Tahirović; Ćurokot - prirodni mehlem za suhu, osjetjivu i problematičnu kožu

11:14:00

Što se mog tijela tiče, zima može da počne! Proizvodi za jaču njegu tijela su spremni već odavno i ovo je definitivno zadnji koji se pridružio kolekciji. Ček´, ili ipak nije, imam još samo jednu kremicu u planu :)

Kada sam upratila Tahirović proizvode odmah su me zaintersovali, domaća proizvodnja i prirodni. Pa da vidim šta to novo nudi naše tržište. O Vitaminskoj kremi Tahirović sam pisala ovdje, a danas je na redu melem sa uljem ćurokota za suhu, osjetljivu i problematičnu kožu i ostaje još jedan proizvod koji bi uskoro trebao dobiti post.


I ovaj proizvod se ne može pohvaliti privlačnom ambalažom, obično plastično pakovanje sa naljepnicom o osnovnim podacima i to bi bilo to. Ali ako ništa, poklopac je dovoljno čvrst i čuva sadržaj gdje mu je mjesto. Ponekad je teže istisnuti zbog tvrde ambalaže, ali, "obrni protresi" i eto ga :) Količina koju sadrži je 300 ml, a cijena je 7,20 KM, a u Interexu je malo jeftinije. Ništa previše ali nek´ se zna. Kupila sam u dm-u i slučajno sam upratila na polici do tableta (!?). Posebno me zbunila lista sastojaka jer na kraju jednostavno stoji ... Čuj tri tačkice, zanima me cijela lista sastojaka, još treba da pogađam šta bi moglo biti :) Ok, propust, ili možda samo greška.  Rok upotrebe je 12.2014. god. Tahorivić proizvodi su noviji stanovnici dm-a.


Sastav: ulje ćurokota, kantariona, nevena, kamilice, kunice, e.u. kadulje

Iako su u sastavu ulja, ovo ipak nije potpuno tečan proizvod ili možda da kažem "klasično uljast". Ne bježi iz ruke, malo je čvršći pa je samim tim lakše nanositi. Lako se možete prevariti sa količinom pa istisnuti više nego što je potrebno. Ipak se radi o proizvodu koji u sebi sadrži dosta ulja i izuzetno je masan pa zaista nema potrebe sa pretjerivanjem. Jako mala količina je potrebna, pa za jednu nogu nije potrebno više od dva zrna graška pa možda i manje :)

Na slici ispod nalazi se poleđina proizvoda sa djelovanjem i sastavom. Baš kao što piše prije upotrebe protresti i ne može bez ovog inače se stvore grudvice. Zanemarila sam ovo jednom i nikad više :)


Ništa od navedenog nemam ali imam jako suhu kožu od glave do pete, osjetljivu i... dosadnu :)

Ulje ćurokota stavljano je u doba faraona pored mrtvih jer se vjerovalo da bi ga mogli koristiti u zagrobnom životu pa je pronađen i u Tutankamonovoj grobnici, u Kura´anu stoji da u ćurokotu ima lijeka za sve osim za smrt, a pominje se i u Bibliji. Na internetu se može pronaći mnogo tekstova o ljekovitosti ove biljeke i načinima primjene. Može se koristiti i kao dodatak prehrani ali ja ipak neću pisati o tome nego ću ovom što sam probala :)

U fazi sam kada malo više vodim računa o što prirodnijoj njezi kože tako sam odlučila probati. Prvo sam probala za lice i koristila prije spavanja jer po danu nisam željela nikakav masniji osjećaj na licu. Nakon nekoliko dana primijetila sam vidljivo poboljšanje hidratacije kože. Ne samo prividno, nego kada se umijem i posušim lice osjećam da je koža nahranjena i elastičnija i ne vapi odmah za kremom. Zatim sam probala sam i po danu ali lice bi se zacrvenilo i odustala sam od lica ne želeći dalje rizikovati. Iako bi po noći umirilo lice  po danu to ipak nije bio slučaj i došlo bi do pojačanog crvenila lica. Možda neko ne bi imao problema i moram naglasiti da je moje lice jako, jako osjetljivo.


