Zašto volim kokosovo ulje

12:08:00

Da li ste upoznale kokosovo ulje, primamljivog mirisa u kojem uživaju mnoge žene, ali ponekad se nađe i muški primjerak koji voli miris ovog egzotičnog voća. Osim što miriše, djelotvoran je i ima izuzetno širok spektar djelovanja. Neko bira za kožu, neko za kosu, neko za kolačiće, a neko za tegobe kroz koje prolazi organizam. Na svim poljima pokazao je zavidne rezultate i postao jedan od cjenjenijih sastojaka, od kozmetike do kulinarstva. S upotrebom sam počela relativno kasno i zbog tog mogu da žalim jer, da smo se prije sreli mogla sam uštediti i plus imati zdrav višenamjenski proizvod. No, uvijek ima mjesta za onu staru da nikad nije kasno.

Nekad davno, još dok sam čitala tinejdžerske časopise, pročitala sam tekst o ljepoti kose žena iz Indije i kako tajna njihove sjajne, guste i jake kose dolazi upravo od kokosovog ulja. I ovu informaciju godinama nisam zaboravila. Još jedan zanimljiv podatak je da sadrži laurinsku kiselinu koja se još nalazi samo u majčinom mlijeku.




Prilikom izbora kokosovog ulja važno je poznavati dvije osnovne vrste ulja: djevičansko i rafinisano. Djevičansko je najčistije i prilikom prerade ne koristi se visoka temperatura. Ovako dobijeno ulje pruža iste blagodati koje pruža i svjež kokosov orah. Posjeduje blagi miris i okus kokosa. Rafinisano kokosovo ulje nema ni miris ni okus, a iako se smatra slabijim od djevičanskog, ono i dalje posjeduje niz pozitivnih svojstava, ali ako imate mogućnost da birate onda neka djevičansko bude baš izbor. I neka vas ne iznenadi što ulje dolazi u čvstom stanju, na hladnoći se kondenzuje, a u dodiru s kožom se topi. Upravo zbog ovog mnogo više sam koristila ljeti kad je odmah spremno za upotrebu, nego zimi kad moram čekati da se pretvori u tečnost. Nisam lijena, nego nestprljiva :)





Za sve koji žele izgubiti na težini dobra vijest je da kokosovo ulje smanjuje apetiti, poboljšava potrošnju kalorija i djeluje na probavu. Obećava brže sagorijevanje kalorija, te ubrzanje pretvaranja kalorija u energiju. Zanimljivo, zanimljivo :) Na kokosovom ulju možete pržiti, dinstati, dodati u razne napitke koje pravite, obogatiti okus kolača... No, imajte na umu da je riječ o masnoći i da ni ovdje ne treba pretjerati, te da je preporučena dnevna količina unosa kokosovog ulja dvije male kašike.

Ali ipak je najviše pohvala dobio u beauty svijetu, tačnije  na kosi, i uvukao se u rutinu za njegu kose kod mnogih. Primjena je veoma jednostavna i dovoljno je da prije pranja nanesete na kosu i držite koliko želite. Neko prenoći s uljem na kosi, neko drži nekoliko sati... šta god želite, ali što duže to bolje. Kokosovo ulje nanosi se i na tjeme i uz masažu može pomoći prilikom rješavanja od peruti, opadanja kose ili nekih drugih tegoba s tjemenom, tako da nema razloga da izbjegavate nanositi na tjeme kao što je slučaj kod pakovanja za kosu, a veoma lako se ispire. Ulje ipak nije krcato hemijom. Nakon ispiranja kokosovog ulje nikad nisam preskočila upotrebu maske za kosu jer, ako ulje obnavlja dlaku unutra, onda neka maska obavi posao izvana. To je prije svega zaglađenost, lakše češljanje i oblikovanje.


