Jesen se vratila u grad

15:31:00

I danas je ljeto zvanično napustilo svoje kalendarsko vrijeme i prepustilo ga tihoj, sjetnoj i šarenoj jeseni. Neko će obavezno dodati: “Sve moje jeseni su tužne.” Nemojte jesen činiti takvom zbog konstantnog gunđanja oko lošeg vremena. Ali, kakvo loše vrijeme? 
Zanemarićemo kišu, ponekad ima svoje čari, ali nije ni meni pretjerano draga. Posebno mojoj kosi i među dlakama pravi pravu pometnju. Tek sad se uživa u povjetarcu, idealnim vremenskim temperaturama, eksploziji boja kojih u ovo doba ne manjka, toplom napitku dok posljednji val toplog vazduha napušta grad. Još uvijek mogu popiti nešto na balkonu, s potporom toplije odjeće, mogu prošetati i odmoriti na klupi u parku, a i dalje su otvorene ljetne bašte. Neko će tek sad početi da uživa u hrani, slatkišima znanim i neznanim koje će nonšalantno prekriti topli vuneni širi džemper. Eh, jedna sam od tih.




Sjećam se kako sam nekad kroz školski prozor u ovo vrijeme posmatrala igru vjetra s lišćem, mrgođenje oblaka i brojala kapi kiše na prozoru. Sve je bilo zanimljivije od onog na velikoj zelenoj tabli. U školskoj klupi dugo nisam, a jesen dugo ne povezujem s početkom školske godine i kupovinom vječno voljenih šarenih sveski i još šarenijeg školskog pribora. Danas jesen ima neku drugu draž i uvijek je nestrpljivo dočekam. Posebno šetnju šumom i šuškanje lišća.




Prvi je dan jeseni, toplo/hladnog vremena, potraga za džemperima i toplijim komadima odjeće može da počne. Što u ormaru, što u trgovinama. Nekako uvijek džemper koji prvi obučem čim je hladnije, na kraju je i najkorišteniji, a za ovu jesen to bi onda trebao biti ovaj u kombinaciji crne i bijele. Usne postaju tamnije, nokti i kapci poprimaju boje jeseni i svo šarenilo toplih boja koje su bile zaboravljene preko ljeta. Moja jesen biće zlatna, po prvi put. Iznenada se desila ljubav sa ovom nijansom i zlatno ili žuto sve više je u centru moje pažnje. Stidljivo počinjem, ne pretjerujem, ali sasvim dovoljno. Izbor parfema jeseni nije dugo trajao, Avon Parisian Chic osvojio me na prvu i bila sam jako nestpljiva da dođe u moje ruke. A ne, nemam riječi da opišem koliko mi se sviđa nenametljivost ovog parfema i koliko volim kad s povjetarcem dođe do nosa. Volim i tačka.


 Moja zvanična čokolada za ovu jesen je Mikado  s lješnjakom, bademom i grožđicama. Pridružiće joj se sigurno još slatkih užitaka, ali ova je zauzela prvo mjesto. I ove tri stvari sa slike su sve što trebam za jedan dan, za jednu šetnju, a da uživam, Vama želim da provedite lijepu i ugodnu jesen. Obojite ovo godišnje doba najdražim bojama, podignite raspoloženje druženjima, ali nikako nemojte zaboraviti na nekoliko kockica omiljene čokolade. Nemojte jesen puno kritikovati ako kišila, ima i mnogo lijepih strana.

You Might Also Like

18 komentari

  1. Kako si sve lepo napisala, uživala sam i u jednom dahu pročitala :) Iako mi jesen nije omiljeno godišnje doba, volim je ipak, zbog svega što si ti već navela plus počinje sezona pozorišta i bioskopa :) Uživaj! Lidija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Lidija, drago mi je da si uživala :) Eto, iako ti nije omiljeno doba, ima nešto što posebno voliš za vrijeme jeseni i u čemu uživaš, a to je ono najvažnije.