A za tijelo ovo je bio pun pogodak! Čim je vani malo hladnije moje noge postaju jako nezahvalne. Ako preskočim dva dana da ne nanesem losion javlja se neugodno zatezanje i s vremena na vrijeme svrbiiii :) i ponekad ne prestane ni nakon što nanesem kremu. Nakon ovog ulja to je prestalo. Prvo sam koristila tako što bih nanosila jednom do dva puta sedmično. Jednom prije spavanja, a drugi put nakon tuširanja. Izbjegavala sam nakon svakog tuširanja zbog mirisa koji mi na prvu i nije nešto, ali kako veoma brzo nestane sa kože počela sam češće da koristim jer mi se jako dopada njega koju pruža. Možda će neko reći da je miris i dobar, ali i ja se sve više navikavam pa mi čak postaje i prijatan. Ali daleko od tog da je ovo mirisan proizvod. Prije spavanja nanešen i ujutro je koža zaista divno mekana. Ponekad nanesem nekoliko sati prije tuširanja kao "masku za tijelo" i primijetila sam da uveliko olakša depilaciju, a ovo je ujedno i jako dobar proizvod za njegu nakon depilacije. Iako je masnije teksture, ne ostavlja tragove na odjeći, a ja se odmah nakon trackanja oblačim :)


Kako se radi o jako bogatom ulju kojeg samo mala količina treba za cijelo tijelo i iako moja koža upije u rekordnom vremenu sve, za ovo ulje ipak nema potrebe za ponavljanjem nanošenja jer i ta mala količina odlično obavi posao i dugutrajno hidrira. Mislim da bi ovo pakovanje moglo izdržati zimu. E, malo sam i eksperimentisala pa sam u kremu za tijelo, koju sam ostavila da privlači prašinu jer nije dovoljno hidratantna za potrebe moje kože, dodala malo i ponovo je vratila u promet pa će i ona biti potrošena.

Za suhu do jako suhu kožu ovaj proizvod ima moje preporuke i treba vam za zimsku njegu jer ovakva koža će upiti, a ako imate normalnu kožu i samo ponekad koristite mazalice opet preporučujem. Samo malom količinom osiguraćete dugotrajnu hidrataciju i naravno bez pretjerivanja jer i suhoj koži je potrebna mala količina, a normalnoj će i mrvica biti dovoljna :)

You Might Also Like

29 komentari

  1. Nista nisam probala sto se ove biljke tice od koymetike, ali je obozavam kao zacin. Predivan ukus :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je i meni ovo prvi proizvod sa ćurokotom, a da li je zadnji ne znam, zavisi šta nađem. Ti nisi probala od kozmetike, ja nisam probala kao začin da koristim u hrani :) Jedino bih ponekad grickala sa lepina :)

      Izbriši
  2. Da tri točkice...presmiješno. Dobro zvuči, ali nažalost nema kod toga kod nas :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda se neko malo zeznuo pa umjesto jedne, stavio tri :) Možda će doći jer i kod nas su se tek nedavno pojavili ovi proizvodi. Ili su bili, a ja nisam vidjela :D Svi želimo nešto što nema u našoj blizini pa tako ja Mixa proizvode :)

      Izbriši
    2. Nisu se zeznuli, valjda misle da to nitko ne cita :D ja imam kantarion gel za pranje intimne regije i odlican je, i zanimao me sastav kako bih ga mogla preporuciti na blogu, medjutim sa ovog maila nitko ne odgovara, a ni na fb ne vidim da imaju neku stranicu...bezveze.

