Individualni pristup njezi kože sa Theca kozmetikom

10:50:00

Prisniji pristup prirodne kozmetike i potrošača jedan je od razloga zbog kojeg se isti često odlučuju na upotrebu prirodnih proizvoda. Kad se proizvodnja odvija s manjom radnom snagom, manje ljudi i bez prisustva mašina, onda nastaju pažljivo odabrani proizvodi koji se mogu prilagoditi potrebama vaše kože. Upravo ovakav pristup ima Theca prirodna kozmetika. Nije vam poznato? Ovo je još jedan domaći brend prirodne kozmetike koji je na bosanskohercegovačkom tržištu nešto duže od godinu, a koji vam rado predstavljam jer je asortiman malen, ali odabran i ruši predrasude da je prirodna kozmetika skupa, te za razumnu cijenu možete dobiti kremu koja će biti prilagođena vašoj koži, ali i neke druge proizvode za njegu.



Theca tonik za odstranjivanje šminke

Tonik za odstranjivanje šminke bio je prvi Theca proizvod koji sam probala, a s kojim sam, moram priznati, napravila početničku grešku i jednostavno zaboravila promućkati prije upotrebe :) Iako sam vidjela da je ulje u sastavu, nekako sam potpuno zaboravila i koristila samo tako što sam nanosila na blaznicu i počela sa čišćenjem. Mislila sam da uljna faza nije dovoljno izražena, a jednostavno sam u tih nekoliko upotreba koristila drugu fazu, a onu važniju zaboravila. I kad sam konačno promućkala i kad je ostalo mnogo više uljne faze, počelo je čiščenje :))
 

  Sjenila uklanja odlično, tuš brzo razgradi i odstrani, maskara će tražiti malo više vremena, ali na kraju su ipak dobri rezultati i šminka je odstranjena. Puder takođe odstrani, ali potrebno je više proizvoda kako bi sve bilo potpuno čisto. Nakon upotrebe uvijek sam koristila gel za umivanje kako bih odstranila višak ulja koji prizvod ostavlja za sobom, ali i kako bih bila sigurna da je čišćenje potpuno. Za jače pudere i više slojeva ne bih se odlučila za ovaj način odstranjivanja jer traži malo više vremena, a ako ste u žurbi onda postoji mogućnost da ne obavite čišćenje kako treba.

Hladno vrijeme traži i hidratantnije proizvode za čišćenje, pa kako nikad ne koristim mnogo pudera ili BB kreme, Theca tonik za odstranjivanje šminke (6,00 KM 100ml)  koristim kad primijetim da lice treba nešto hidratantnije. Neisušujuće djelovanje, blag prema osjetljivoj koži, lijepo čisti, a još prirodan proizvod - sasvim dovoljno da zavolim ovaj proizvod!

Najbolje, ali i mnogo brže bi odstranio šminku kad bih prvo nakvasila lice, a zatim blaznicom na koju sam nanijela tonik prešla preko lica. Ovo je odlična prirodna alternativa dvofaznim odstranjivačima šminke, koja vrši istu funkciju, a ne sadrži bilo kakve štetne ili sumnjive sastojke. Ako vam je lice osjetljivo onda ova bočica bez bilo kakve hemije može biti vaš izbor. Prednost koju ovaj čistač ima nad dvofaznim odstranjivačem šminke je što njegova upotreba na unutarnjem dijelu donjeg kapka (waterline) neće prouzrokovati peckanje ili suze, ali ipak kako je riječ o uljnom odstranjivaču, treba voditi računa da se ne pretjera s količinom jer može zamagliti vid.

Sastojci: Esencijalna voda rimske i njemačke kamilice, sucokretovo ulje (organsko), eko konzervans

 

Theca krema za lice

Theca krema za lice napravljena je po potrebama moje kože, sa sastojcima koji bi na najbolji način trebali djelovati u pravcu poboljšanja trenutnog stanja kože. Dobila sam upitnik u kojem se nalaze pitanja kroz koja objasnite vaše životne navike, trenutno stanje kože, vaše želje od kreme, mišljenje o trenutnoj kremi koju koristite..., a u skladu s tim iz Theca kozmetike dobijete kremu koja će pokušati odgovoriti na vaše zahtjeve. A šta ja želim od kreme? Da je hidratantna i da bar malo ublaži crvenilo koje kao vlasnica osjetljive kože pokušavam što više držati pod kontrolom. U slučaju da vaša koža nije zahtjevna Theca nudi i već gotove kreme za normalnu, suhu, aknama sklonu ili masnu kožu. Ako se odlučite za kremu s individualnim pristupom, cijena zavisi od sastojaka, pa tako one koje su namijenjene protiv bora su nešto skuplje, te je cijena 20-25 KM,  dok su ostale oko koje se prave po vašim potrebama oko 15,00 KM. Količina svih krema je 50g.

