Očisti, toniraj, hidratiziraj!

11:12:00

Njega kože nekad mi je zadavala zaista mnogo muke i bilo je dana kad sam imala želju da napustim vlastitu kožu. Lice koje je veoma osjetljivo i suho, a još sklono crvenilu često je reagovalo na sve i svašta. Srećom, dosta brzo sam primijetila da alkohol nije za moju kožu i od tad ga izbjegavam, a vremenom je i prirodna kozmetika dobila svoje mjesto u mojoj rutini i od tad sam u dosta dobrim odnosima s kožom lica. Vodim računa o sastojcima i sve je manje loših izbora. Trenutno imam nekoliko favorita koji su se pokazali kao veoma dobri i koje sa zadovoljstvom koristim, a kako su provjereno dobri kupovina je ponovljena. Ponovljena je iz još jednog razloga, a to je da sam u posljednje vrijeme dosta skeptična prema novim proizvodima za lice. Više me strah da osjetljiva koža ponovo ne reaguje crvenilom kao što je nekad. I ne probam odjednom više proizvoda, nego jedan po jedan i mnogo je lakše na ovaj način uvidjeti šta je to što smeta osjetljivom licu, a šta sušuje suhu kožu.



Moja njega lica nikad nije uključivala arsenal svega i svačega. Volim da je svedena na minimun potrebnih stvari, bez bespotrebnog zatrpavanja lica milion i jednim proizvodom. Jedino što ovim proizvodima dodam su ulja za njegu lica u kojima koža zaista uživa, a tu je još piling ili maska. A ako je koža baš suha onda u pomoć dolazi Avene Cold krema ili La Roche Posay Cicaplast Baume.
A rutina je jednostavna, držim se starog, dobrog i provjerenog pravila - Očisti, toniraj, hidratiziraj!


1. Svi već jako dobro znamo koliko je važno na kraju dana odstraniti i osloboditi lice šminke i ostalih nečistoća koje se nakupe u toku dana. Nakon što sam dugo koristila ulja za odstranjivanje šminke, micelarne vodice su me u potpunosti osvojile. Dugo sam ignorisala da uopšte postoje, dok su sad nezaobilazne. Micelarna koja ima savršen omjer cijene i kvalitete je Garnier (400 ml oko 10 KM). Količinom i više nego prihvatljiva, a cijenom povoljna i što je najvažnije tako lako, tako jednostavno odstrani šminku dok pri tom uopšte ne isušuje lice i ne iritira.


2. Iako Garnier micelarna obavi posao kako treba, uvijek posežem i za mojim omiljenim čistačem lica - Nutri Biotic skin cleanser (Iherb 473 ml 5.39$) koji zadaje konačan udarac nečistoćama na licu. Mjesecima je moj favorit i otkako sam prvi put otkrila, nisam tražila zamjenu, trošim novo pakovanje i žao mi je što je dostupan samo online. Ubjedljivo najbolji proizvod za umivanje koji tako dobro odgovara osjetljivoj koži. Sve se našlo u jednom proizvodu: dobra cijena, još bolja količina i dobar rezultat. Ima svoju recenziju, ali ne želim da prođe bez ponovnog spominjana ovog odličnog proizvoda. Za detalje klik ovdje.


3. Tonik za lice često je zapostavljen u njezi mnogih žena, uglavnom jer ga smatraju nepotrebnim ili suvišnim korakom. Često kažu da im njegova uloga nije baš sasvim jasna i da ne pruža neko posebno djelovanje. Tonik se koristi nakon što završimo sa uobičajenim čišćenjem lica (gelom, mlijekom, uljem...) i nakon umivanja kada će odstraniti eventualne ostatke šminke.
Od potreba vaše kože zavisi za koji se tonik odlučujete, odnosno koje sastojke birate. Moja koža je suha i osjetljiva i izbor je jednostavan - tonik bez alkohola sa što prirodnijim sastojcima.

