Zimski S.O.S za kožu #2

11:06:00

Za razliku od prošle zime kad su se u ovoj kategoriji našla samo dva proizvoda, ove godine imam nešto veći izbor i jednako dobre proizvode koji i dalje graniče s "razumnim budžetom" i lako su dostupni, što je najvažnije. Njega lica, usana i tijela zimi ne trpi lijenost i traži konstantnu posvećenost njezi, posebno kod suhe kože koja će na sebi svojstven i neugodan način dati nam do znanja da joj nismo posvetili dovoljno pažnje. Da ne bi došlo do ovog, oformila sam mali krizni tim za zimu ili s.o.s za kožu koji provjereno djeluje.


Ne želim mnogo komplikovati kad je njega u pitanju, kako lica tako i tjela. Nastojim se držati nekoliko dobrih proizvoda, svesti na minimum njihovu količinu kako ne bih gomilala, a i dalje ostati u domenu prirodne kozmetike ili što boljih sastojaka. Ni ove zime s tim nisam imala problem i već s prvim hladnim danima imala sam sve što je potrebno da kožu zaštitim na odgovarajući način.

Uvijek počinjem od lica koje je kod mene najzahtjevnije, mnogo osjetljivo i suho, a za vrijeme zimskog perioda licu moram posvetiti posebnu njegu. Zimi se po zahtjevnosti licu približe i potkoljenice, a ispod u tekstu ću objasniti zašto. Ponekad je teško uskladiti potrebe kože, budžeta, pa i sastojaka koje već dugo ne zanemarujem, a u posljednje vrijeme moja se sitničavost i opreznost prema proizvodima posebno isplatila i otkrila sam nekoliko dobrih proizvoda koji ispunjavaju moje potrebe.


 Weleda proizvod iz čijeg se imena može naslutiti da je njegovo vrijeme upravo sada, pravi zimski proizvod za hladno i vjetrovito vrijeme. Weleda balzam protiv vjetra i vremenskih uticaja štiti kožu lica i tijela od vremenskih uvjeta i isušivanja, dok istovremeno djeluje umirujuće uz formiranje prirodnog zaštitnog sloja. Iako je na ambalaži navedeno da je baby proizvod, balzam se preporučuje i za njegu veoma osjetljive kože odraslih, ali i kod neurodermitisa

Odmah nakon nanošenja pruža olakšanje koži, a ono čemu je prvenstveno namijenjen - zaštiti od vremenskih neprilika, u potpunosti će ispuniti. Neće doći do zatezanja i isušivanja kože, ali ni crvenila. Iako je u pitanju mast, ipak se lak upije u kožu, a njegova tekstura neće otežati nanošenje pudera preko niti skratiti njegovu trajnosti (ovo je iz ugla suhe kože). Odličan, odličan proizvod za suhu kožu zimi! Dodatni bonus je što će poslužiti i za ruke koje su sklone pretjeranom isušivanju, ali štedim, pa Weleda ove zime štiti samo lice :)

INCI: Sesamum Indicum Seed (Sesame) Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Lanolin, Beeswax (Cera Alba), Calendula Officinalis Flower Extract Fragrance (parfum)*, Limonene*, Linalool*, Geraniol*, Citral*.
*froma natural essential oils


Ruke i usne nikako ne smijemo zanemariti! Možda sam ponekad lijena za kremu za ruke, ali zimi jednostavno imam naviku da moram prije izlaska vani nanijeti kremu, dok prije spavanja bogatiji sloj znači i ljepše ruke ujutro. Balea u ponudi ima jedan odličan proizvod za ruke - Balea koncentrat koji dolazi u manjem pakovanju (50 ml), pa je praktična za neseser.

Gušće teksture koja formira zaštitni sloj na koži, no bez osjećaja težine ili ljepljivosti jer se skoro pa odmah upije i ne ostavlja osjećaj težine, osvojiće mnoge koji žele efikasnu zaštitu za ruke. Količinski je dovoljno veoma, veoma malo, a upravo ova mala količina osiguraće dugotrajnu zaštitu kože. Ako je koža ruku normalna, možda bi ova krema mogla biti teža, više je vidim kao odgovarajuću dnevnu kremu za suhe ili blago suhe ruke, ali zato kao noćna njega biće dobar izvor hidratacije za sve tipove kože.


A usne sam povjerila prirodnim balzamima za usne Sierra Bees. Dobro, možda nisu potrebna dva, ali žensko kao žensko ima razlog zašto imati dva, a ne jedan. Zeleni (Tamanu & Tee Tree oil) svojom nemasnom teksturom se bolje snalazi ispod ruževa za usne ili olovke, formirajući lijepu podlogu uz ugodu hidratacije i etiketiran je kao dnevni, dok je narandžasti (Shea Butter &Argan oil) noćni tip balzama zbog masnije teksture i jače njege koju volim kao noćni tretman za usne.

