Zašto koristiti glinu? Liječi, osvježava, uljepšava...

12:14:00

Glina, moćno sredstvo za kožu koje se koristi od davnina, na različite načine i za različite tipove kože. Dugo sam mislila da u benefitima gline uživa samo masna koža, a nakon prve upotrebe i kratkog upoznavanja s glinom, više nije bilo razloga da sumnjam kako nije za moju kožu. Sad smo već stare prijateljice. Pogrešno je mišljenje da je namijenjena samo za masnu, mješovitu ili aknama sklonu kožu. Naprotiv, dobra je za sve tipove kože, a samo zavisi koja boja gline vam odgovara, kao i način pripreme. Tako jednostavna, pristupačna i djelotvorna. Blagodat iz prirode koja nikako ne bi trebala biti zanemarena ili olako shvaćena.  



"Glina je prirodni materijal koji sadrži mnoge mineralne soli i oligoelemente. U glini ima silicija, aluminija, kalija, kalcija, natrija, magnezija, srebra, željeza, olova i bakra. Glina djeluje iznutra i izvana. Stari ljudi kažu da je glina 'zemlja koja se jede odnosno pije' jer upija, drenira i eliminira nečistoće iz organizma, krvi i limfe. Toliko očisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja te ostalih tjelesnih izlučevina - Mary Novosel ("Detoks za čisto tijelo i um").  
                       
Moj izbor gline je bio veoma jednostavan, za suhu i osjetiljivu kožu odlučila sam se za Marokansku crvenu glinu, koja pruža mnoštvo pozitivnih učinaka. Dok izvlači nečistoće istovremeno vlaži i sprečava isušivanje kože. Uopšte ne iritira osjetljivu kožu i s crvenilom nakon upotrebe nikad nisam imala problem, ali ni ni isušivanjem lica.
Now Solutions Moroccan Red Clay dostupna je na iHerb stranici, a košta 5.34$ za 170 g. Glinu možete pronaći još u apotekama ili trgovinama zdrave hrane, a prilikom kupovine naglasite koju glinu želite - za unutarnju ili vanjsku upotrebu.


Vrste i kojoj koži se preporučuju?



 Gline koje se najviše koriste su: zelena glina koja je namijenjena masnoj kožu iz koje "izvlači" nečistoće, toksine, tonira kožu, upija masnoću, čisti i smanjuje pore. Osim masne dobra je i za mješovitu i normalnu kožu.
Kaolin ili bijela glina važi kao najblaža glina koja je najbolja za tretiranje suhe, osjetljive i ošećene kože zbog svog veoma blagog djelovanja čistača kože. Nježno čisti i eksfolira bez da koža gubi vlažnost.
Crvena glina odličan je izbor za suhu, osjetljivu i aknama sklonu kožu, a dobra je za rozaceu i tretiranje ispucalih kapilara. Crvena glina je srednje masna glina i ostavlja kožu vlažnom. Pomaže još kod ekcema i psorijaze.





Kako glina djeluje?

Glavna funckija gline je čišćenje od toksina, a dok se suši ona izvlači masnoću. Glina čisti, tonira, zateže i podmlađuje kožu tako što poboljšava formiranje kolagena i elastina, pomaže u odstranjivanju mitesera, akni... Načini upotrebe gline su različiti, a ubjedljivo najviše se koristi kao maska za lice. Dodaje se šamponima za tretiranje vlasišta, losionima za razne probleme tijela, kao obloga, maska za kosu, za unutarnju primjenu... Izuzetno širok spektar djelovanja, pa se može činiti kao još jedan marketinški trik ili prazna obećanja, ali mnogi koji su probali glinu potvrdiće pozitivan učinak na kožu.

 Maske, oblozi i kupke od zelene gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i fleke, poboljšavaju formiranje kolagena i elastina, koji su važni za što trajniji izgled mlade i svježe kože. Glina se dobro miješa s biljnim i eteričnim uljima i hidrolatima, a njihov izbor ovisi o tipu i stanju kože. Inače, glina izvana pomaže zarastanju rana i smanjenju oteklina uslijed nakupljene tekućine u tijelu pa se pokazala dobrom kod anticelulitnih tretmana", Mary Novosel ("Detoks za čisto tijelo i um".)


Kako se priprema? 