Madre Labs Witch Hazel tonik za lice (Iherb 355 ml 5$) dobar je izbor za sve koji teže prirodnoj njezi, a uz to vole blage i djelotvorne proizvode. Posebno ga preporučujem za suhu i osjetljivu kožu (kojoj je i namijenjen), koju će dobro vlažiti, a pri tom djelovati umirujuće ("krivac" Aloe vera, sastojak koji umiruje kožu i osvježava). Moje lice burno reaguje na sve što mu nije po volji, no s ovim tonikom je u harmoniji od prvog korištenja. Ponekad bih nakon pilinga lica nanosila samo ovaj tonik i bio je sasvim dovoljan, bez da lice traži dodatnu njegu kreme, što ide u prilog toniku kao odličnom čuvaru vlage. Bez obzira da li sam koristila u kombinaciji s dnevom kremom ili uljem, za noćnu ili dnevnu njegu, uvijek sam bila zadovoljna kako djeluje. Ovaj tonik neće pomoći smanjenju pora iako je visoko u sastavu hamamelis kojem se pripisuje adstringetno djelovanje, no to i nije njegova prvobitna namjena, ali će pomoći da lice dobije svježiji izgled, blago hidratizirati, umiriti, te će koža na dodir biti nježnija.

Purified water (aqua), aloe barbadensis (aloe vera) leaf juice*, hamamelis virginiana (witch hazel) extract*, gluconolactone¹, sodium benzoate², glycerin*, citrus grandis (grapefruit) seed extract, citric acid.
¹Plant-Derived Preservatives, ²Food-Grade Preservatives
*Organic Ingredients



4. I na kraju, za suhu kožu nezaobilazna je krema za lice. Ovo je ujedno proizvod koji je jako teško prilagoditi mojoj koži i imala sam mnogo promašaja. Jedna od cjenovno prihvatljivijih (oko 8 KM za 50 ml), a boljih krema za lice koju sam probala je Balea Med Ultra sensitive intenzivna krema.  Neka prvo mjesto ide za La Roche-Posay Hydreane Riche kremu, a za Balea MED ide čvrsto drugo. Ne umiruje dobro crvenilo kao prva, ali ipak ga drži pod kontrolom, umiruje kožu i itekako je vrijedna spomena. Ovo je krema koja je veoma lagana, pomalo osvježavajuća i svojom formulom savršeno njeguje suhu kožu. Pri tom uopšte nije masna ili ljepljiva nego se upije u kožu odmah po nanošenju, a ne ostavlja nikakav sjaj. Kao podloga za šminku obavi odličnu pripremu, a licu pruža dugotrajnu hidrataciju. Čak mi se više dopada od Mixa kreme koja je duplo skuplja od ove, a po učinku su tu negdje. Krema je bez mirisa, boja, konzervansa, eteričnih ulja, glutena, parabena, silikonna i parafinskog ulja.

You Might Also Like

22 komentari

  1. Morat cu po ovu Balea kremicu u DM, nisam je jos uvijek opazila... kad je sve sareno... hahahahhaha, moram se zabuljiti da je nadjem!!! Zvuci obecavajuce za ljeto! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Većina gleda u šarene ambalaže, pa su ova jednostavna pakovanja skoro pa neprimijećena :) Za suhu kožu prolazi bez obzira na godišnje doba :)

      Izbriši
  2. Odlična rutina, morati ću isprobati koji tonik sa witch hazelom. Mislim da bi ovaj isto odgovarao mojoj masnoj/problematičnoj koži, u biti mojoj koži je sve ok što ne začepljuje pore. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da bi ovaj tonik odgovarao bilo kojem tipu kože, a što se tiče začepljenja pora, to provjereno ne radi ;)

      Izbriši
  3. super rutina, ja recimo micelarnu koristim poslije umivanja da skinem ostatke šminke. A i tip kože nam se razlikuje, kod mene je mješovita. Kontala sam i ja nekad napisati svoju rutinu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene prvo ide micelarna, pa gel kako ne bi ništa ostalo na koži. Uvijek se moram umiti nakon micelarne, ne volim da ostaje. Napiši, zašto da ne ;)

      Izbriši
  4. Jos i dolar ojacao pa na kraju ova umivalica i nije tako isplativa, a voljela bih je probati. Trenutno koristim balea med pjenu, nije losa. Ja cekam totes meer balea med kremu da stigne i nikako je nema kod nas. Ako ne dodje, probat cu ovu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svi smo mi žrtve dolara :D Ali ja bih platila i malo više za NutriBiotic, samo da s poštarionom nisu zeznuli. E tu imam još od ljeta i meni je pravo dobra za tijelo jer nije ljepljiva, brzo se upije, a lijepo hidrira. Za lice... ne znam, nešto nedostaje :)

