiranje, a koja uskoro treba da se pojavi u ponudi. I ništa manje važno, svi proizvodi su cjenovno veoma pristupačni.



OmniaNatura Cvjetna vodica smilja


Cvjetna vodica ili hidrolat dugo je bila na listi proizvoda koje želim probati, no na našem tržištu nisam našla istu. Dolaskom OmniaNatura proizvoda na tržište, pojavile su se dvije cvjetne vodice, jedna sa smiljem, a druga s lavandom i konačno sam dobila priliku da probam. Ukoliko niste upoznati s cvjetnom vodicom ili hidrolatom, ukratko ću vas uputiti. Riječ je o nusproduktu koji se dobije prilikom proizvodnje eteričnog ulja, koji se dobije parom, tako da je cvjetna vodica vodena otopina obogaćena nekim eteričnom uljem, a blaga je prema koži i pogodna za sve tipove kože. Koriste se kao tonik za osvježenje kože i korak prije nanošenja kreme ili ulja kako bi se bolje upili, a mogu se koristiti kao oblog. Smilje se posebno preporučuje za ublažavanje masnica, ali iako ja uvijek imam bar nekoliko, ovaj put nisam imala ni jednu koja bi bila dobrovoljac da ovo provjeri :)


Cvjetna vodica smilja je jedan od najboljih biljnih preparata sa ljekovitim svojstvima za oštećenu i stresu izloženu kožu. Koristi se kao sprej za lice i vrat jer spada u grupu antioksidanasa koji popravljaju štetu uzorkovanu slobodnim radikalima i posjpešuje regeneraciju ćelija. Cvjetna vodica smilja revitalizira kožu i čini da ona izgleda mlađe, svježe i zategnuto. Idealna je za one koji imaju osjetljivu kožu, rosaceu i dermatitis, te se preporučuje djeci koja pate od upala. Luksuzna cvjetna vodica hrani i obnavlja zrelu, suhu i iritiranu kožu.

Cvjetnu vodicu smilja (7,00 KM 100 ml) koristila sam kao tonik i prije nanošenja kreme, te samo za noćnu njegu. Razlog je miris koji je meni dosta neugodan, oštar i jak. Nisam od onih koji vole specifičan miris smilja, iako mnogima koje sam zamolila da pomirišu (čisto da vidim da li kod većine prilazi) ovo nije baš tako neugodan miris. Zbog ovog nikad nisam koristila direkto iz bočice iako raspršivač jako lijepo nanese vodicu, nego bih nakvasila blaznicu i na taj način prešla preko lica. I dalje se osjeti miris, ali mnogo manje jer ne napada nosnice kao upotreba direkto iz bočice. Zanimljivo je da su stariji ljudi imali/imaju običaj da smilje koriste kao miris za kuću kada u više kuteva stave nekoliko grančica ili mali buketić drže u ormaru kako bi odjeća poprimila miris. Ovo ne bih željele probati :)

Na stranu miris (koliko je to god moguće), ovdje se radi o proizvodu koji funkciju tonika obavlja odlično. Kako je moj najveći problem osjetljiva koža sklona crvenilu, nadala sam se da će ova vodica uspjeti smiriti kožu. I jeste! Vodica umiruje lice i smanjenje crvenila je bilo i više nego očigledno kad bih se ujutro pogledala u ogledalo. Samostalno nisam koristila jer nije proizvod od kojeg mogu očekivati hidrataciju za suhu kožu. No, kao tonik jako volim i jedina mana koju mogu navesti je miris. Ova blaga cvjetna vodica nudi licu svježinu, umirenje i dobru pripremu za idući korak, a to je krema.
 

OmniaNatura sapuni


Nikad nisam bila od onih koji su koristili klasične sapune za umivanje lica. Hemija koju sadrže konvencionalni sapuni mi nikad nije bila privlačna, pa čak ni kad sam tek počela s upoznavanjem proizvoda za umivanje, a o sastojcima znala malo ili nimalo. To su uvijek bili sapuni za ruke i ništa više. No, upoznavanjem prirodne kozmetike koja ima dobar izbor sapuna na biljnoj bazi, više nije bilo razloga da ne probam.