Najjednostavnija priprema maske je upotreba gline i vode, a ovaj dvojac je dobar za početničko upoznavanje gline, ukoliko ne želite odmah kombinovati s uljima ili hidrolatima. Priprema uopšte nije komplikovana: miješanjem potrebno stvoriti gušću smjesu, u tanjem sloju nanijeti na kožu, ostaviti da se u potpunosti osuši i na kraju odstraniti toplom vodom, a zatim nanijeti hidratantnu kremu.
Glinu uklanjati laganim kružnim pokretima koji istovremeno vrše blagi piling kože (svaka glina je i blagi piling). Za masnu kožu može se dodati ulje jojobe koje pomaže u regulisanju lučenja sebuma, koži sklonoj aknama etrično ulje čajevca, lavandu ili ružu za umirenje osjetljive kože, ali prethodno se upoznajte koje je ulje namijenjeno upravo vašem tipu kože kako bi postigli što bolje rezultate, dok s eteričnim uljima budite oprezni jer mogu iritirati kožu ukoliko se ne koriste na adekvatan način. Biljnim ili eteričnim uljima poboljšavamo djelovanje gline.

VAŽNO: Pripremati u staklenoj, drvenoj ili plastičnoj posudi, ali i miješati drvenom ili plastičnom kašikom jer glina u dodiru s metalom mijenja svojstva. Osim gline i med nikako ne bi trebao biti u dodiru s metalnim priborom.


A kako ja koristim?



Maska za lice koju najčešće koristim je veoma jednostavna, a rezultat ljepše i zdravije kože vidljiv odmah nakon umivanja. Pomiješam srednju kašiku meda (ponekad dodam i malu kašiku bademovog ulja) i nekoliko kapi vode da se stvori pasta, zatim dodam kašiku gline i miješam dok ne nestanu grudvice. Med i bademovo ulje dodajem jer sama glina ima tendenciju da dodatno isuši suhu kožu, a uslijed zatezanja dolazi i do iritacije osjetljive kože, pa med sve to preduhitri i nema nikakvih neugodnosti. Pokušala sam samo kombinaciju gline i vode, i nije previše neugodan osjećaj zatezanja, ali ipak daleko je ugodnija kombinacija meda ili badama s malo vode. Nanesem kistom i otprilike 20-ak min. čekam da se glina u potpunosti osuši, a zatim slijedi malo prljaviji posao - glina je neuredna i nakon umivanja potrebno je čišćenje :)
Rezultate nakon upotrebe maske mogu primijetiti odmah. Svježija koža, vidljivo umanjeno crvenilo, a med dodatno vlaži kožu pa isušenoj koži nema ni traga. A na dodir lice je veoma nježno i glatko, te vidljivo osvježeno.
Iz navedenog je sasvim očigledno zašto me glina u potpunosti osvojila, i to u  rekordnom vremenu. Ovo je još jedan od proizvoda koji može na listu "Žao mi je što se prije nismo upoznali", ali u ovih nekoliko mjeseci upotrebe, jedan dio izgubljenog vremena sam nadoknadila.


Kao masku za kosu nisam probala (nešto me ne privlači, no nikad se ne zna), ali poznato je da veže za sebe masnoće, vrši detoks kose, preporučuje se za sve tipove kose, a posebno masnoj i oštećenoj te tretiranoj na razne načine ili ukoliko vas uči perut.


***


Na vama je da pronađete način kako da dobijete najbolje od gline, da otkrijete sastojke koji najbolje gode vašoj koži. Ne smijemo zanemariti internet gdje se kriju mnoga iskustva i prijedlozi kako iskoristiti glinu. Za kraj moram spomenuti široko rasprostranjeno kokosovo ulje, koje kao i glina, krije mnoštvo blagodati za kožu i kosu, a mogu biti odličan tandem za njegu. Zatim tu su i razna ulja: badem (za sve tipove kože), marelica (suha i osjetljiva), argan (svi tipovi kože), lješnjak (masna i mješovita), jojoba (svi tipovi, posebno masna)... Glinu nam velikodušno nudi priroda, prihvatite ovaj dar.


You Might Also Like

22 komentari

  1. Bas volim maske od gline. Najvise koristim zelenu, ali probala sam i bijelu, ali zelena mi ipak vise godi. Iako nemam masnu kozu, ne smeta mi i divno iscisti lice, plus kad je skinem, tako dobro proradi cirkulacija, lice bas bude osvjezeno, ma super. :-) I ja bih ih svima preporucila. Dobar post. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zelenu sam zaobišla, ipak je to često prvi izbor masne kože, pa ne znam kako bi se ponašala na suhoj, a bijelu bih voljela probati. Mogu primijetiti da i ti baš voliš glinu, a ja uvijek jedva čekam da odstranim i vidim učinak :)
      Zahvaljujem ;)

      Izbriši
  2. Ja sam koristila samo zelenu, kupovala kod nas u apoteci i naravno pripremala u staklenoj posudi sa plasticnom kasikicom. Ostale bih probala, ali u apotekama nisu dostupne, mozda se nekad usudim sa iherba naruciti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ni provjerila ima li kod nas u apoteci bilo kakva glina :) Meni je dugo trebalo da se odvažim na iHerb kupovinu, ali ponuda je odlična da bih samo gledala :D Narudžbe su uredno došle, carina nije bila problem, tako da početnog straha više nema.

