Opasno bogatstvo - Ken Follett

11:05:00

Nakon knjige "Stubovi zemlje" od istog autora, bila sam malo skeptična prema ovoj. Prethodna me toliko oduševila da sam mislila da Follett novom knjigom možda neće moći približiti se mom prethodnom oduševljenju. Ali, ali... da me sad pitate koju bih preporučila, koja mi je samo malo bolja, ne bi dobili odgovor. To pitanje ne želim da čujem jer ove dvije knjige su jednostavno rečeno odlične. U današnjoj Čitaonici (da, novo ime ime rubrike koja će u potpunosti biti posvećena knjigama i prikladnije je od starog) ukratko ću vas upoznati sa knjigom "Opasno bogatstvo" i opasno dobrom knjigom :)


Opasno bogatstvo“ počinje jednog vrelog dana kada dječaci iz ugledne vindfildske škole odluče otići na jezero koje se nalazi u blizini. Iako su svi učenici u kazni, zbog krađe unutar škole, uvijek se nađe neko ko će prekršiti pravilo i ko će pobjeći do hladne vode i osvježenja. Miki i Edvarad uspijevaju neopaženo doći do jezera ali tamo ih, na njihovo iznenađenje, čekaju još četvorica dječaka iz škole. Obojica skloni nestašlucima odlučuju baciti odjeću kupača u vodu, ali tako izazovu događaj koji je počeo kao šala, a završio kobno. Smrću jednog dječaka.

Uspjeli su proći nekažnjeno, a Edvard je čak nagrađen za hrabrost jer je pokušao spasiti dječaka iako su mnogi sumnjali u priču koju je ispričao Miki kako bi pomogao prijatelju. No, jedini svjedok koji je sve vidio uporno je šutio. Godinama.

Nakon ovog događaja počinju mnoga dešavanja koja će godinama pratiti dječake koji su tog nesretnog dana bili na jezeru. Odrastanje dječaka praćeno je mnogim zapletima i raspletima, a u godinama koje slijede otkrivene su mnoge tajne ali nastajale su i mnoge urote i nove tajne. 


Bezgranična pohlepa, ljubomora, ljubav, strah, čežnja i strast smješteni u Englesku i 19 vijek u vrijeme finasijskih previranja i propasti mnogih banaka oko kojih se vrte životi glavnih likova knjige ali jedna banka je opstajala, banka Pilasters i njena porodica. Ogasta kao prepredena matrijarhalna gospodarica porodice, svojom nepresušnom pohlepom krojila je mnoge sudbine godinama, počevši od smrti dječaka i razgovora sa Mikijem, najboljim prijateljem njenog sina. 

Bilo je to vrijeme kada je razlika između aristokrata, sre
dnje klase i radnika bila izražena i, od strane aristokrata  izuzetno poželjna, a svako odstupanje kažnjeno udaljavanjem od društva. Sve ovo opisano je majstorskim perom Folleta kroz ovu nevjerovatnu historijsku priču.


Toliko toga sam željela napisati za ovu knjigu, toliko je zanimljivosti koje bih vam rado otkrila, ali nisam. Verujem da ima još onih koji kao i ja ne vole kada se otkrije previše toga. Ne otkrivajte mi previše detalja i ne kvarite mi uživanje :) 
Sa prvim stranicama knjige ulazite u novi svijet, a izvrsno opisivanje omogućava da dok čitate u glavi se odvija prava mala serija, čije nastavke nestrpljivo očekujemo dok odmaramo oči od čitanja. Nije to opisivanje koje ide u vječnost, Follett sa malo riječi kaže mnogo bez pretjerivanja u opisu bilo čega. Budite spremni na višesatno čitanje knjige (i povremenu glavobolju) koju, kada jednom počnete čitati, teško ispuštate iz ruku. 