      Izbriši
    3. Čita omladina, kako ne čita :D Odustala sam od svih gelova za intimno pranje dok sam još imala vremena inače ne znam bi li bila još među živim xD Kamilica i mlaka voda i ništa više. A to nema na poleđini sastav? Možda žena konta neće niko ništa slati pa ne provjerava :D

      Izbriši
    4. ima sastav: kantarionovo ulje, i ekstrakt ljekovitih biljaka... i ništa više :P hahah, ja pitala koji su tenzidi, ima li sta kiselo, kakav je ph i tako to i niko ne odgovara.
      ma i ja te gelove ne koristim bas, jednom mjesecno, za vrijeme ciklusa i nekad kad me sta onako'' zasmeta'' ,zasvrbi XD i stvarno je dobar ovaj. dok je sve u redu ne diram nista da ne poremetim ne daj boze LOL

      Izbriši
    5. I tri tačkice! Šta misliš šta bi moglo biti ili možda još bolje, dopiši šta želiš :D Preostaje samo da pokušaš dobiti informacije na ovaj broj ako se neko slučajno odluči javiti. Hahaha ne želim više ništa, ali baš ništa da probam, da mi ne bi bilo to "zasmeta i zasvrbi" kao svaki put. Pljuc, pljuc, ne ponovilo se xD Ja sam prezadovoljna ovim losionom i još sam kupila gel za tuširanje koji je isto dobar, ali za intimno no-no :)

      Izbriši
  3. ćurokot je divan i stvarno jako zdrav, bilo bi lijepo da i kod nas ovo uvezu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno je biljka koju ne treba zapostavljati i na koju svakako treba obratiti pažnju. Ne samo ćurokot, toliko je ljekovitih biljaka, a tako malo znamo. Nadam se da doći, a ako ne ima pošta :D

      Izbriši
  4. Hello from France
    I am very happy to welcome you
    Your blog has been accepted in Europe Bosnia and Herzegovina N°53 a minute!
    We ask you to follow the blog "Directory"
    Following our blog will gives you twice as many possibilities of visits to your blog!
    Thank you for your understanding.

    OBVEZNI MOLIM VAS!
    Prijave za "Directory" bloga, su besplatni.
    Mi samo vas molimo da slijedite blog. Hvala na razumijevanju

    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Invite your friends to join us in the "directory"!
    The creation of this new blog "directory" allows a rapprochement between different countries, a knowledge of different cultures and a sharing of different traditions, passions, fashion, paintings, crafts, cooking,
    photography and poetry. So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
    The more people will join, the more opportunities everyone will have. And yes, I confess, I need people to know this blog!
    You are in some way the Ambassador of this blog in your Country.
    This is not a personal blog, I created it for all to enjoy.
    SO, you also have to make it known to your contacts and friends in your blog domain: the success of this blog depends on all Participants.
    So, during your next comments with your friends, ask them to come in the 'Directory' by writing in your comments:
    *** I am in the directory come join me! ***
    You want this directory to become more important? Help me to make it grow up!
    Your blog is in the list Europe Bosnia and Herzegovina N°53 and I hope this list will grow very quickly
    Regards
    Chris
    We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/15/1203150723211250289584870.png
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif

    If you want me to know the blog of your friends, send me their urls which allows a special badge in the list of your country
    I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?
    Please! Actively support the "Directory" by making known to your friends! Thank you! "Unity is strength"
    Not need an invitation to join the Directory. Any person who makes the request is entered
    WE ASK YOU TO FOLLOW OUR BLOG "DIRECTORY"
    New on the site
    Ranking of Countries
    Invite your friends know made ??
    the website to raise your ranking in the Country



    PLEASE IMPERATIVE !
    Registration for the "Directory" blog, are free.
    We only ask you to follow the blog. Thank you for your understanding

    OdgovoriIzbriši
  5. zvuci jako zanimljivo za mene suvokozca :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda obraduj kožu ove zime i neka malo "zaboravi" na suhoću :)

      Izbriši
  6. Odgovori
    1. U potpunosti se slažemo i svakim mazanjem sve mi se više dopada.