Ako imate problematične usne koje su mnogo suhe, onda će narandžasti mnogo bolje ispuniti vaše potrebe, a vjerujem da bi na takvim usnama mogao poslužiti i kao podloga za ruževe koji nisu naročito hidratantni. Ovaj balzam mnogo podsjeća na skuplji Dr. Hauschka, pa tako imaju skoro pa identično djelovanje. Iako sam na početku navela da su svi proizvodi lako dostupni, ovi balzam ipak se mogu pronaći samo online, a moji su sa iherb.com. Balzami koje sam probala u našim drogerijama nisu se uspjeli približiti Sierra Bees.


Nakon ovih, na red dolazi pravi multipraktik kad je njega kože u pitanju! Lako dostupan u svim apotekama, a svojim će učinkom pružiti olakšanje iritiranoj, suhoj, ispucaloj ili gruboj koži - zimske čari! Jednostavna apotekarsta ambalaža i jednostavan naziv Pantenol ne odaju da se u ovoj tubici nalazi proizvod koji će pored hidratacije, obezbijediti i umirenje kože. Ako ćemo suditi po cijeni, onda ni ove 2,00 KM koliko košta 30 ml neće ići u prilog da je riječ o dobrom proizvodu. Imam problematične potkoljenice koje zimi često prati osjećaj žarenja i svrab zbog kojeg sam znala u noći, kad onako bunovna samo želim da prestane, napravim sebi prave male rane - nikako privlačno!

U međuvremenu sam otkrila nekoliko odličnih proizvoda koji moju nelagodu riješe: Theca nevenova mast, Afrodita maslac za tijelo, Maza višenamjenska krema, La Roche-Posay Cicaplast Baume B5, Dr. Pasha krema za bebe, a na ovaj spisak dodajem i Pantenol kremu koja prolazi od glave do pete. Probala sam za lice čisto da provjerim kako se ponaša i lagana je, a suha koža upije odmah, po danu često namažem ruke jer je veoma lagana (moram ponoviti) i nemam osjećaj da sam nanijela kremu, ponekad stopala, a ono najvažnije je da u ovo tubici imam rješenje za neugodno stanje potkoljenica i da dobijem instant olakšanje, pa uglavnom nakon tuširanja za noge koristim upravo Pantenol, ali i prije nego što izađem vani jer prevencija od isušivanja ne smije izostati. Ako do sad niste upoznali Pantenol, onda je ovo idealan period da vaše druženje počne.

You Might Also Like

12 komentari

  1. Iako nemam suhu kožu, volim ju zimi ekstra nahraniti, pogotovo tijelo i lice. Problem imam sa suhim rukama koje su mi slaba točka i iskreno još nisam našla kremu za ruke koja bi mi savršeno odgovarala i pomogla kod tog problema. U ekstremnim prilikama koristim Cien sos koncentrat koji mi zaliječi ekstremno suhu kožu. Balea koncentrat vjerujem da je odličan jer nikako da ga pronađem u svom DM, stalno je rasprodan :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tijelo uvijek volim dobro nahraniti bez obzira na godišnje doba, ali ljeto mi kvari planove jer ne dozvoljava da uživam u mazalicama koliko bih željela :) Iskreno se nadam da ćeš uskoro imati svoju idealnu kremu za ruke. Možda Balea koncentrat olakša, a sve i da ne bude ono što tražiš, nećeš mnogo novčića izgubiti, ne košta mnogo :))

      Izbriši
  2. Balea krema za ruke je odlična. Ja bih joj možda samo dodala neki bolji miris :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bi bilo loše da pored ove bez mirisa ima još jedna koja bi bila za sve koji vole mirišljave kreme za ruke :) Meni ne smeta, ponekad odsustvo mirisa dobro dođe.

      Izbriši
  3. Moram isprobati Balein koncentrat, pakovanje mi je preslatko :D
    Novi post na: http://beautyrebel09.blogspot.ba/2016/01/avon-ultra-beauty-lip-stylo.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da se nećeš pokajati i da ćeš biti zadovoljna, super je za zimski period :)

      Izbriši
  4. Krizni tim <3 :) Balein koncentrat je najbolja stvar za ruke- ikada! Probam svašta nešto i uvek se vratim ovoj kjuti tubici.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krajem jeseni krizni tim počinje sa radom :D
      Kad malo bolje razmislim, mislim da je koncentrat i meni nešto najbolje za ruke što sam probala ;) Povoljno, a odlično, tako da razumijem zašto se vratiš upravo ovom proizvodu.

      Izbriši
  5. imam hrpu krema za ruke i balzama za usne, tako da ću se ove zime smiriti i neću ništa kupiti s ove tvoje postave :D
    ali si me namamila s Weleda balzamom :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Weleda balzam spašava suhu kožu lica zimi, uopšte nemam problem sa isušivanjem kad minus i vjetar dođu po svoje :D

      Izbriši
  6. Nemaš pojma koliko su me sad privukli ovi balzami jer baš muku mučim sa suhim usnama.. Mislim da će se ubrzo naći u korpici :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super je set Sierra Bees balzama, onaj što sadrži sve vrste, pa valjda jedan od tih osam mora biti u skladu s tvojim željama i potrebama usana :D

      Izbriši