      Izbriši
  3. Ovom crvenom mozes i kosu da operes ali bas tu ne mogu naci samo su mi zelena i bijela dostupne masku od gline za lice inace uvijek pravim sa nekim cajem i ostavim barem tri cetiri sata da odstoji

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako se odlučiš za kupovinu na iHerb-u, onda je i crvena dostupna :) Da, može se miješati npr. sa zelenim čajem, dok neko miješa s mlijekom, no ništa od ovog nisam probala. Uh, 3-4 sata :D Meni je sasvim dovoljno 20-30 min. da se u potpunosti osuši i da vidim razliku prije-poslije.

      Izbriši
  4. Probala sam samo maske sa zelenom glinom, gotove ili homemade. Volela bih da probam crvenu. ;D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Želiš malo promijeniti boju i provjeriti šta crvena ima za ponuditi :))

      Izbriši
  5. odličan post :D probala sam masku sa zelenom glinom, uglavnom gotove no definitivno si imam u planu nabaviti glinu u prahu da pravim homemade maske :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa :)) Gotove maske s glinom nisam probala, ali ne bih imala ništa protiv da me ponekad u tubici čeka spremna za upotrebu :) Ali i ova u prahu ne traži mnogo vremena za pripremu, tako da se ne žalim.

      Izbriši
  6. Želim bijelu,detaljna i korisna recenzija :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bijela i mene zanima, a valjda će nekad doći na red. Hvala ;)

      Izbriši
  7. jako poučan post :) nisam uopće razmišljala o upotrebi gline,,a odlično bi mi došla zelena za moju masnu kožu, za nečistoću i vršenje detoksikacije lica :D obožavam takve proizvode :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od tebe često dobijem pohvalu, hvala <3 Onda probaj zelenu, zašto da ne, možda postane proizvod kojem se uvijek vraćaš kad poželiš licu ugoditi ;)

      Izbriši
  8. Ovo je jedan od korisnijih postova koje sam procitala u zadnje vrijeme :) mislim da bi meni odgovarala po opisu najvise crvena ili mozda bijela, ali koristila sam do sada nekakve maske s glinom i sve su bile savrsene i koza mi jedino od njih bude sretna skroz :D ovo je prejeftino, za pet dolara takva kolicina, mislim da cu uzet nekad :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako mi je drago što ovo čitam, hvala ti :) Hahaha to je to, odlično si opisala kakva koža bude nakon upotrebe gline - sretna skroz xD Ovdje nema mjesta negodovanju zbog cijene, a može trajati dosta dugo.

      Izbriši
  9. Odlican post! Glina je tako super - pristupacne cijene a efektna i ako smijem suflirati - u jednom LJ&Z broju sam citala da nam je Now Foods stigao u BiH samo ne znam gdje se mogu tacno kupiti. Vrijedi se mozda raspitati?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Selma <3 I ja sam pročitala nekad davno u LJ&Z da je NF dostupan i kod nas, ali kad sam cijene vidjela... odlučila sam da ću i dalje ću kupovati preko iHerb-a :) Negdje u Sarajevu ima, mislim da je apoteka u pitanju, mogu provjeriti pa ti javim.

      Izbriši
  10. Napokon sam uhvatila vremena u miru iščitati ovaj odličan post :D Koristila sam jedino zelenu glinu, mislim logično jer imam masnu kožu, no nikada nisam sam mućkala masku, iako mislim da je to puno bolje nego kad se kupi u kombinacijama s svakojakom kemijom :D Drago mi je što si se ohrabrila i naručila s iHerba :D Osobno ga baš volim i uvijek nađem nešto zanimljivo za isprobavanje :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mona zbog tebe imam veliki osmijeh :D Hvala mnogo! Istog sam mišljenja za kupovnu masku s glinom i ovako napravljenu. Ali na iHerb-u ima gotovih maski s glinom i sastojci nisu sumnjivi, tako da ima i za one koji nisu baš za to da sami nešto mućkaju :)
      To što prilikom svake posjete iHerb-u otkrijem nešto zanimljivo postaje veliki problem :D

      Izbriši
  11. izvrstan post :)
    volim maske s glinom, ali sam lijena sama ih mućkati, pa uglavnom kupujem gotove. No ako se odlučim na mućkanje, uzimam isto crvenu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you very much :D
      Dobro je pa za lijene ima već spremna maska :) Ako nekad ipak odlučiš da sama praviš, vidjećeš da nema ovdje previše mućkanja i da je sve gotovo veoma brzo.

      Izbriši