      Izbriši
  7. Tek sad sam vidjela napisano pa evo podjelit cu svoja iskustva sa curokotom kao kremom za lice.Konkretno,nisam probala od ovog proizvodjaca ali curokot je curokot pa eto da i ja napisem nesto.Prije par godina pojavili su mi se ispucali kapilari po licu koji cu bili intenzivno crveni i paukoliko razgranati po nosu i obrazu.Obicni puder nije mogao prekriti crvene mrlje po licu a dodatne korektore i sl.nisam ni zeljela da stavljam po licu.Mrlje su bas bile uocljive ali sve sto sam mogla uraditi je otici na lasersko uklanjanje istih jer je dermatolog tvdio da ne postoji drugi nacin osim lasersko uklanjanje kapilara.Ja dosta vjerujem u prirodne stvari i pokusala sam sa raznim kremama-neven je jako malo pomagao ali je pomagao a ostale kreme su mi bile samo bacene pare.Slucajno sam dobila preporuku za kremu od curokota i pocela sam da koristim.Krema se treba ukloniti sa lica nakon jednog sata.Pocela sam intenzivno stavljati na ostecena mjesta i kapilari su poceli da se povlace ali na jako cudan nacin.Prvo se lice crvenilo intenzivno,stvarala se kao neka opna preko kapilara i na kraju su nestali.Krema mi se pokazala ucinkovitom i kod pristica a vec dugo gledam i ovaj mehlem od Tahirovica i sigurno cu ga kupiti.Eto,to je moje iskustvo.Nadam se da ce nekome pomoci napisano.Dugo sam trazila na raznim forumima i sl.rjesenje za moje probleme ali nisam mogla nigdje nista da procitam.Sto se tice pakovanja mehlema-to me je iskreno i odbijalo da ga kupim jer sam se pitala ako tako izgleda da li je curokot uopste pakovanju :) I jos nesto da dodam-svi koji imaju problema sa crvenilom koze nakon curokota treba samo staviti malo baby kreme i baby pudera i crvenilo se povuce....nastavite i dalje sa dobrim radom i puno vas pozdravljam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno što si podijelila svoje iskustvo ovdje i vjerujem da će neko nekad u potrazi za problemom koji je sličan napisanom, imati koristi i da će mu olakšati.

      Za prirodne stvari moram se složiti. Nedavno sam probala potpuno prirodnu kremu za osjetljivu kožu i rezultati su bili zaista odlični i crvenilo se povlači u roku od nekoliko minuta, a jedini problem je bio što nemaju kremu za suhu i osjetljivu kožu. Tako da se sve više okrećem prirodnim proizvodima i trenutno sam u fazi potrage i istraživanja za iste :) Ovaj mehlem je odličan za hladnije vrijeme, a kupila sam i gel za tuširanje pa imam super tandem, koji nažalost, nije mirišljav :) Sve to zanemarim kada vidim kako djeluje na kožu. Pakovanje koje i nije baš privlačno, ali i ovo sam zanemarila nakon rezultata :)

      Izbriši
  8. Zanima me da li iko ima iskustva sa ovim Tahirovic losionom i verikoznim venama na nogama. Da li bi vrijedilo pokusati tako nesto sa obzirom da postoje neke kreme na toj bazi za vene. Mislim na ostale sastojke u losionu i njihovo dejstvo na prosirene vene?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je ali ja nisam upoznata s tim problemom pa ne mogu reći da li djeluje. Znam da ulje ćurokota ima zaista široku primjenu, između ostalog i proširene vene, pa ne vjerujem da može odmoći ako probaš. Ili djeluje ili ne :)

      Izbriši
  9. Ovaj Tahirovic je prevarant ,kupio sam ulje kantariona koje je zute boje ,medjutim ulje kantariona ako je pravo treba da ima svijetlu crvenu boju dok kod ovog proizvodjaca nije lucaj !!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čini se da Tahirović nije potpuno prirodna kozmetika :/ Žao mi je, ali mislim da su trebali malo ozbiljnije pristupiti tržištu. Posebno oko sastava, jer ove tri tačkice uopšte nisu fer prema kupcima. Nisam obratila pažnju na ulje, a sad i neću, hvala na komentaru!

