L´Oreal micelarna otopina i micelarni gel

10:32:00

 Velika kozmetička pomama dogodila se pojavom micelarnih otopina i vjerovatno nije veliki broj onih koji su ostali ravnodušni na njihovu pojavu. Mnoge kozmetičke kuće su svoju ponudu obogatile  micelarnim otopinama, pa se i cjenovni rang približio džepu mnogih potrošača. Micelarni gel je, koliko sam primijetila, prošao skoro pa nezapaženo i o njemu se nije pisalo na sve strane. Sva slava pripala je micelarnoj.
A gdje sam ja bila u svoj toj "micelarna priči?" Ispred ogledala i zadovoljno odstranjujem šminku uljem badema :D Ali, čudni su putevi kozmetički, pa je i meni suđeno da probam. Evo kako je sve to izgledalo s micelarnom otopinom i nešto novijim micelarnim gelom.






L´Oreal micelarna

Znam, vrlo dobro znam da se o L´Oreal micelarnoj otopini (200 ml 10,50 KM) moglo čitati na sve strane, ali hajde da dodam još jedan kratki osvrt nekog ko nije mario za "čudesnu vodicu." Toliko se pisalo o novom načinu odstranjivanja šminke, a mene ni najmanje nije zanimalo kako bi se sve to pokazalo na mom licu i da li bi u konačnici moglo promijeniti moju dosadašnju rutinu. Vjerovatno zato što je ulje badema u potpunosti odgovaralo mojoj suhoj i osjetljivoj koži, pa nisam željela rizikovati.

Djelovanje 3u1:
1. Odstranjuje šminku
2. Odčepljuje pore i uklanja nečistoće
3. Tonira i umiruje kožu


Postupak primjene bio je možda najveća kočnica da probam micelarnu. Natopiti blaznicu i držati nekoliko trenutaka, a zatim jednostavno odstraniti bez bespotrebnog trljanja. Nešto nisam baš vjerovala u ovako jednostavno čišćenje i to držanje od nekoliko trenutaka zamišljala sam kao vječnost :)
Ali... ovakav način zaista djeluje, ne pravi nered i sve je gotovo veoma brzo. Dok jednostavno držite blaznicu, sitne micele od kojih se sastoji micelarna rastvaraju šminku, tako da je na kraju potrebno samo lagano odstraniti. Ostadoh iznenađena koliko je ovo ustvari jednostavno, blago i učinkovito čišćenje. Posebno jer nema trljanja, pa makeup ostaje na blaznici, te ukoliko je i ostalo negdje malo, samo bih lagano prešla blaznicom i sve je čisto. Ne ostavlja sloj nakon upotrebe, ne isušuje, nema iritacija i u potpunosti se slažem da je micelarna nježna baš poput vode.


Ono što moram izdvojiti je da ne odstranjuje baš sve maskare učinkovito, pa ako su samo malo jače, potrebno je više vremena, odnosno da duže držim blaznicu kako bi što bolje razgradila maskaru (sobro, ovo sam jednim dijelom i očekivala). Tuš skoro pa ne koristim, ali probala sam kako bi djelovala i ovdje je potrebno vremena da sve u potpunosti bude čisto. I ambalaža je s malom manom. Otvor je nešto veći, pa da ne bi došlo do veće potrošnje nego što je potrebno, približite blaznicu što bliže otvoru kako bi što lakše kontrolisali koliko izlazi. I još jedna mala mana je što se veoma brzo troši, a koristim samo za odstranjivanje šminke s očiju. Kad bih još čistila i lice, ne vjerujem da bi izdržala dugo (zadovoljna sam kako odstrani i puder).
Ali, važno je da djeluje i da sam zadovoljna učinkom, pa ovo mogu nekako i zanemariti.



L´Oreal micelarni gel


Nakon micelarne otopine, L´Oreal svom asortimanu dodaju micelarni gel (125 ml oko 9 KM) koji je meni na prvu djelovao kao mini pakovanje micelarne. Ambalaža je ista, jedina razlika je u veličini i naravno, natpisu na naljepnicama. Neko u žurbi jednostavno može "pokupiti" micelarni gel umjesto otopine. Znam da nisam jedina ćorava i s farovima na nosu :)

Osvježavajuća gel tekstura hidratizira i umiruje. Nježno, bez potrebe za trljanjem, odstranjuje svaki trag šminke. Hipoalergeno, bez parfema, alkohola.


Tekstura nije gelasta koliko sam očekivala, no nije ni previše vodenasta kao kod micelarne, ali i ovdje treba voditi računa o otvoru kroz koji izlazi više proizvoda nego što treba.
Upotreba je i s gelom jednostavna: lagano nanesem gel preko cijelog kapka i na trepavice, a zatim kao i micelarnu držim nekoliko trenutaka i odstranim. Sjenu odstranjuje odmah, dok je za maskaru i tuš potrebno nekoliko dodatnih poteza, kao i kod micelarne, ali ipak sam zadovoljnija učinkom micelarne koja nešto brže odstrani maskaru. Često bih nakom umivanja primijetila ostatke maskare, a ako bih u potpunosti željela odstraniti svu šminku s očiju, to bi potrajalo duže nego s micelarnom. I da, malo je neuredan. Dok s micelarnom šminka uglavnom ostane na blaznici, s gelom to nije slučaj.