Baza svakog OmniaNatura sapuna je ista: bademovo ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, palmino ulje, suncokretovo ulje, a zatim se sastojci razlikuju kod eteričnih ulja i cvjetnih vodica, pa tako sadrže:
- matičnjak: eterično ulje limuna, cvjetna vodica matičnjaka, herba matičnjaka i natrijum hidroksid*
- smilje: eterično ulje smilja, cvjetna vodica smilja, cvijet smilja i natrijum hidroksid*
- ruža: eterično ulje ruže, cvjetna vodica ruže, latica ruže i natrijum hidroksid*
- lavanda: eterično ulje lavande, cvjetna vodica lavande, cvijet lavande i natrijum hidroksid*

*natrijum hidroksid se koristi prilikom izrade sapuna da bi se dobila čvrstoća




OmniaNatura sapun od ruže (5,00 KM 75 gr) dobio je svoje mjesto u jutarnjoj rutini njege lica kad koristim kako bih odstranila ostatke noćne kreme i pripremila lice za dnevnu njegu. S obzirom na sastav, očekivala sam mnogo bogatiju njegu, no to je izostalo. Lice jeste glatko nakon upotrebe, ali jednim dijelom i isušeno i nikako ne može proći bez upotrebe kreme. Lice nije negativno reagovalo, nije došlo do crvenila, tako da ovaj sapun prolazi samo za jutarnje čišćenje nakon kojeg je obavezna krema, posebno ako je koža suha. Problem koji sam imala kod ovog sapuna je što je veoma brzo izgubio oblik i kako nije u čvrstom stanju, bilo ga je na sve strane, a samim tim je nezgodan za upotrebu. Da je zadržao oblik voljela bih djelovanje ovog sapuna za ruke jer je blag i za razliku od lica, na ruke nije djelovao isušujuće, čak sam manje koristila kremu.

Kako sam veoma brzo ostala bez sapuna s ružom, na red je došao OmniaNatura sapun s matičnjakom (5,00 75gr). Srećom, s ovim nisam imala problem raspadanja i uz svakodnevnu upotrebu ostao je u čvrstom stanju. Moram priznati da nisam primijetila neku značaju razliku kod prethodnog sapuna i ovog. Ni ovdje nije pristuna njega, ali je lice samo nešto malo manje suho i zategnuto. No, za jutarnje umivanje ovo može proći jer svakako odmah nanosim kremu. Jedino što ga razlikuje od prethodnog je što lice djeluje čišće i nekako svjetlije nakon upotrebe. Prijateljica je imala želju da probam sapun s lavanadom, koji sam joj proslijedila, ali ni njeni utisci se ne razlikuju od mojih. Koža joj je suha, osjetljiva i sklona perutanja i kaže da nikako nije mogla koristiti za lice zbog zatezanja, ali zato voli koristiti sapun za tuširanje. Koža joj je normalna i nakon upotrebe sapuna nema običaj koristiti bilo kakve mazalice. Također, ni ovaj sapun se nije raspao, tako da je vjerujem samo ruža ovdje imala malu grešku prilikom proizvodnje.



OmniaNatura sol za kupanje sa lavandom






A za trenutke opuštanja i kad stopalima treba odmor koristim OmniaNatura sol za kupanje s lavandom (5,00 KM 80 gr), koja se sastoji od morske krupne soli i cvjetova lavande iz organskog uzgoja. Kupka za tijelo kod mene izostaje, dok stopalima s vremena na vrijeme priuštim.
U toplu vodu dodam sol za kupanje, uronim stopala u mješavinu soli i lavande, te čekam da se voda u potpunosti ohladi. Nakon toga slijedi piling i krema kako bi rutina za njegu stopala bila u potpunosti gotova.
Sol za kupanje ima protuupalno djelovanje, antibakterijsko i djeluje na omekšanje grube kože, a pored navedenog opušta napete i umore mišiće. Lavanda kao dodatak bi trebala imati aromaterapijski učinak, odnosno da umiruje, no kod mene ovo ne djeluje, ali moram reći su cvjetovi jako lijep dodatak :)



