Balea Oil repair professional šampon + Oil repair ulje

15:12:00

Balea proffesional oil repair šampon za jako oštećenu i suhu kosu

Eksperimentisala sam sa raznim šamponima za jako suhu kosu kojima sam bila manje ili više zadovoljna. Pored toga što je suha, kosa je jako bujna i neposlušna. Ili možda da kažem "na svoju dlaku" :) Odlučila sam probati Balea proffesional liniju nadajući se dobrim rezultatima. Prvo sam kupila jako hvaljeno ulje, a onda se odlučila i za šampon iz iste linije. Možda zajedno bolje djeluju :)

Šampon dolazi u mekanoj, crnoj ambalaži, "naopako" okrenutoj :) sa čvrstim klik-klak poklopcem. Sadrži 250 ml i košta 4 KM. Sadrži arganovo ulje, pantenol i proteine pšenice. Ne sadrži silikone. Od 16 sastojaka argan se nalazi na 15 mjestu, proteini pšenice 14, a pantenol na 8 mjestu. Sve je više proizvoda koji ističu na ambalaži argan, a često se nalazi samo u tragovima u proizvodu. No dobro, treba nekako privući kupce :)


Kada se šampon pomiriše u tubi miriše nekako umjetno, ali prilikom pranja oslobodi se divan miris vanilije. Voljela bih da se duže zadržava ali nije, čak ni u kombinaciji sa uljem. Osjeti se dan nakon pranja, sutra možda malo, jako malo. Poprilično je rijedak ali ne toliko da bježi iz ruke. Za srednje dugu kosu, kao što je moja, potrebno je malo više nanijeti, možda veličine 2 velike Milka kockice :) (ovih dana ne jedem čokoladu pa sve poredim s njom i tako mi čokolade, nije mi lako). Sasvim solidno pjeni i nakon ispiranja osjeti se "škripanje" kose pod prstima.


Šampon ne sadrži silikone pa nema zaglađanosti koju oni pružaju ali kosa ipak ne bude kruta nakon ispiranja. Nemam problema sa pretjeranim mašćenjem kose, a prije ovog šampona prala bih otprilike svaki treći dan, dok bi sa ovim šamponom izdržala 4 dana. E sad, šampon je namijenjem za jako oštećenu i suhu kosu. Moja nije oštećena ali je jako suha, posebno na krajevima koje, iako redovno šišam, nikako da dovedem u red. Nisam primijetila nikakvo poboljšanje kose, da je postala manje suha nego prije upotrebe šampona (nakon skoro dva mjeseca upotrebe). Najveća zamjerka je što mi se kosa mrsila iako nikad prije nisam imala problema s tim pa i prilikom češljanja kao da je više pucala. Ne pretjerano, ali ipak želim da spomenem. Posebno mi se sviđa što kosa bude lepršava i nema osjećaja težine. Primijeti se da se kosa oprala :D Ako očekujete od ovog šampona da će oporaviti jača oštećenja kose, razočarati ću vas, nije toliko jak. Ali, uopšte nisam razočarana, jer ovo nije loš šampon, nego sasvim solidan, za koji mislim da bi puno bolje njegovao normalnu kosu ili manje suhu, moja je ipak previše zahtjevna, previše suha i mislim da se vraćam šamponima koji sadrže silikon :)

Balea proffesional oil repair haaröl

Prvi put kada sam vidjela ovo ulje na policama pomislila sam da je čep negdje nestao ali onda sam upratila da ni ostale bočice nemaju :) Ali zato "gologlava" pumpica je čvrsta i nema straha od okretanja i lijepo dozira proizvod. Ova mekana ambalaža krije pravi mali vanilija mirisni sadržaj u količini od 100 ml, a košta 9 KM. Sadrži arganovo i suncokretovo ulje. Od 9 sastojaka, argan je na 7, a ulje suncokreta na 6 mjestu. Srednje je gustoće i nije pretjerano masno, nije na rukama ljepljivo i previše masnjikavo i na kosi se ne osjeti. Količina koju je potrebno nanijeti zavisi od dužine kose. Za moju gustu i srednje dugu kosu potrebne su 4 pumpice + 1 nakon sušenja. Probala sam i manje ali to nije bilo to. Veliki plus je što uopšte ne masti kosu i ne otežava pa ni kada je nanešen na suhu kosu.


Može se koristiti prije pranja, na kosi prosušenoj ručnikom i na suhoj kosi. Prije pranja nisam probala, nanešen na kosi prethodno prosušenoj ručnikom malo omekša kosu i malo olakša oblikovanje, a primjetila sam da se kosa manje elektriše. Nanešen nakon što se osuši kosa, "smiri" neposlušne dlačice i lijepo zagladi ali dobro, to manje-više svako ulje napravi. Nažalost, meni nije omekšao vrhove ništa posebno. I dalje se osjeti malo grublja kosa na krajevima dok je ostatak kose malo mekši ali, nešto fali. Ili sam ja imala velika očekivanja zato što je dosta hvaljen. Vrhove redovno šišam ali su svejedno više suhi od ostatka kose.