You Might Also Like

16 komentari

  1. Volim da čitam ove tvoje preporuke! Odavno nisam čitala ovakve vrste romana, a u srednjoj sam ih mnogo volela. Sad sam se više okrenula nekim drugim knjigama, naviše zbog faksa i obavezne lektire. Ovu ću definitivno kupiti, dopala mi se i ovako ukratko prepričana, a mogu misliti kako će mi se svideti kad krenem da čitam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš ti hvala, tako mi je drago što ovo čitam :))
      Historijske knjige su u mom slučaju jedno vrijeme bile nepravedno zapostavljene, ali brzo sam to promijenila. Uh, ja nisam mogla zapostaviti knjige nikako dok sam bila na faksu i uvijek sam morala naći bar malo vremena za čitanje.
      Nekako sam sigurna da će se i tebi dopasti ova knjiga, a ako pročitaš javi kako ti se čini, voljela bih čuti mišljenje nekog ko je pročitao na osnovu moje preporuke :)

      Izbriši
  2. Pohvala za novu rubriku :) Iskreno, nisam prije čula za ovu knjigu, za autora jesam, ali za knjigu ne. Ide mi na listu knjiga koje želim pročitati, a kako je lista malo poduža, kontam da će do ljeta doći na red :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, hvala ti puno :)
      Dopada mi se način pisanja Follett-a, mnogo! Lista za knjige, pa ja ovo nikad nisam imala :) Kad malo bolje razmislim, jedino knjigu Koliba dugo tražim, a čitam kako dođem do koje knjige. Vjeruj mi, stavi ovu knjigu na prvu mjesto, nećeš pogriješiti ;)

      Izbriši
  3. Veliki lajk za rubriku. Velikiiii!
    Nažalost, nisam pročitala ni pola knjiga koje sam dobila za rođendan, a brzo čitam (dobila sam 17 knjiga), tako da nemam vremena za novu :(
    Imat ću je na umu, pa ako naletim na nju negdje u knjižaru, uzet ću je, pa će nekada stići da red :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad sam hepiii što lajkaš moju novu rubriku :))
      17 knjiga dobiti za jedan dan zvuči savršeno, a ako ne dođeš do ove knjige do idućeg rođendana, dobićeš od mene :D

      Izbriši
    2. slabo sam šta drugo i dobila osim knjiga xD eh, dogovoreno, ali daleko je moj rođendan :D nemoj da zaboraviš haha :P

      Izbriši
    3. A duuša :D onda moram još nešto dodati, da nije samo knjiga.
      Moraš mi i datum reći da negdje perom napišem :))

      Izbriši
  4. I meni se jako sviđa ideja nove rubrike :) Današnja preporuka mi se čini odličnom, jako si me zainteresovala ovom knjigom, dodajem na listu ;) Lidija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I tebi ide veliko hvala :) Obavezno obogati listu knjigom, sigurna sam da se nećeš razočarati :)

      Izbriši
  5. Odlična rubrika i baš sam sretna što si ju uvela :)
    Za knjigu nisam čula, al ijako jako me zainteresirala radnja i likovi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ja sam tako sretna što će ova rubrika imati nekog ko će obratiti pažnju šta se u njoj nalazi :)
      Likovi su tako dobro uklopljeni u knjigu i zajedno su napravili odličan posao :D

      Izbriši
  6. tenks za rubriku, baš se veselim! užasno me sad zanima ova knjiga i posudit ću je u knjižnici!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. <3 Odvoji slobodne dane za čitanje, da ne zanemariš svakodnevne poslove, ne odvaja se od ove knjige tako lako :)

      Izbriši
  7. Ja sam rešila da ovog vikenda iščitam celu tvoju Čitaonicu, nadam se da ima dosta :-)
    Baš si me zaintrigirala ovom knjigom, volim da čitam porodične sage, pa još kad su smeštene u Englesku...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čitaonica je tek nedavno počela sa radom pa ćeš veoma brzo doći do kraja :) Onda ćeš sigurno uživati u ovoj knjizi jer je Follett zaisa napisao odličnu knjigu. A još jedna knjiga koja ima moju veeeliku preporuku je "Gospodar igre" i "Gospodarica igre" (nastavak) od Sidney Shaldon-a, također porodična saga fenomenalno napisana.

      Izbriši