OmniaNatura krema za lice od smilja

 Kad su kreme za lice u pitanju moja koža zna biti veoma, veoma zahtjevna. Uvijek ističem kako je suha i osjetljiva (neko je prvi put na blogu), pa kao takva zadala mi je mnogo neugodnositi. S prirodim kremama za lice sam najzadovoljnija. Ako imate osjetljivu kožu koja je sklona crvenilu, moja topla preporuka je da probate neku kremu na prirodnoj bazi. Za osjetljivu kožu je bolje da krema sadrži što manju listu sastojaka, a prirodne kreme su upravo takve, s tim da su i sastojci pažljivo birani. Prvi put sam probala smilje za njegu lica, a smilje ili immortelle je biljka kojoj se pripisuju mnoga pozitivna djelovanja na kožu, ali posebno se ističe regeneracija, podmlađivanje, odnosno anti-age funkcija, te podsticanje zarastanja rana i ožiljaka. 



 Kremu od smilja najbolje je koristiti vlažnoj koži uz lagano masiranje, kako bi se što bolje upila, a lagana masaža će sigurno goditi koži. Kako je izvrsne mazivosti, masnije teksture, potrebno je veoma malo i mislim da bi ova krema mogla imati veoma dug staž. Miris smilja je mnogo blaži  nego u vodici, te samim tim i mnogo ugodniji. Nakon nanošenje se skoro i ne osjeti. OmniaNatura krema za lice od smilja (12,00 KM 30 gr) pruži dovoljnu dozu hidratacije suhoj koži, a kao i cvjetna vodica umiruje lice i utječe na smanjenje crvenila.  Još jedna krema za lice koja svojim djelovanjem odgovara osjetljivom tipu kože, ali u isto vrijeme pruža hidrataciju koja je neophodna. Problem je što sam zadovoljna djelovanjem smilja, ali mirsom nisam baš nikako.

Zbog masnije teksure krema (više podsjeća na mast) se sporije upija, te će najbolje odgovarati suhoj koži i to kao veoma bogata noćna njega. Iako je moja koža suha, za ljeto je i meni ovo bogatija njega nego što trebam. Ali dobra stvar je što mi nije potrebna često i što joj ne treba dugo da bi suhu kožu dovela u red. Mislim da se pri pogledu na sastojke odmah može zaključiti da je riječ o bogatijoj kremi: macarat smilja u bademovom ulju, kako maslac, shea maslac i eterično ulje smilja.

OmniaNatura proizvode potražite na:
FB stranici - OmniaNatura ili http://www.omnianatura.com/

*PR proizvodi

You Might Also Like

14 komentari

  1. Slike su odlične! I proizvodi skroz dobro zvuče a nisu ni skupi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ide zahvala :D Posebno bih izdvojila vodicu, ali samo ako nemaš baš ništa protiv mirisa smilja :)

      Izbriši
  2. Jao jest lijepo tu gdje si slikala ^_^

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prelijepo je, a još u blizini ima i dobra klopa :D

      Izbriši
  3. Pa slike!!! Slike su ljubav, ljubav, ljubav!!! A i proizvodi se cine skroz ok posebno za tajo pristupacnu cijenu :) A sad opet odoh gledati slike! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majda hvala ti mnogo, drago mi je da ti se sviđaju :)) Da, jako su pristupačni, a ovo nisu proizvodi koji se brzo troše, tako da mogu i dugo trajati. A joj, hajde još jednom baci pogled na slike :))

      Izbriši
  4. Meni ovo strava izgleda, fotkice su savrsene. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A meni je tako drago pročitati da vam se sviđaju fotke, hvala i tebi :))

      Izbriši
  5. Moram ti pohvaliti fotke!!!! Ženo, pa ovo je odlično!! O kojem fotiću je riječ?- naravno ako se smije znati :)
    Meni bi dobro došla vodica jer se svako jutro probudim s novim modricama o.O, a ne bih se bunila ni da imam ovu sol :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa hvala Ana, hvala <3 :)) Naravno da smije, nije nikakava tajna o kojoj je opremi riječ :) Koristim Canon PowerShot SX510 HS.

      I kod mene se često pojave modrica sumnjivog porijekla xD Ali evo već neko vrijeme nemam novih, pa nisam probala kako bi vodica djelovala.

      Izbriši
  6. Fotke za ovaj post su predivne! :)

    OdgovoriIzbriši