Ulje je dobro, ali za jako suhu kosu i neće biti baš pun pogodak. Meni nije, ne znači da neće vama. Ne kažem da je loš, naprotiv, dopada mi se ali treba mi puno jača njega od ove koju ulje pruža. Puno jaču njegu dobila sam od Avonovog seruma sa arganom i javno mu se izvinjavam što sam ga napustila i vraćam mu se. Iako Avon sadrži 30 ml, a ovaj 100 ml, cijena je ista (s tim da se u Avonu može jeftinije naći)  ali je mnogo bolji za suhu kosu kao što je moja i puno bolje rezultate dobijem, posebno na vrhovima.


Važi isto kao za šampon, na normalnoj i samo malo suhoj kosi sigurno će se puno bolje pokazati. Ako spadate u neku od ove dvije kategorije i želite proizvod koji nije skup i sadrži veću količinu onda probajte Baleino ulje. Tražite li ulje koje omekšava kosu, a pri tom nemate zahtjevnu kosu i koja nije previše suha, želite zaglađeniju kosu onda svakako probajte.

You Might Also Like

15 komentari

  1. ništa bez AVON seruma, popravlja sve, nijedan osim njega mi ne valja...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam zašto sam probala Balea ulje, a bila sam jako zadovoljna Avon serumom. Neću više :)

      Izbriši
  2. Skroz se slažem s tobom. I ja sam bila relativno zadovoljna sa šamponom ali mi je dosta petljao kosu, i onda sam kupila isti takav regenerator u nadi da će zajedno biti nekih značajnijih rezultata, ali ništa. Regenerator mi je čak loš-ni češljanje kose nakon pranja mi ne olakša, onda sam se opet vratila L'Orealovim maskama koje su mi vrhunske bez obzira na ogromnu količinu silikona u njima :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razmišljala sam da li da uzmem regenerator ali sam odustala. Od svakog, ali baš svakog opada mi kosa pa čisto sumnjam da je Balein izuzetak. Više volim maske. Koliko god se raspravljalo da li su silikoni dobri ili ne, nema druge nego da kažem, "živili" silikoni :D

      Izbriši
  3. Lijepi Avonov serum, provjereno dobar! Ne dam ga za brdo Baleinih ulja :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je li se meni čini ili baš, ali baš voliš Avonov serum? :D

      Izbriši
  4. Ha! Milka kockice :D Ovo je valjda prvo doziranje u "milka kockicama" za koje sam pročitala lol.
    Nisam imala poima da je šampon iz te kolekcije bez silikona, to mi je privlačan detalj. Iskreno, do sada sam isprobala nekoliko šampona bez silikona i bez sulfata - raznoraznih jačih brendova - i ni za jedan ne mogu da kažem da mi nije manje ili više mrsio kosu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ah, te divne Milka kockice! :D Osim u stomaku, svoje mjesto su našle i u opsivanju koliko sam dozirala šampon. Kupila sam ga baš zato što nema silikona, da i to probam :) Nikada prije nisam imala problema da se kosa mrsi, ali s ovim se to promijenilo. Posebno kada se probudim, pa sam se nekoliko puta i dobro počupala xD Iako inače mogu i rukom "pročešljati" kosu. Vjerujem da zavisi od kose do kose, jer evo, ove moje ima na izvoz pa možda i to može biti razlog :)

      Izbriši
  5. Ja sam probala ovakav balein regenerator za kosu i odusevila sam se pa sam se odlucila i za ulje..inace sam frizerka pa se donekle razumijem u ove preparate. Imam suhu kosu , bas suhu kosu i ovo su jedini preparati koji su mi pomogli a bas sam probala dosta razlicitih proizvoda. Ali najbolja maska za suhu kosu je maslinovo ulje definitivno, ne moze je zamjeniti ni jedna maska :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odustala sam od regeneratora jer od svakog mi opada kosa tako da nisam probala. Nije meni žao, imam je previše ali opet neka je gdje joj je mjesto :) Meni stvarno ne odgovara, a htjela sam da ga volim :) Ali opet, ne možemo svi voljeti iste proizvode. Ulje uopšte nije loše ali nije to što meni treba. Avonov sa arganom mi je puno bolji i vrhovi mi s njim ne ispucaju kao sa Baleinim. Pravo sam gunđalo ali moram reći da ne volim ni maslinovo ulje :) nekada davno sam probala i ništa.

      Izbriši
  6. Ja imam ovo ulje i fantastično mi je.Nešto najbolje što sam probala za kosu u zadnje vrijeme.A naručila sam i Avonov serum pa ću vidjeti koji je bolji :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E vidiš, meni je Avon ubjedljivo najbolji proizvod koji sam probala za kosu :D Balea nikako nije za moju baš suhu kosu. Ali moram priznati da ima divan miris :D (ali ima i Avon :)

      Izbriši
  7. ja imam masnu kosu a suhe vrhove, šampon nisam probala al regenerator jesam i koristim ga na pola kose prema vrhovima i sasvim mi je ok. Naravno, serum mi je neophodan za vrhove ali regenerator mi je skroz ok :) i jako lijepo miriše

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Regenerator sam zaobišla, dugo nisu u upotrebi, više volim maske :) Znam kako je sa suhim vrhovima, bez seruma nikako ne može proći. I meni se miris veoma sviđao, baš je ugodan.

      Izbriši
  8. Mozete li napisati tacan naziv Avonovog seruma

    OdgovoriIzbriši