Na mojoj normalnoj do blagoj suhoj kosi, kokosovo ulje nije pokazalo neke značajane rezultate, pa  zbog ovog koristim samo ponekad, kao tretman prije pranja. No, ovo nije opravdanje da s vremena na vrijeme ne dodam malo dodatne njege  ili uopšte malo tetošenja kose. Prije svega jer kokosovo ulje čuva vlagu i sprečava isušivanje. Možda to kod mene nisu neki wow rezultati kako sam čitala da bi moglo biti, ali ipak kosa djeluje nekako "urednije". Njegovo pozitivno djelovanje najčešće spominju cure sa oštećenom i suhom kosom, pa ako ste u ovoj skupini onda obezbijedite sebi primjerak kokosovog ulje i neka bude dio vaše rutine njege kose. I možda neće nakon prvog puta pokazati rezultate, ali treba biti uporan. Ono što je važno spomenuti je da kokosovo ulje prodire u dlaku za razliku od nekih pakovanja, koja oblažu dlaku, odnosno samo maskiraju oštećenje. A šta je bolje na duže staze? Mislim da se svi slažemo oko odgovora.

Osim što koristim za kosu, kokosovo ulje je dio moje prve pomoći za suhu kožu tijela.  Suhe ruke i tijelo uvijek vole malo dodatne njege i ovdje sam najzadovoljnije primjenom kokosovog ulja. Za lice ne koristim jer se smatra komedogenim, pa ne želim rizikovati. Mnogo više volim koristiti za depilaciju (jednostavno je: nanesem na vlažnu kožu, umasiram i spremna koža za britvicu), za njegu nakon depilacije i za pripremu piliga kod kuće. Ovdje sam najzadovoljnija jer se izvrsno pokaže na suhoj koži, britvica glatko klizi, koža nije isušena, a zatim na još vlažnu kožu dodam samo nekoliko kapi i suhoj koži nema ni traga. Ali ni iritacijama prouzrokovanim čestim brijanjem. Kad se nanese na vlažnu kožu apsorpcija je veoma brza i ponaša se poput suhog ulja na tijelu - nema masnog osjećaja, a koža je nježna i nahranjena. Zimi često dodam malu količinu u losion ili kremu za tijelo kako bih poboljšala djelovale i dobila više njege ili jednostavno preko ulja nanesem kremu. Možda se čini mnogo, ali za suhu kožu ponekad je zaista potrebno.

I na kraju, sigurno vam neće odmoći, a vrijedi probati kako će djelovati na kosi, licu ili tijelu. Multifunkcionalan proizvod koji je prirodan sigurno zaslužuje svoje mjesto u vašem domu i nije bez razloga mnogo tekstova posvećenu upravo kokosovom ulju.

You Might Also Like

30 komentari

  1. Izvrstan tekst! Kokosovo ulje je dugi niz godina u mojoj kuhinji, prvenstveno zbog prehrane, a potom se niže spisak ostalih primena :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Misha <3 A ja nikako da probam u hrani, uvijek odgađam. Mislim da ću uskoro napraviti neke kolačiće s kokosovim uljem, čisto da probam :)

      Izbriši
  2. Kokosovo ulje koristim za sve. Kosu, tijelo, stavim ga u kreme kada želim da iste budu malo masnije i naravno za kuhanje! Čak sam negdje pročitala (a i probala) da se može staviti jedna kašika kokosovog ulja u jutarnju kafu. Pomaže za bolju probavu i sveukupno imunitet!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako jednostavan za upotrebu, toliko pozitivnih djelovanja, a nema hemije. Meni se posebno sviđa kako djeluje na kožu ili kao što si navela, kad dodam u kremu za tijelo. Onda znam da nema suhe kože :) Da, da, zbog tog ozbiljno razmišljam da počnem piti pravu kafu svako jutro :D

      Izbriši
    2. Hahaha. Ja sam u pocetku bila skepticna, a sada mi je kafa bolja sa kokosovim uljem u njoj! :D

      Izbriši
    3. Više volim nes koji je meni mnogo ukusniji od obične kafe, pa kontam žao mi pokvariti dobar ukus ako kokosovo ulje ne bude po mojoj volji :D

      Izbriši
  3. Koristim ga kao pakovanje na kosi, za pilingovanje tela i usana, za pravljenje kolača, za izbeljivanje zuba, za rast obrva i trepavica... Ne mogu više da se setim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je to, za toliko se namjena koristi da se na kraju pola zaboravi :D

      Izbriši
  4. I prije sam čula jako dobre stvari o kokosovom ulju i odavno ga želim kupiti, a nakon ovog posta ga želim još više! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kokosovo ulje je teško izbjeći, sve više je prisutno. Nadam se da ćeš pronaći nekoliko načina upotrebe koji će ti u potpunosti odgovarati :)