U sastavu kreme u samom vrhu nalaze se tri vrste ulja i očekivano se osjete prilikom razmazivanja kreme, a njihova baza je omekšavajući i njegujući karite maslac. Srednje je gusta, a kad se nanosi pod prstima se osjeti blago prisustvo ulja. Tek nanešena osjeti se na licu, malo je teža, ali ono što me iznenadilo je što taj osjećaj traje svega 2-3 min. koliko je potrebno da se krema u potpunosi upije. Možda sam zbog ulja očekivala malo sjaja na licu, no ova krema uz hidrataciju lice čini blago mat, a koža izgleda svježe. Što se tiče hidratacije, ovdje nemam šta osporiti - divno hidrira kožu, a ujedno je dobra podloga za puder.


Navečer bih nakon što se prvi sloj upije, nanosila i drugi kako bih dobila jaču njegu, no samo kad sam duže boravila na hladnom vazduhu jer suha koža često traži još, još i još, a u prvom periodu testiranja kreme nisam željela dodati ulje kako bih mogla uvidjeti stvarne rezultate. Kad bih koristila kao noćnu njegu, ujutro bih se probudila sa blago suhim licem i odmah sam morala koristiti kremu, pa bi po mojoj procjeni ovoj kremi trebalo dodati neki jači sastojak za veoma suhu kožu. Za dan zaista nisam imala zamjerku, ispod pudera se ponaša odlično i suhi dijelovi se ne ističu - ovo je malo kontradiktorno, no zaista bih cijeli dan osjećala ugodu na licu, dok sam navečer nakon mjesec dana počela koristiti 2-3 puta sedmično ulje u kombinaciji s kremom jer sama nije bila dovoljna.

Kako ova jesen nije vjetrovita i hladna, s kremom sam zadovoljna, ali za zimu bi trebalo dodati još nešto što bi poboljšalo hranjivost kreme i kako bi više štitila kožu od hladnog vremena, a ujedno bila dobra za noćnu njegu. Što se tiče crvenila, pomaka je bilo, a nakon mjesec dana kontinuirane upotrebe kreme primijetila sam da se budim sa manje crvenila, da koža mnogo bolje reaguje na prelazak iz toplog u hladno. Ne, crvenilo nije potpuno nestalo kao što bih ja voljela, ali zaista je umanjeno i rezultati se mogu primijetiti.

Sastojci: karite maslac (shea putter), nevenovo ulje (calendula oil), ulje slatkog badema (amygdalae oleum virginale), hladno prešano arganovo ulje, biljni emulgator, esencijalni rastvor rimske i njemačke kamilice, hidrolat kunice, aloe vera gel, hidrolat ruže, eko konzervans, e.u. rimske i njemačke kamilice



Theca nevenova mast

Znate ono veliko pakovanje nevenove masti koje možete pronaći u mnogim trgovačkim lancima ili dorgerijama, a čija se cijena kreće oko 10,00 KM? E, takvo sam koristila do prije možda godinu (ili više), a kad sam pozornije obratila pažnju na "prirodni sastav" koji iza ovog imena krije naftne derivate, vazelin ili neku drugu supstancu koju prirodna kozmetika striktno mora izbjegavati. Učinak takvih masti nije loš, djeluje privremeno i površinski, a kad probate čistu i prirodnu nevenovu mast, onda zaboravljate na prijašnje. Theca nevenova mast je višenamjenski proizvod koji me izenadio cijenom, skromnom cijenom od samo 6,00 KM za 50g i ne tako brzom potrošnjom. A koristi se od glave do pete!


