Flormar sjenila: Pretty Compact Quartet; Matte Mono; Mono; Terracotta Trio

15:17:00

Jako volim sjenila, ali nešto baš i nisam za jake boje na kapcima. Ponekad dolaze u obzir, ali više uživam u zemljanim tonovima. Više volim naglasiti usne i to, naravno, crvenim ružem u svim mogućim nijansama. Ali to ne znači da ne uživam u sjenilima. O, itekako jesam! Uglavnom koristim zemljane tonove kojih imam i više nego što mi treba ali... Neka, najviše koristim i nekako mi uvijek baš "ta" nijansa fali. U ovom postu predstaviti ću Flormar sjenila koja su se ne tako davno pridružila mojoj kolekciji ali zato stalno rotiram neke od ovih i uživam jer zaista nude mnogo kombinacija.



Iako mnogi imaju zamjerke na račun Flormar pakovanja meni baš i nisu tako strašna. Privuče mene i lijep izgled, ali Flormar i nije baš u ružnom pakovanju. Ova plastika sigurno nije mjerilo kvaliteta sjenila, a nije ni slaba. Flormar štedi na ambalaži i zato su cijene pristupačne ili bolje rečeno jeftine. 




Matte Mono M06 & Mono 016

Oba sjenila dolaze u plastičnoj ambalaži koja sadrži 5 gr. Na pozadini se nalazi rok trajanja, spisak sastojaka i naziv nijanse u kombinacija slova i brojeva koji su toliko sitni da su to moje ćorave oči jedva primijetile :) Više volim ime sjene nego brojeve ali hajde, ko mene pita. Kutijice sadrže i ogledala koja, bar meni, nisu od bilo kakve koristi. Toliko su mala da bi bilo teško pokušati našminkati se koristeći samo njih pa i samo poraviti. U kutijici ne dolazi aplikator.


 Za natural look ove dvije nijanse su savršene. Konturiranje oka, isticanje, izjednačavanje boje, zaista savršeno rade svoj posao. Pigmentacija oba sjenila je ono što me posebno iznenadilo. Radi se o dosta dobro pigmentiranim sjenilima. Tekstura je mekana, no bez obzira na ovo, veoma se slabo truse, pa blendanje ne predstavlja problem, te nema nereda. 

Ne skupljaju se u pregibima kapka i  traju i traju. Nijansa 016 odlično izjednači boju kapka, dok M06 nanesena u pregib daje lijepe konture oku, pa ovako najčešće koristim za dnevno šminkanje i veoma brzo završim sa šminkanjem.


Swatch mi se nikako ne dopada. Boja se nikako nije mogla lijepo "uhvatiti" tako da sam na kraju ovako pa koliko se baš vidi... Cijena pojedinačnih sjenila je oko 3 KM što je zaista jeftino, a ono što dobijete za ovu cijenu su dva sjenila koja sigurno neće ostati neiskorištena i često će biti "u prometu." A koliko sam primijetila izbor ostalih nijasni je i više nego dobar.


Terracotta Trio 06

Terracotta sjenila uvijek su mi bila privlačna ali nikad nisam kupila. Kupovinu sam uvijek odlagala, pronalazila izgovor, a onda sam na poklon, od moje divne Vicke :) dobila ovaj Trio. Lijepo me obradovala i bilo je vrijeme da se upoznam sa terracotta sjenilima. Nijanse su upravo one koje najviše volim.
Ambalaža i gramaža je ista kao kod prethodna dva sjenila. U pakovanju se nalaze tri zemljane shimmer nijanse. Bez baze shimmer je poprilično intenzivan i rasipa se, pa na suncu možete pretpostaviti kako izgleda :) Baza će situaciju itekako popraviti, pojača tipigmentacija i shimmer će mnogo ljepše izgledati. Jako su tvrde i poprilično se rasipaju u kutijici, ali uz upotrebu odgovarajućeg kista i ovaj problemčić se veoma lako može zaboraviti.


Nisam baš spretna sa shimmer proizvodima, bez baze ovdje ne bi mogla koristiti, pa uz samo malo pažljivije nanošenje i bazu neće zavšiti na licu.  Terracotta sjenila se mogu korisiti i sa vlažnim kistom za jači intenzitet boje, a na ja taj način dolazi do manje rasipanja sjenila i po meni najljepšeg izgleda. Pored suhog i vlažnog nanošenja, mogu se upotijebiti još kao bronzer koji daje jako lijepe i prirodne konture licu, naravno, ukoliko vam ne smeta shimmer. Iako na prvu možda djeluje da će biti taman za svijetlije osobe to ipak nije. Provjerila sam na sebi, a jako sam svijetla.




