Book Worm u društvu nekih novih knjiga

19:45:00

Kiša i kišno vrijeme uvijek me natjeraju da se udobno smjestim, zagrlim jednom rukom čokoladu, drugom knjigu i uživam. A još kad kapljice dobuju po prozoru i stvore idealnu atmosferu za potpuno uživanje. Što jače, to bolje. Mislim da slično razmišljaju mnogi koji uživaju u čitanju :)
A kada najave kišu ja obavezno "dovučem" knjige da se obezbijedim da ću imati šta da čitam, pa neka pada koliko god hoće. Prije nekoliko dana "dovukla" sam u sobu nekoliko knjiga, koje nestrpljivo čekaju da budu pročitane. A i mene jako zanimaju, pa nikako da se odlučim samo za jednu da počnem i završim, nego svaku malo čitam, pa ostavim, pa drugu, pa se vratim na prvu, pa... Znate već šta želim da kažem.




Sidney Sheldon
Golo lice
Ispričaj mi svoje snove


U svoju kućnu biblioteku želim da udomim sve knjige koje je Sidney Sheldon napisao. Zbog njegovih knjiga se zaboravlja na vrijeme, a u mom slučaju znalo se desiti da, ako izađem na kafu, jedva čekam da se vratim i nastavim sa čitanjem. Roman "Ispričaj mi svoje snove" je zasnovana na stvarnim događajima, pa me posebno zanima i imaće prednost nad knjigom "Golo lice". Samo jednu Šeldonovu knjigu ne preporučujem, preporučujem bilo koju do koje možete doći. Mene čekaju ove dvije i ne sumnjam u Sheldona!


Ante Tomić
Čudo u Poskokovoj Dragi


Nekad davno čitala sam u nekom časopisu preporuku za ovu knjigu, a ime sam zaboravila dok je naslovna stranica ostala u sjećanju zbog zanimljive fotografije pijevca, žene i stolice :) Čak sam i zapisala da ne zaboravim, ali taj papirić je nestao bez traga. Korice kažu da se radi o humorističkom čudu Ante Tomića, a ja jedva čekam da otkrijem šta se krije na stranicama knjige čiju sliku s naslovne strane nekim čudom mjesecima nisam zaboravila. Ili će biti godinama?




Paul Auster
Proročanstva


Htjela sam i jednu tanku knjigu "za na brzinu" pročitati. Ovo je jedna od onih kad nemam baš mnogo vremena, a ipak želim nešto da čitam. Čini se zanimljiva na osnovu sažetka na zadnjoj korici i ono što sam škicnula par prvih listova. Karakterišu ga izvrsna tehnika montiranja priče, utrostručeno vođenje radnje od koje svaka posebno kuluminira gradeći priču u priči, roman u romanu - Mislim da je vrijedno čitanja!


Colleen McCullough
Dodir


Čitajući kratki opis radnje knjige, podsjetilo me na Šeldonove "Gospodar igre" i "Gospodarice igre". Siromaštvo pa bogatstvo putujući svijetom, strasti i tragedije... ako je bar malo slična knjigama iznad, onda obećava mnogo. Inače, knjiga je od autorice "Ptice umiru pjevajući."


Cody McFadyen
Lice smrti


I da ne prekidam niz ubojstava i knjiga slične tematike, kojih u posljednje vrijeme u mojim rukama ne manjka, dolazimo do ove knjige. Biće i veselijih knjiga, ali ja sam se toliko "navukla" na krvave romane i nikako da me prođe ovaj period. Nisam ja mračna osoba, samo uživam kad s glavnim likovima otkrivam ko to tamo bije pola grada u krvavim pohodima :D


Odri Nefenger
Vremeplovčeva žena



Ovaj poklon ću shvatiti kao pokušaj da na kratko ostavim mračne knjige i pokušam s nekom malo veselijom. Onda od Lejle (u narodu poznatija kao Il Rossetto Rosso) dobijem ovu knjigu zato što sam dodala jednu godinu više. Javno ću objaviti kakav joj je ukus kad završim s čitanjem.


Nekoliko redaka bi svaka od ovih knjiga trebala dobiti u Čitaonici nakon što završim s čitanjem, te možda nekom pomoći da pronađe na brzinu jednu knjigu za sebe kad odluči da se posveti pisanoj riječi. A ako neko od vas ima nešto meni preporučiti neka iskoristi pravugaonik ispod, poznatiji kao prostor za komentare.
Ja bih sad da čitam!