Tvrda tekstura nevenove masti pod prstima se lagano topi što je ok ako želite manju količinu za lice ili usne, no kad bih koristila za tijelo odvojila bih malom plastičnom kašikom i zagrijala na dlanovima i dobila teksturu pogodnu za razmazivanje. Kad se prvi sloj odstranio, onda sam zanemarila kašiku jer sam koristila samo za tijelo i ruke. Lako će se razmazati, no nešto teže upiti ako vam koža nije veoma suha. Dobro, mast je i ne očekujem brzo upijanje, pa koristim manju količinu koju dobro umasiram i onda izostane dugo čekanje na upijanje.

Više pažnje bih posvetila rezultatima i olakšanju koje je ova mast pružila tijelu. Suha koža dobije instant hidrataciju, a kako sam s prvim hladnijim danima dobila natrag svoje veoma suhe noge, osjetljive i sklone onom neugodnom peckanju, tako sam se s prvom primjenom ove masti istih riješila. Koristim za cijelo tijelo i zaista godi suhoj koži, a ova mast će biti pravi zimski s.o.s. koji će spašavati suhe ruke, laktove, koljena, stopala ili usne. Miriše na neven i blago na lavandu, ali kratko nakon nanošenja njegovo prisustvo se ne osjeti. Volim mirišljave proizvode za tijelo, ali volim i ove biljne mirise koji pružaju olakšanje koži nakon depilacije ili jednostavno kao zaštita prije izlaska na hladniji zrak.

Sastojci: pčelinji vosak (cera flava), nevenovo ulje (calendulae officinalis oleum), eterično ulje lavande (lavandule aetherolum)


***

Naše malo tržište dobilo je još jedan brend prirodne kozmetike koji je vrijedan pažnje, a proizvode, cijenu, kao i sve ostale informacije koje vas zanimaju možete potražiti na facebook stranici Theca - prirodna kozmetika.


*PR proizvodi

You Might Also Like

8 komentari

  1. jesen na fotkama naše Zipa This :D
    zainteresiralasi me za tonik jako :D i sama volim prvo namočiti lice, kada koristim sredstvo na skidanje šminke na uljnoj bazi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šteta je ne iskoristiti sve ove divne detalje koje samo jesen ima :)
      To ne izostavljam, jer se mnogo brže čisti i manje je ulja koje treba kasnije odstraniti, a opet, malo se štedi proizvod :)

      Izbriši
  2. Joj više sam dosadna sama sebi ali moram pohvaliti fotke :D :D vidi se trud na njima :D :D A tekst o prirodnoj kozmetici mi se jako sviđa i rado bih probala tonik za skidanje šminke i nevenovu mast, nevenovu mast jer dosad sam se samo susretala sa onim prepunih naftnih derivata i nigdje traga od nevena :P Ko ne bi kupio nešto poslije ovakvih fotki :D :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A svako moje hvala na kraju zvuči onako hladno, ali tebi veliko hvala na svakoj pohvali za fotke. Meni znači :) Vrlo dobro znam kakva je to "nevenova mast" i znam da je ova daleko bolja, te da mi mnogo više odgovara. Da ne pričam koje je olakšanje nakon depilacije! Dobro je pa proizvodi imaju i pohvale, da nisu samo privlačni zbog fotkica :D

      Izbriši
  3. Cistac tj. tonik i nevenova mast mi se dopadaju, mislim da su cijene realno postavljene - samo mi krema za lice djeluje previse skupo, bez obzira sto se radi o individualnom pristupu. Nisam bas sigurna da ce biti konkuretna na trzistu u tom cjenovnom ranu no ostala dva proizvoda bih rado i sama kupila. Odlican post! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam griješim li, ali mislim da je ovo najjeftiniji uljni odstranjivač na našem tržištu. Prirodna kozmetika kod nas polako dobija na važnosti, ali mnogi još nisu spremni platiti ovu cijenu za kremu, pa razumijem što sumnjaš može li se nositi s drugim proizvođačima sličnih cijena. Hvala :))

      Izbriši
  4. Volim čitati o prirodnoj kozmetici, pogotovo ako se radi o malim, relativno nepoznatim brendovima i jako mi je drago što ih iz dana u dan ima sve više :) Nevenova mast je po meni nešto što bi svako kućanstvo trebalo imati jer je pravi mali multipraktik :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U BiH nema mnogo proizvođača prirodne kozmetike, pa mi je uvijek drago kad otkrijem neki novi. Još bolje kad proizvodi odgovaraju :) Dijelimo mišljenje za nevenovu mast! Volim proizvode koje mogu koristiti od glave do pete :)

      Izbriši