Pretty compact Quartet P041



A sad paletica koja koja ima jako lijepe nijanse i onu koja već dugo želim, a to je ova divna narandžasta. Potpuno neobično za mene, ali uz kombinaciju još nekih nijansi, narandžasta neće toliko doći do izražaja. Nije da ću hodati okolo kao klaun ali neka imam, a sigurno je neću samostalnu koristiti. Dosta o narandžastoj, ima ovdje još nijansi. Ovo je skoro pa nepotrošivo pakovanje od 14 gr. Cijena koju sam platila za ova sjenila je samo, samo 3,50 KM.


Tamnija sjenila su veoma dobre pigmentacije i bez baze, dok je žuta mnogo slabija. Što uopšte nije problem, jer lijepo posluži kad se nanese u kut oka, te pruža svježinu ili preko cijelog pokretnog dijal kapka kada pruža izgled malo bolje naspavanosti ili "otvorenog pogleda" :) Može poslužiti i za naglašavanje dijela ispod obrva.

S ovim sjenilima nisam imala nikakvih problema prilikom nanošenja. Jako malo se truse, uglavnom u kutijici, dok s kapka nikad nisam primijetila da su prešle na obraze :)  Jako lijepo se blendaju. A trajnost? Moji kapci su dosta zahvalni pa ne trebam uvijek bazu, ali ova sjenila zaista mogu dugo trajati. I nakon šest sati bez baze su i dalje bile na kapku uz minimalno nestajanje boje, dok s bazom traju i traju i traju...


Pretty Compact Quartet P042

Ne mogu vjerovati da sam kupila plava sjenila :) Ne znam kad sam zadnji put koristila plavu. Osim ovih imam samo još jednu plavu paleticu iz Avona i Max Factor mono sjenilo. Nisam planirala, prije njih kupila sam čokoladnu paletu, ali kada sam napustila trgovinu primijetila sam da je neko ostavio otiske prstića pa sam se vratila i zamijenila za ovu koja mi se učinila netaknuta. Ali, samo učinila :) No dobro, nije sad bitno.



Za razliku od prethodnih, sadrže puno manje shimmera i jedno se tu razlikuju. Koliko sam upratila količina shimmera zavisi od palete do palete jer čokoladne nijanse su, koliko se sjećam, bile skoro pa mat. Da su prethodne mat bilo bi idelano jer mi se jako dopadaju nijanse. 


Bijela sjena je će sigurno iz ove palete prva biti potrošena. Slabo je pigmentovana, ali uglavnom je koristim prije ostalih sjenila, preko cijelog kapka i lijepo izjednači (za moj bijeli ten odlično prolazi :) Ova paleta je kombinacija mat i shimmer sjenila, ali shimmer je veoma slab. Najviše se ističe kod tirkizne nijanse, dok ostale daju skoro pa potpuno mat finiš sa savim solidnom pigmentacijom. Kao i kod prethodnih sjenila, blendanje je veoma jednostavno, trajnost s bazom odlična. 
Nisam baš ljubitelj plavih nijasni, rijetko koristim i to kombinujući s drugim sjenilima.


I ovdje dolazimo do kraja šarenog posta :) 

You Might Also Like

24 komentari

  1. Bas volim Flormar senke. Imam neke paletice i dosta ih koristim. Od ovih sam uvek htela da kupim Pretty compact Quartet P041, ali se to nikada nije desilo. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene su mat oduševile! Jako je teško naći mat, uvijek "iskoči" nešto svjetlucavo što nikako ne želim :) Mene su boje osvojile na prvu, posebno narandžasta.

      Izbriši
  2. Imam taj kvartet na narandžastim, zlatnim/zutim i maslinastim i super mi je. Ja ih placam oko 5km, Takodje mono sjenku 016 imam, i ona mi se dopada jer volim takve neutralne i za blendanje je dobra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ni znala da u mom gradiću ima Flormar, doduše samo sjenila i kad sam vidjela cijenu kontam šta je ovo, zar nisu skuplje. Cijene variraju od grada do grada :) Ništa bez neutralnih ne prolazi :)

      Izbriši
  3. Sjenila nanosim jako rijetko, a onda je to ili svjetlo plava ili lila boja. Na neke druge jače nijanse se ne usudim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ja sasvim suprotno :) Ne usuđujem se tako često plave koristiti pa ni svijetlije plave. A lila može proći i za večernje prilike često koristim. Ali ipak zemljane nijanse me najviše privlače.