You Might Also Like

18 komentari

  1. i sama sam ljubiteljica atmosfere koju si opisala - kiša, čokolada, čaj i kava <3 <3 živim za takve dane :D
    zainteresirala si me za Sidney Sheldon, za nekolik odana idem u knjižnicu i baš ću potražit koji roman :D
    Vremeplovčeva žena je meni predivna knjiga, totalno ćeš se navući na čitanje :D
    nikada nisam paralelno čitala nekoliko knjiga, uvijek se navučem na jednu, dok ju ne riješim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam skromnija od tebe, dosta čokolada i knjiga, a ti bi još nešto da pijuckaš :D
      Sheldon je zarazan, vidjećeš. Pokušaj doći do "Gospodar igre", a onda i nastavak "Gospodarica igre". Vrhunske su i uživanje zagarantovano :))
      Pokušavam kad počnem s čitanjem jedne knjige, da tu i završim. Ali problem nastaje kad me zanima još jedna knjiga pored prve :D

      Izbriši
  2. Sheldon je bio moj top pisac u mladim danima i mislim da sam sve njegovo pročitala. dosta njegovih knjiga i posjedujem jer mislim da su se povoljno mogle kupiti uz neke novine, tako da to nisam propustila :D McFaydenove sve tri knjige imam kod kuće, ali se pripremam na čitanje jer sam čula da su dosta mućne, pogotovo prva :D Vremeplovčeva žena ili kako je kod nas izdana kao Žena vremenskog putnika je jedna predivna emotivna priča koja će ti ostati u sjećanju :D
    P.S. Pohvala Lejli za izbor knjige :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sheldon, Sheldon... može proći i kad se malo ostari :D Aaa zavidim ti što si u kolekciju dodala knjige zahvaljujući novinama i nemam ništa, baš ništa protiv da i meni nekad nekoliko primjeraka ovako dođe u ruke. Za "Lice smrti" se onda posebno pripremi. Pri kraju sam s čitanjem, pa ću uskoro detaljnije :)
      Više mi se sviđa prevod "Žena vremenskog putnika". Lejla se odlučila za jako "čitljivu" knjigu :D

      Izbriši
  3. Meni je Vremeplovčeva žena divna, divna priča, samo ne znam da li bih rekla da nije mračna. :D I divni gospodin Auster. :) Ne znam da li si ranije čitala njegova dela, ali iskustva kažu da je sa njime tako da se ili navučeš na njegov stil ili ti postane odbojan skroz. Budi spremna na sve, što bi se reklo. :D Ove Šeldonove sam stavila na svoju listu, dugo ga nisam čitala, vreme je da malo obnovim gradivo. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbog malo čudnih putovanja, možda ima i nešto mračno :D Austera nisam čitala, ovo je prva koja je došla do mene, pa ćemo vidjeti u koju skupinu ja pripadam. Kad sam počela s čitanjem Šeldona, došlo je do tog da nisam bila zainteresovana za druge knjige dok ne pročitam sve njegove do kojih mogu doći. Kad je nestalo knjiga, vratila sam se nekim drugim autorima :D

      Izbriši
  4. Od ovih knjiga čitala sam Ženu vremenskog putnika (kod nas je drugačiji prijevod) i plakala sam kao dijete na kraju :D uglavnom, dobra knjiga, ali ipak ne preferiram fantastične elemente.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kao što sam iznad negdje napisala, više mi se sviđa "Žena vremenskog putnika", nekako lakše i ljepše. Sastalo se sve, pa suze olakšale :D Ako želim nešto nestvarno, onda ću uzeti knjigu bajki i uživati, tako da ne preferiramo iste. Ponekad može nešto proći, ali ponekad.

      Izbriši
  5. Eh, vidiš kako su svi pohvalili moj izbor knjige :D nadam se da će se i tebi svidjeti :D
    Šeldoni ja se ne slažemo mnogo :D Pročitala sam mnogo, mnogo njegovih knjiga, ali nikada nisam bila pod nekim velikim utiskom.. ne znam, ne leži mi nekako :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pročitala sam "tvoju knjigu" pa dojmove uskoro tipkam :D Ovo za Šelodna ću zanemariti, kao da nisam pročitala! :D

      Izbriši
    2. Ozbiljno si nam zaprijetila izjavom iznad, pa je teško nastaviti :D

      Izbriši
    3. Želiš da kažeš da raskidamo?

      Šalila sam se, obožavam Šeldona :(

      Izbriši
  6. Želim pročitati Lice smrti jer sam čitala Čovjek iz sjene i roman je pravo savršenstvo, ja inače volim krvave trilere :) i ne mogu se odvojiti od njih. Neka tebe i ovakvih postova, sad bar znam šta ću iduće čitati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Čovjek iz sjene" je prethodio ovoj knjizi ako se dobro sjećam :) Onda moraš ovu pročitati, vjerujem da nećeš biti razočarana jer je baš krvava :D Paa i meni se teško odvojiti, ali moram ponekad i nešto drugo pročitati xD E pa ako na osnovu mojih postova nešto pronađeš za sebe, baš mi je drago <3

      Izbriši
  7. "Čudo u Poskokovoj Dragi" je jedna od najduhovitijih knjiga koje sam ikad pročitala! Obavezno se što prije baci na nju, sigurna sam da se nećeš pokajati! Također želim pročitati "Ispričaj mi snove". :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikako ne sumnjam da će biti dobra knjiga, nikako! Čim završim Šeldona čitam i sad već jedva čekam, pa ću ubrzati čitanje :D

      Izbriši