      Izbriši
  2. I ja sam jedna od onih koji će se trpati slatkišima i prekrivati širOkim dzemperima :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bra´o Tanja, znaš kako da uživaš, a višak ćemo već nekako prekriti :D

      Izbriši
  3. Najdraža, dočekasmo i mi naše godišnje doba :D
    Ja jedva čekam da još malo zahladi, pa da potpalim vatricu i fino se smestim kraj peći uz šolju tople čokolade <3
    Nisam videla ovu čokoladu pre, moram probati! (pms attack) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Konačno, konačno! I ono malo ljeta što je bilo smetalo je, a sad je zvanično kraj :D
      Hihi, ja sam od sinoć počela s vatricom. Noći su već doosta hladnije.
      Čokolada je mmm :D Posebno ako voliš da se osjeti malo rum, onda potraga može početi :D

      Izbriši
  4. Predivan post draga, baš sam uživala u tekstu i fotografijama :D Ja sam pravo ljetno dijete, zimogrozna sam i čim zahladi mogla bih samo biti umotana u dekicu i spavati te se u tim danima pitam zašto ljudi ne spavaju zimski san :D Pogotovo jer je ljeto bilo kako je bilo i nisam upila dovoljno sunca i napunila baterije za dane koji stižu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veseli me nešto ovako pročitati, hvala <3
      I meni je uvijek hladno, ali opet jedva dočekam hladnije vrijeme i da se mogu ušuškati u topliju garderobu :) A ja sam uvijek željela neki ljetni san :D Znam da je ovo ljeto teško palo svima koji ga vole, a svi koji su protiv ljeta baš su uživali :D

      Izbriši
  5. jedan od ljepših i originalnijih postova koje sam pročitala u zadnje vrijeme :)
    baš sam si pripremila čaj od jabuke i pripremila knjigu, za oko mi je zapeo ovaj post i morala sam ga pročitati,, sad si mi još više podigla ugođaj :)
    ovo je moja najdraža sezona..sve je lijepo, toplo, mama peče još više kolača nego inače, pravimo ajvar i ostale zimnice, grožđe miriši u zraku,, vade se parfemi koje nisam mirisala nekoliko mjeseci.. još uvijek idem na faks,, pa i šarene bilježnice uljepšavaju sve to skupa :D
    sviđa mi se vesta koju ćeš nositi,, i sama moram u nabavku nekoliko jesenskih komada,,
    a ovaj parfem me ludo zanima kako miriši,,
    baš danas nosim Avon Pur Blanca,, divno se osjeti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemaš pojma koliko mi je drago što ovo čitam i što bar malo doprinosim boljem ugođaju, baš ti hvala :)
      Mislim da ću se ja pobrinuti za veću količinu kolača ove jeseni u kući, recepti čekaju na mene. Ajvar jedva čekam da pravimo i želim tonu :D
      Bez obzora što sam završila s faksom, ponekad dodam u kolekciju neku lijepu bilježnicu, ne mogu da odolim :D
      A parfem čim sa pomirisala u katalogu znala sam da slijedi narudžba. Pur Blanca je dugo bila moj izbor i lepršavost kojom odiše stvorena je za ljeto, ali kod mene uvijek prolazi, bez obzira na godišnje doba :)

      Izbriši
  6. Uzivala sam u citanju ovog posta (a vidim da su se i prethodne citateljke slozile) :) Zamirisao mi je i parfem, ali i cokolada! Slike su jako lepe, takodje.
    Ne volim jesen, ali si je ti predstavila tako da i ne deluje toliko lose, vec zivopisno i mirisljavo ;) Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Nina na pohvalama i ja sam uživala čitajući komentar :)
      A ja sam očigledno na strani jeseni i vidim mnogo više lijepih strana nego loših, a miris jeseni je uvijek drugačiji i uvijek poseban :)

      Izbriši
  7. Obožavam jesen <3 Mislim da je vrijeme da joj i ja posvetim jedan postić :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa najviše :D Zašto da ne, jesen je nepresušan izvor insipracije za sve one koji vole ovo godišnje doba :)

      Izbriši
  8. Odavno nisam ovako uzivala u citanju nekog posta, dobro je da se malo odmorimo od svih onih beauty tema i okrenemo se prema ''stvarnom'' životu. :) Volim jesen jer me povezuje s rođendanom, a tu su i predivne odjevne kombinacije koje se samo u jesen mogu iznijeti na pravi način.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da si uživala u čitanju <3 Jesen donosi mnogo lijepih trenutaka, ali nekako svi gunđaju zbog kiše koju je ponekad tako lako zanemariti. Slažem se za odjevne kombinacije, toliko toga za kombinovati :)

      Izbriši
  9. Jesen i zimu volim samo zbog tih lijepih džempera :D Morat ću obnoviti kolekciju jer je sirmonašna :P Zbilja inspirativan post! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poželjela sam da se dobro ušuškam :) Znam kako ti je, nova jesen ili zima traži nekoliko novih džempera xD Hvala <3

      Izbriši