      Izbriši
  4. Odlicne su Flormar sjene, posebno ako uzmemo u obzir cijenu. I meni su jako drage :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da je mnogima cijena presudna prilikom kupovine, posebno studentima, a Flormar je baš za svačiji džep :)

      Izbriši
  5. Juuj sviđaju mi se sva mat sjenila <3 Nisam probala Flormarova sjenila ali zato jesam rumenila i ugodno sam iznenađena pigmentacijom i trajnošću na obrazima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šta čekaš, probaj, nećeš se pokajati. Učini uslugu i sebi i novčaniku :) Negdje sam upratila kombinaciju rumenilo i bronzer (čini mi se) i ako je mat želiiim :)

      Izbriši
  6. Poslednje dve kutijice su mi fenomenalne :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moj glas ipak ide za P042 :) Što je i za očekivati jer nisam neko ko voli plava sjenila :)

      Izbriši
  7. Imam ove Mono i Matte i super su mi, nisam probala ove pečene ali jednog dana hoću:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pečene bi bile puno bolje da nemaju shimmer ali hajde, koristim i ovako :) Ali jako mi se sviđaju u ulozi bronzera.

      Izbriši
  8. Obožavam Flormar sjene i ne mogu ih dovoljno nahvaliti i nema boljih sjena na svijetu!
    Haha, ovako me uhvati entuzijazam kad pričam o njima i ne znam šta bih prije rekla.
    Doduše, probala sam samo mat mono sjene, ali doći će red i na ostale :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uzmi prostora za pohvale koliko god želiš u komentarima ja nemam ništa protiv, olakšaj dušu :D Treba praviti zalihe mat sjena, stvarno su dobre :)

      Izbriši
  9. Skoro pa nikad ne koristim plava sjenila jer me podsjećaju na 90-te kad su se mame, bake, tete tako šminkale - plavo sjenilo i crveni ili kričavo rozi ruž. Ali sam se ohrabrila ovo ljeto pa sam Sleek plavo sjenilo nanijela mokrim kistom ko eyeliner i nije bilo uopće loše. Na moje smeđe oči je baš lijepo izgledalo, morala bih se ohrabriti i nositi ih više, morat ću probati ova Flormar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A zamisli kako bi bilo da se danas pojaviš, plave sjene i crveni ruž :) Vidiš, to sam skroz zaboravila, koristiću plave kao eyeliner jer će jedino tako biti češće u upotrebi. Iako tamno plavu olovku koristim, bez plavih sjenila bih sigurno mogla. Pogledaj kakve nijanse nudi Flormar, sigurno ćeš naći nešto.

      Izbriši
  10. PO41 mi je definitivni favorit ovdje ... jako zanimljiva paletica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni bi bez narandžaste možda bila sasvim obična paletica koju ne bih ni primijetila ali ovako... Slažem se, zanimljiva.

      Izbriši
  11. Sviđaju mi se mono sjenila i baš bih mogla uzeti ovo mat za konturiranje! ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. uh ja baš volim sjenila, meni njih nikad dosta, a što se boja tiče - i tu nema tabua :D volim i neutralne nijanse i skroz šarene. Kako mi je koji dan :D najčešće za dnevne varijante koristim zemljane tonove ili sivi smokey, ali ako "me pukne" nekad imam "dugu" na očima hehe

    Što se tiče flormara ja zasad imam samo jednu paleticu njihovu - pretty compact quartet p045 taste of chocolates i super su mi baš za dnevne neutralne varijante :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni su sjenila jako draga, ali baš i ne koristim nešto pretjerano. Mislim, koristim ja, ali to se na kraju slabo i primijeti :D I to su uvijek zemljani tonovi, koji su mi daaaaleko najdraži i ponekad nešto malo tamnije ljubičaste. Siva sjenila ne koristim i mislim da ova boja nikako nije za mene, a tvoja duga zvuči zanimljivo hahah :D
      Mislim da ti imaš paleticu koju sam ja htjela :D

      Izbriši