      Izbriši
    2. Sasvim ste u pravu ,srecom nisam koristila ulje oralno vec zbog iritacije koze a uzrok iritacije je flaster koji fixira igle za hemodijalizu ,razocarana i povredjjena ,preparat kupljen u DM marketima ,mogu to i dokumentovati slikom i fixalnim racunom .Ne samo da mi nije pomoglo ulje vec jos vise iritiralo kozu,cak sam razmisljala da preparat odnesem na analizu i da ga testiram ali zbog svog zdravstvenog stanja i zbog lose materijalne situacije nisam bila u mogucnosti ,zene cuvajte svoje zdravlje i koristite preparate iskljucivo kod provjerenih proizvodjaca.Srdacan pozdrav.

      Izbriši
    3. Jako mi je žao što ovo čitam i zbog ovako negativnog iskustva s Tahirović proizvodom. Da se pošalje upit na njihov mail, ne znam da li bi se mogle dobiti neke dodatne informacije o sastavu. Kao što je Anela navela u komentaru, ne odgovaraju, što je veoma neprofesionalno od njih.

      Izbriši
    4. Kazu da to i nije njihov proizvod i da oni s tim nemaju nista ,info mi prenio prijatelj koji je isto imao losa iskustva sa njihovim preparatima ,oni su ga uputili na adresu proizvodjaca ,koji apsurd ? Na ambalazi pise naziv firme Tahirovic i uputa o koristenju ,serijski broj a nije njihov proizvod , Vama kao blogeru se zahvaljujem ,samo nastavite sa savjetima i u moje osobno ime se zahvaljujem sto za svakog imate razumijevanje ,hvala Vam puno .,Srdacan pozdrav od mene toliko ..Pozdrav

      Izbriši
    5. Ovo zaista nisam očekivala, ne znam kako prokomentarisati! Da se ograđuju od svog proizvoda uopšte nema smisla. Jako, jako ružno od njih i veoma neprofesionalno. Nadam se da će imati bolji pristup prema kupcima, inače će biti sve više nazadovoljnih kupaca.
      Nema na čemu, a hvala i Vama što ste ovdje podijelili iskustvo. Žao mi je što je negativno. Lijep pozdrav

      Izbriši
  10. I ja sam kupio kantarionovo ulje proizvod Tahirovic koje je svijetlo zute boje a treba da ima crvenkastu boju ,znaci da nije pravo ulje vec ko zna sta,razocaran i necu vise da kupujem njihove proizvode

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumijem u potpunosti razočarenje, žao mi je što nisi dobio proizvod koji si očekivao.

      Izbriši
  11. Ja se ne bih složio sa gore navedenim komentarima, jer kao biljni ekspert i odličan poznavaoc biljnih vrsta slobodno mogu reći da postoji više vrsta kantariona, i onaj koji misli da ono mora biti crveno vara se. Šta ako taj isti proizvodjač koristi žuti kantarion? Što je po Vašim komentarima slučaj, kako će ulje žutog kantariona biti crveno? Nisam koristio, a sigurno ću kupiti da probam, pa ću Vam se javiti sa svojim mišljenjem opet. I svejedno koja je vrsta dejstvo kantariona je isto. Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam biljni ekspert, ali koliko sam čitala o kantarionu smatra se da je kvalitetno ulje kanatriona ono koje ima tamno crvenu boju. U žutom cvijetu i listovima nalaze se crveno obojeni dijelovi zbog čega su možda komentari iznad razočrani jer su očekivali da je i ovo ulje crveno. Svakako se javite s Vašim iskustvom ako probate, voljela bih da se ovdje nađe što više mišljenje za ovaj proizvod.
      Pozdrav.

      Izbriši