      Izbriši
  5. Takodje nakon micelarne koristim jos neko sredstvo za ciscenje lica, sada je to sumporni gel koji je odlican i nakon toga ide krema za lice.
    Sjajna rutina :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od micelarne sve počinje, a i kod tebe je rutina veoma jednostavna, za jedan proizvod jednostavnija od moje :)

      Izbriši
  6. čim dolar prestane ići u nebesa, uzimam ovaj tonik, baš mi dobro zvuči :)
    i imaš pravo, nekad stvarno vrijedi ona "manje je više" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako ti dolar uskoro olakša da dođeš do tonika, nadam se da ćeš biti zadovoljna :))
      U mom slučaju "manje je više" pokazalao se kao najbolje za kožu. Samo osnovno, bez pretjerivanja i zatrpavanja :D

      Izbriši
  7. Imam suhu kožu, no ne i pretjerano osjetljivu, ali isto kao i ti, kad uvodim nove proizvode uvodim po jedan tako da najbolje vidim jesam li reagirala na njega i uopće kakav mu je učinak.
    Toner je i meni postao jedan od najbitnijh koraka u njezi kože, dok sam pranje lica vodom i umivalicom počela izbjegavati, odnosno to radim po potrebi. Trenutno obožavam svoj rižin toner od Tony Moly, ali i tvoj mi izgleda interesantno :). Ovu Baleinu kremicu sam kupila u malom putnom pakiranju za 'nek se nađe', a i da ju probam. Mogu reći da sam baš pozitivno iznenađena jer uopće ništa nisam očekivala. Tako da ću je sigurno ponovo kupiti, taman sam je potrošila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad tonik jednom dođe u rutinu, nekako je teško kasnije potpuno ga izbaciti. Posebno kad se primijete rezultati, a sad mi je skoro pa navika da koristim tonik nakon umivanja. Ponekad preskočim, ali ne izostavljam ga kad je koža baš suha.
      Tony Moly, odmah se sjetim simpatičih pakovanja kremica :)
      Obično kad od nekog proizvoda ne očekujem mnogo, na kraju sve završi tako što se dobro iznenadim :D A ova krema je jedan od boljih Balea proizvoda koji sam probala.

      Izbriši
  8. Odlična i vrlo detaljna rutina :). Ja sam na kraju odustala od korištenja micelarne, ali mi je Biodermina ipak bila definitivno najbolja. Madre Labs Witch Hazel tonik za lice djeluje kao odličan proizvod, voljela bih ga probati. Trenutno koristim L'Erbolario vodicu od kamilice i da, slažem se, većina žena preskače korištenje tonika, no ja smatram da je i on predstavlja vrlo bitan korak u svakodnevnoj njezi kože.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad sam veoma zadovljna micelarnom, pa ćemo vidjeti do kad će ljubav trajati :D Bioderma micelarnu nisam probala, ali nekad za promjenu hoću, moram provjeriti zašto je hvaljena :) Tonik ne treba zanemariti, zaista se vidi razlika kad se koristi. Dalje od iherb ne treba tražiti tonik, imaju veoma dobar izbor. Jedino poštarina da se vrati na staro :)

      Izbriši
  9. Joj super, sada mi je Balea krema na wishlisti :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A hajde, nećeš mnogo potrošiti ako dođe na red za kupovinu :D

      Izbriši
  10. Uh, jako mi se dopada tvoja rutina. Ni ja ne volim neko pretjerivanje u količini stvari koje nanosim na lice, jer je i moja koža prilično suha i osjetljiva, uz to još i prilično "reaktivna". Jako mi se sviđa što kažeš o ovom toniku i vjerujem da ću ga naručiti. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram priznati da mi je drago da si ostavila komnetar da imaš suhu i osjetljivu kožu, da obratim pažnju šta koristiš, šta je dobro, a šta zaobići :D Ako naručiš, neka bude dobar i prema tvojoj koži ;)

      Izbriši
  11. I ja koristim Garnier micelarnu i NutriBiotic gel za umivanje.. i jedna sam od onih koje ne koriste tonik...prije sam koristila redovno, ali sad ne... trebam ponovo uzeti neki :) Baleine kreme za lice nisam koristila, ova mi se cini super, procitala sam jos par poztivnih recenzija o njoj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvi korak čišćenja počinjeno istim proizvodima, a nadam se da si i ti zadovoljna NutriBiotic gelom. Neka lista za kupovinu bude bogatija za još jedan proizvod - tonik :) Balea krema je proizvod sigurno vrijedan pažnje i od mene samo pohvale :)

      Izbriši