      Izbriši
  5. I ja sam prije koristila redovno kokosovo ulje za kosu, al nešto sam se ulijenila.. Moraću opet početi.. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisi lijena, samo si napravila malu pauzu i odmor od kokosovog ulja :D

      Izbriši
  6. Znaci moracu da ga probam definitivno. Sada ga 100% kupujem svi pricaju da je savrseno za kosu i kozu :) odlican post btw :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako volim razne mazalice za tijelo, kokosovo ulje je pravi užitak za koristiti i koža bude tako fina na dodir. Probaj na kosi, nastavi na tijelu, a onda kuhaj :D Hvala <3

      Izbriši
  7. Volim ga, moram ga kupiti ponovno jer sam potrošila. Meni je super za kosu, baš ga voli :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da ga farbana kosa voli i da se vidi pozitivno djelovanje :)

      Izbriši
  8. Nejčešće sam ga koristila na kosi, ali sada ga u 90% slučajeva koristim u kuhinji. Prioriteti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumijem, tvoje prioritete potpuno razumijem! Lako ćemo za kosu, može čekati, a stomak je nestrpljiv :D

      Izbriši
  9. Obožavam kokosovo ulje i bavezno ga koristim za kosu. Također ga planiram koristiti i u kuhinji, definitvno mi je bolja alternativa od maslinovog čiji okus ne volim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mnogih je prvo za kosu, pa tek onda za sve ostalo :)) Sigurno da ima ljepši okus, ali i miris od maslinovog.

      Izbriši
  10. Ja obožavam kokosovo ulje za njegu kose i tijela no izdvojila bih ga posebno za osobe koje imaju problema sa seboreičnim dermatitisom koji se manifestira na samom tjemenu. Ako se tjeme užari i nepodnošljivo svrbi, dovoljno je umasirati kokosovo ulje i stanje se instant smiruje.
    Ja bez njega ne mogu. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Mell na iskustvu i informacijama iz prve ruke, ostaje dokumentovano i možda neko u potrazi za olakšanjem problema pročita :D

      Izbriši
    2. Procitah ja :D Imam seboreicni dermatitis, ali sam ga koristila samo na duzini. Veceras ide i na tjeme. Nadam se da ce pomoci i kod opadanja kose. Hvala na informaciji :) Aleksandra

      Izbriši
    3. Ovo je bilo veoma brzo :D Preostaje samo da ova informacija bude od koristi i da budeš zadovoljna rezultatima, a ja se nadam da će bar malo olakšati, kako za dermatitis, tako i za opadanje kose :))

      Izbriši
  11. Obožavam ga, za kosu je dušu dalo :D Svako malo ga držim na kosi prije pranja, što duže to bolje i nakon svakog tretmana kosa mi je meka, a tjeme umireno. Nedavno sam pronašla 1L kokosovog ulja za 40 kn u bio dućanu što je izvrstan ulov. Jednom sam probala i kuhati na njemu, ali je užasno smrdilo i nisam se opet ufala. Ali možda i to opet probam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa to je odlična cijena i količina! Sad ne moraš da koristiš štedljivo, imaš veliko pakovanje koje sigurno može dugo trajati :D Za početak, drži se kolačića i dodaj malo umjesto običnog ulja, biće da je sigurnije :)

      Izbriši
  12. Evo samo da ti javim da sam ga otišla kupiti nakon što sam pročitala tvoj post i oduševila se! Mackam ga posvuda, najviše mi se sviđa što mi radi s kosom, kako je mekana poslije i kako se laaagano počešljam. Što je najgore, ravna je i neke srednje dužine i koliko je gusta, toliko je tanka i mrsi mi se za poludjet. Ma ne znam kako sam prije živjela bez njega, ozbiljno :D Sad ima da nadoknadim sve propušteno, pogotovo preko zime. Još samo da smislim kako ga najbolje iskoristiti u kuhinji, gdje će mi kraj biti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa baš mi je drago što si oduševljena kokosovim uljem, ali i da si javila svoje iskustvo <3 Sigurna sam da ćeš i u kuhinji pronaći nekoliko načina kako da najbolje iskoristiš, ali ako otkriješ dobar recept za kolačiće, obavezno podijeli s nama :) Kad uskoro bude: "Dobar dan, paket kokosovog ulja, molim." :D

      Izbriši