Ne iritra oči, ne pecka i ako nisam koristila nešto više šminke na očima, tad mogu reći da je sasvim ok. U suprotnom će trebati više vremena i proizvoda da bi sve bilo potpuno čisto. Za one koji ne ispiru sredstvo za čišćenje, možda će smetati lagani sloj koji ostavlja na koži. Nije ljepljiv nego nešto kao lagana gel krema, no kako je moja koža suha meni ne smeta, djeluje hidratizirajuće i relativno brzo se upije. No, kako se odmah nakon nanošenja umijem gelom, ovo mogu i zanemariti, ali moram evidentirati :)

Da se moram odlučiti samo za jedan od ova dva proizvoda, svakako bi to bila micelarna s kojom sam daleko zadovoljnija. Iako gel obavi svoj posao sasvim ok, ipak me ostavio potpuno ravnodušnom.  Prije svega zbog nešto težeg odstranjivanja maskare, pa prolazi uglavnom kad sam koristila nešto manje šminke. S micelarnom sve ide puno brže i urednija je od gela, ali i više mi se sviđa otopina umjesto gela. I za kraj, mislim da je zaslužila mnoštvo pohvala nas svoj račun.

You Might Also Like

17 komentari

  1. Kada sam prvi put videla ovaj gel, mislila sam da je samo manje pakovanje micelarne. :D Nisam probala ni jedno ni drugo, a nemam ni neku nameru. Bioderma je zakon. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, znala sam da ima takvih koji na prvu vide samo manju micelarnu :D
      Bioderma je toliko hvaljena da ću vjerovatno nekad probati.

      Izbriši
  2. Stalno sam vagala,ali sljedeći put kad vidim micelarnu odma ju kupujem.Stvarno je hvaljena i moram ju uzeti :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pridružila sam se pohvalama za micelarnu, a dugo sam ignorisala da uopšte postoji :D

      Izbriši
  3. Vjerovala ili ne, nisam probala ni jednu od hvaljenih micelarnih. Uvijek su mi na spisku, ali nikad ne kupim i nemam pojma zašto :D Mogla bih pokušati, ali gel ću zaobići :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem, vjerujem i meni je ovo prva micelarna i dobro je da nije razočarala :D Možda i kod tebe nekad slučajno dođe na red ;)

      Izbriši
  4. Meni je L'oreal micelarna dobra, ali mi se brzo troši, gel nisam ni primjetila na policama :D da sam ga skuzila sigurno bi mislila da je malo pakovanje micelarne :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš zato što se brzo troši, štedljivo koristim samo za oči ;)
      Možda ambalaža gela i nije najbolja ideja, većina vidi malu micelarnu :D

      Izbriši
  5. Micelarnom nikako ne uspijevam lijepo ukloniti svu maskaru s trepavica, a probala sam ih dosta. To skidam dvofaznim odstranjivačem, micelarnom skidam šminku s ostatka lica i obavezno se umijem jer bez obzira što micelarnu ne treba ispirati nemam osjećaj čistoće lica :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja se ne žalim, uspijem na kraju odstraniti maskaru, dok za lice ide nešto drugo da ne bih veoma brzo ostala bez micelarne :)) A vidiš, ja sam od dvofaznih odstranjivača probala samo jedan i bio je promašaj. Umivanje je i kod mene obavezno, a baš kao što si napisala, nemam osjećaj čistog lica bez umivanja.

      Izbriši
  6. Odlične, zanimljive recenzije :)
    Totalna sam amaterka, tj. nemam nekih velikih iskustva s micelarnim :D Do sada sam imala i potrošila jedinu Bourjois micelarnu hehe :D ali toliko ih svi hvalite, pa žu vjerojatno kupiti Garnierovu, koji mi odgovara cijenom i količinom,, a ova L'oreal vjerujem da je oke, ali ako se brzo troši radije bi ju preskočila :D
    Za ovaj gel prvi put sada čujem :D i vjerojatno bi ga slučajno zamijenila za micelarnu u trgovini :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ;)
      Nisam ni ja ništa iskusnija kad su micelarne u pitanju, a evo nisam se razočarala ovom koju sam prvu upoznala. Mogu nastaviti dalje! Garnier i L´Oreal su po sastavu skoro pa iste, samo nije isti redoslijed jednog ili dva sastojka, tako da ćeš platiti istu cijenu, a dobiti duplo.
      Iiii još jedna koja vidi malu micelarnu xD

      Izbriši
  7. Voljela sam ovu micelarnu jer stvarno odlično čisti, ali Garnierova mi je sad broj jedan, baš zbog tog omjera količine i cijene :) Za ovaj gel sam također mislila da je mala micelarna haha xD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo zbog tog bih se i ja odlučila sad za Garnier, a ne L´Oreal. Volim veća pakovanja s povoljnijom cijenom :D Pa, vidiš da nisi jedina xD

      Izbriši
  8. Trenutno koristim sada Garnier, ali htjela bih vidjeti i s L'orealom :) dobra mi je ta garnierova iako malo isusi lice ali svejedno ga poslije hidratiziram pa mi je nekako svejedno :/ Super recenzije! Ja sam isto kao i mnogi za gel mislila da je micelarna :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isušuje? E vidiš, sastav skoro pa identičan kao kod L´Oreal, dok ova uopšte ne isušuje. Razmišljala sam o kupovini Garnier (ipak je ekonomičnije), no nisam više tako sigurna, bez obzira što i ja poslije koristim hidratantnu kremu :)
      Hvala ti <3 hahah i ti se pridružuješ :D

      Izbriši
  9. Micelarna nemam reci sve skida u jednom potezu bar meni 😂 Prezadovoljna sam 😂

    OdgovoriIzbriši